23/3/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Περιβάλλοντος στο συνέδριο για την παρουσίαση της έκθεσης για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος στην Ευρώπη 2015


Χαιρετισμός του Υπουργού Περιβάλλοντος στο συνέδριο για την παρουσίαση της έκθεσης για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος στην Ευρώπη 2015


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω σήμερα την επίσημη παρουσίαση της πρόσφατης Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος για το 2015 στην Ευρώπη.

Καταρχάς, θα ήθελα να καλωσορίσω στην Κύπρο τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Professor Hans Bruyninckx , ο οποίος θα μας παρουσιάσει στη συνέχεια τα κύρια αποτελέσματα της Έκθεσης του 2015 αναφορικά με την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ευρώπη και τις κύριες προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια ουσιαστική και φιλόδοξη περιβαλλοντική πολιτική και νομοθεσία που στο σύνολό τους στοχεύουν στην υψηλή και αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και συμβάλουν στην επίτευξη του οράματος που έχει καθοριστεί για το 2050: Δηλαδή, τη μετάβαση σε μια πράσινη, κυκλική και αποδοτική στη χρήση των φυσικών πόρων οικονομία, με χαμηλές εκπομπές άνθρακα ως πρωταρχικό παράγοντα στην επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης. Προς την επίτευξη αυτών των στόχων παραμένουν πολλές προκλήσεις, τόσο στην εφαρμογή, όσο και την περαιτέρω βελτίωση του στρατηγικού και νομοθετικού πλαισίου περιβαλλοντικής προστασίας, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η διασφάλιση της ολοκληρωμένης εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η περαιτέρω βελτίωση του νομικού πλαισίου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων της συλλογής δεδομένων, τον υπολογισμό αντιπροσωπευτικών δεικτών και την περιοδική εκτίμηση της κατάστασης που έχει επιτευχθεί σε σχέση με τους στόχους που τίθενται, τις προκλήσεις που παρουσιάζονται και τη μελλοντική μας πορείας.

Το 7ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον έως το 2020 αναγνωρίζει τη σημασία της παρακολούθησης της κατάστασης του περιβάλλοντος σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο και την ανάγκη για συνεχείς επενδύσεις στην εξασφάλιση αξιόπιστών και συγκρίσιμων δεικτών και εκτιμήσεων που να συμβάλουν αποτελεσματικά προς τη σωστή χάραξη, την αξιολόγηση και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής.

Η Έκθεση για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος στην Ευρώπη, η οποία ετοιμάζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος ανά πενταετία με τη συμβολή των κρατών μελών, προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο για τη συστηματική αξιολόγηση της κατάστασης του περιβάλλοντος και την παροχή πληροφόρησης για τα αποτελέσματα της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής. Παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του περιβάλλοντος, στο οποίο ζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, και συμβάλει σημαντικά στον επανασχεδιασμό της μελλοντικής πολιτικής.

Η Έκθεση που παρουσιάζεται σήμερα αξιολογεί σε λεπτομέρεια την κατάσταση του περιβάλλοντος της Ευρώπης, αναλύει τις τάσεις και τις προοπτικές σε παγκόσμιο επίπεδο, και εξετάζει ευκαιρίες για αναδιάρθρωση των πολιτικών σύμφωνα με το όραμά μας για το 2050.

Η επίτευξη του οράματος αυτού βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες δράσης:
·        πρώτον, την προστασία του φυσικού κεφαλαίου, το οποίο στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής,
·        δεύτερον, την προώθηση μιας αποδοτικής στη χρήση πόρων και με χαμηλές εκπομπές άνθρακα οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, και
·        τρίτον, την προστασία των ανθρώπων από περιβαλλοντικούς κίνδυνους στην υγεία.

Τα αποτελέσματα της Έκθεσης δείχνουν ότι, παρόλο που η περιβαλλοντική πολιτική έχει οδηγήσει σε σημαντικά επιτεύγματα, παραμένουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις και στους τρεις αυτούς πυλώνες. Τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται παρέχουν το έναυσμα για εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλονται.

Δεδομένων των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει μέσα από το πακέτο για το κλίμα και την ενέργεια, την κυκλική οικονομία και τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, η Έκθεση αυτή αποτελεί το μέσο για την εκτίμηση των όσων έχουν υλοποιηθεί και την εμπεριστατωμένη καθοδήγηση για την παρακολούθηση της υλοποίησης της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ένωσης, βασισμένης σε επιστημονικά δεδομένα, συγκρίσιμους δείκτες και μελλοντικές εκτιμήσεις, η οποία θα οδηγήσει την Ένωση σε ένα αειφόρο μέλλον.  

Στο εθνικό επίπεδο, η Έκθεση για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος στην Κύπρο, η οποία δημοσιοποιείται σήμερα, αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό εργαλείο για εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσία, αξιολογεί την υφιστάμενη κατάσταση του περιβάλλοντος, και επιτρέπει την αναγνώριση των τάσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σαν κράτος και τους τομείς, στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούμε.  

Ο τομέας του περιβάλλοντος είναι ένας τομέας για τον οποίο ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει πολύ ψηλούς στόχους. Άρρηκτος στόχος είναι η συνεχής ενίσχυση της δυναμικής για προστασία του φυσικού μας κεφαλαίου με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε η αναπτυξιακή πορεία της κοινωνίας μας να εγκολπώσει όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους σε μια προσπάθεια να καταστεί πραγματικά αειφόρος.
Αυτό θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική εφαρμογή και βελτίωση του περιβαλλοντικού στρατηγικού και νομοθετικού πλαισίου, και την πλήρη ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων σε όλους του τομείς της οικονομίας. Προς τον σκοπό αυτό, έχουμε υιοθετήσει σαν Υπουργείο ανάλογους στρατηγικούς στόχους και δράσεις διαχείρισης των πόρων και των αποβλήτων και της πράσινης οικονομίας και σχεδιάζουμε δράσεις για την κυκλική οικονομία.

Η υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής προϋποθέτει, εκτός άλλων, και την ολοκληρωμένη εκτίμηση της κατάστασης του περιβάλλοντος, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση των όσων εφαρμόζονται και ο στοχευμένος σχεδιασμός της μελλοντικής μας πολιτικής, ώστε το όραμα για το 2050 να καταστεί δυνατό.

Είναι, έτσι, με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω σήμερα την παρουσίαση στη χώρα μας της Έκθεση για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος στην Ευρώπη, αλλά και ειδικά της Έκθεσης για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος στην Κύπρο.

Κλείνοντας, να καλωσορίσω ακόμα μια φορά την επίσημη επίσκεψή του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος στην Κύπρο, προσβλέποντας σε περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ.