24/3/16

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην απονομή του 1 ου Βραβείου του Παγκύπριου Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην απονομή του 1 ου Βραβείου
του Παγκύπριου Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας


Σήμερα το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, στο πλαίσιο των εθνικών εορτασμών για την 25 η Μαρτίου 1821, τιμά την πρωτεύσασα μαθήτρια του, Μιχαέλλα Αλεξάνδρου, η οποία διακρίθηκε στον καθιερωμένο ετήσιο Παγκύπριο Διαγωνισμό Μαθητικού Δοκιμίου, που απευθύνεται σε μαθητές της Γ’ Λυκείου και πραγματοποιείται με την ουσιαστική συμβολή της Ελληνικής Πρεσβείας.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας, γιατί στηρίζει ανεπιφύλακτα τον θεσμό αυτό και παρέχει τη δυνατότητα στους τελειόφοιτους μαθητές μας να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους γύρω από επίκαιρα θέματα.

Η επισταμένη μελέτη των μαθητών της Κύπρου γύρω από τα ευρύτερα ζητήματα του Ελληνισμού, αφενός διευρύνει τις γνώσεις τους και αφετέρου συμβάλλει στην καλλιέργεια των εθνικών και συναισθηματικών δεσμών ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα. Επιπλέον, μέσα από τη σημαντική αυτή διοργάνωση, παρέχεται στα παιδιά η ευκαιρία να κατανοήσουν την οικουμενική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού, η οποία, από αρχαιοτάτων χρόνων, πρεσβεύει μια ανθρωποκεντρική κοσμοθεωρία, που στηρίζεται πρωτίστως σε αρχές όπως τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ατόμου. Η ανάγκη να καταστούν οι αρχές αυτές βίωμα του καθενός είναι επίκαιρη όσο ποτέ στις μέρες μας, που χαρακτηρίζονται από το δράμα χιλιάδων προσφύγων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στην προσπάθεια αναζήτησης ενός ασφαλούς μέλλοντος μακριά από τον πόλεμο, αλλά και από τρομοκρατικές ενέργειες που συγκλονίζουν, όπως αυτές του Παρισιού και των Βρυξελλών. Οι πολλαπλές προκλήσεις της εποχής, μας υποχρεώνουν να αξιοποιήσουμε την πλούσια πνευματική και πολιτιστική μας κληρονομιά, προκειμένου να διαμορφώσουμε πολίτες με αυτογνωσία, υπευθυνότητα και ήθος.
Καταληκτικά, θα ήθελα να συγχαρώ τους τελειόφοιτους μαθητές μας, που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας, τα παιδιά που διακρίθηκαν και ιδιαιτέρως τη Μιχαέλλα Αλεξάνδρου για την εξαιρετική της επίδοση.

Τα συγχαρητήρια και τις θερμές μας ευχαριστίες εκφράζουμε για μια ακόμη φορά στην Ελληνική Πρεσβεία, που διατηρεί και στηρίζει διαχρονικά τον θεσμό αυτό, καθιερώνοντας μια στενή, ωφέλιμη και εποικοδομητική συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.


____________