29/2/16

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην τελετή βράβευσης μαθητών

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην τελετή βράβευσης μαθητών
του Διαγωνισμού Νεοελληνικής Γλώσσας «ΠΑΙΧΝΙΔΟΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ»


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή τελετή βράβευσης των μαθητών Γυμνασίου, που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Νεοελληνικής Γλώσσας με θέμα: «ΠΑΙΧΝΙΔΟΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ». Ο Διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης, προ(σ)καλούσε τους μαθητές να ετοιμάσουν ένα μικρό περιοδικό, το οποίο θα  εμπεριείχε διασκεδαστικά λογοπαίγνια και γελοιογραφίες.

Με την Παιχνιδοπρό(σ)κληση δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να δημιουργήσουν έξυπνα πνευματικά παιχνίδια, συνδυάζοντας τη γνώση με τη φαντασία. Μέσα από τον γλωσσικό Διαγωνισμό, οι μαθητές δούλεψαν σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και είχαν τη δυνατότητα να εκφραστούν, να αποτυπώσουν τις ιδέες και τις σκέψεις τους, να ακονίσουν το μυαλό τους και να καλλιεργήσουν τιςγλωσσικές τους ικανότητες.

Προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι σχολεία από όλες τις επαρχίες, δημόσια και ιδιωτικά, δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό, αποδεικνύοντας πως με το κατάλληλο κίνητρο, οι μαθητές εκδηλώνουν και το ανάλογο ενδιαφέρον.

Τέτοιου είδους διαγωνισμοί κρίνονται ιδιαίτερα χρήσιμοι, αφού η συνεχής καλλιέργεια της γλώσσας μας αναβαθμίζει την ποιότητα της σκέψης και   της έκφρασής μας.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενθαρρύνουμε και επικροτούμε διαγωνισμούς, που στόχο έχουν την ανάδειξη του πλούτου της γλώσσας μας και την ανάπτυξη της πνευματικής καλλιέργειας των μαθητών μας. Είμαστε πεπεισμένοι πως, όταν η μάθηση και η ψυχαγωγία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να συλλειτουργήσουν, προκύπτουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Η ευχάριστη δημιουργική δραστηριότητα αποτελεί πρακτική που πρέπει και είναι ωφέλιμο να εντάσσεται και να εφαρμόζεται στην εκπαιδευτική διαδικασία.  

Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή τελετή, συγχαίρω όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, τους μαθητές που διακρίθηκαν για τις πρωτότυπες και ευφάνταστες δημιουργίες τους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους, οι οποίοι τους στήριξαν στην όλη τους προσπάθεια. Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω και προς τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για την άρτια διοργάνωση και για την ουσιαστική συμβολή τους στην αποτελεσματική υλοποίηση της όμορφης αυτής δράσης.