11/2/16

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκε με την Ιταλίδα ομόλογό του

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκε
με την Ιταλίδα ομόλογό του


Συνάντηση με την Πρόεδρο του Ιταλικού Κοινοβουλίου κα Laura Boldrini είχε σήμερα το Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης της Ιταλίδας αξιωματούχου στην Κύπρο.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Ομήρου συνυπέγραψε τη Διακήρυξη «Περισσότερη Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε», η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Προέδρου του Κοινοβουλίου της Ιταλίας και των Κοινοβουλίων της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου και έχει ήδη υπογραφεί από συνολικά 11 Προέδρους Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής, καλωσορίζοντας την Ιταλίδα ομόλογό του στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην Διακήρυξη, σημειώνοντας ότι στόχος της είναι «να δώσει το μήνυμα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, ότι επιβάλλεται η ενίσχυση, η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης και ότι χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή Ευρώπη των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, μια Ευρώπη που θα διασφαλίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηρίζουμε ένθερμα αυτήν την πρωτοβουλία, γιατί θέλουμε πράγματι η ΕΕ να είναι μια Ένωση όπως την οραματίζονται οι λαοί, οι πολίτες.

Είναι πεποίθησή μας ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της διαμόρφωσης κοινών πολιτικών, ιδίως επί μείζονος σημασίας θεμάτων, όπως είναι το προσφυγικό πρόβλημα. Δεν μπορεί να συνεχίσει η συμπεριφορά ορισμένων κρατών που απεκδύονται ευθυνών και αναζητούν εξιλαστήρια θύματα, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα. Ούτε μπορούν να κλείνουν σύνορα και να απεκδύονται της ευθύνης ισότιμης κατανομής των βαρών.
Ασφαλώς, χρειαζόμαστε και αλλαγή των οικονομικών πολιτικών. Γιατί τα όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, και εμείς εδώ στην Κύπρο ιδιαίτερα, με την ανάλγητη απόφαση του Eurogroup να ‘ληστέψει’ τις καταθέσεις των πολιτών, δεν έχει καμία σχέση με τα οράματα αυτών που έθεσαν τα θεμέλια της ΕΕ. Άρα πολιτικές ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Ο κ. Ομήρου ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι αποφασίστηκε όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχίσει έναν ανοικτό διάλογο με τους πολίτες, με αξιοποίηση και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, «για να πάρουμε τις απόψεις των πολιτών. Οι πολίτες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ. Δεν μπορούμε να τους αφήνουμε στο περιθώριο. Δεν μπορούν να παίρνονται οι αποφάσεις από κάποια όργανα στις Βρυξέλες σε απομόνωση από τις κοινωνίες. Θέλω να καλέσω του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία έκφρασης απόψεων».

Αναφορικά με το ζήτημα του προσφυγικού, σημειώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων με την Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής, «ότι χρειάζεται όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δεν μπορεί να συνεχίζεται μια πολιτική, όπου κάποιες χώρες να φορτώνονται βάρη, όπως είναι και η Ιταλία και πολύ περισσότερο η Ελλάδα, και άλλες να ‘βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω’, να κλείνουν σύνορα και να ζητούν η Ελλάδα να φύγει από το Σένγκεν. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις πολιτικές».

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην περιοχή, η αποσταθεροποίηση και οι συγκρούσεις στην Συρία και όχι μόνο, ζητήματα στα οποία υπάρχει απόλυτη συμφωνία «ότι η αντιμετώπιση της απειλής των Τζιχατιστών είναι απολύτως επιβεβλημένη, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ανατρέξουμε και στα βαθύτερα αίτια, στις ρίζες, δημιουργίας αυτού του προβλήματος, για να θεραπεύσουμε οριστικά αυτήν την ανωμαλία».

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση και τις ευχαριστίες της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς την Ιταλική Βουλή, την Ιταλική Κυβέρνηση και τον λαό της Ιταλίας «για τη διαχρονική στήριξή τους στον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της στρατιωτικής τουρκικής κατοχής και για μια λύση, η οποία να είναι απολύτως συμβατή με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Έχω εξηγήσει στην Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής ότι δυστυχώς δηλώσεις των τελευταίων μηνών και εβδομάδων από πλευράς Τουρκίας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές ως προς την προοπτική επίτευξης λύσης, όπως ήταν οι δηλώσεις Ερντογάν –οι οποίες δεν έχουν διαψευσθεί-, με προτροπή για μαζική παραχώρηση λεγομένων υπηκοοτήτων σε εποίκους –ο εποικισμός συνιστά έγκλημα πολέμου-, ή για μη επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση στο πλαίσιο της προβλεπόμενης λύσης. Με αυτές τις λογικές δεν μπορεί να υπάρξει λύση και μείναμε απόλυτα σύμφωνοι ότι η ΕΕ, δεδομένων των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, με άσκηση πιέσεων, χρησιμοποίηση επιρροών στην Τουρκία, ότι για να έχει ευρωπαϊκό μέλλον η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ, αλλά και τις λεγόμενες κυπρογενείς της υποχρεώσεις».

Με τη σειρά της, η κα Boldrini, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή, εξέφρασε την ευχαρίστησή της για την υπογραφή εκ μέρους του Προέδρου του Κυπριακού Κοινοβουλίου, της Διακήρυξης για την ΕΕ, η οποία προνοεί για περισσότερη πολιτική ολοκλήρωση, κοινή κυριαρχία και μεγαλύτερη έμφαση στον κοινωνικό πυλώνα της Ένωσης και αλλαγή της οικονομική πολιτικής. «Κοινή ήταν, επίσης, η διαπίστωση ότι οι πολίτες πρέπει να αποτελούν μέρος αυτής της διαδικασίας, η οποία πρέπει να στηρίζεται σε δημοκρατικές βάσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να έχουν λόγο στις διαδικασίες αλλαγής πολιτικών.

Αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ, υπογράμμισε ότι είναι κοινή η πεποίθηση πως όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν ισότιμα το βάρος της κατάστασης, ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα.

Σε σχέση με το Κυπριακό, η κα Boldrini τόνισε ότι διανύουμε μια πολύ σημαντική περίοδο για την Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα τη διαχρονική θέση της Ιταλίας για σύντομη εξεύρεση λύσης. Η Ιταλία αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται για εξεύρεση λύσης, και στηρίζει απόλυτα τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Συνεχίζοντας, η κα Boldrini αναφέρθηκε στη σημασία της ΕΕ στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η Ένωση χρειάζεται μια επιτυχία στο εσωτερικό της, «και η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει αυτήν την επιτυχία».
____________________