19/2/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην τελετή εγκαινίων των νέων γραφείων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην τελετή εγκαινίων
των νέων γραφείων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου

 
Με ιδιαίτερη χαρά τελούμε σήμερα τα εγκαίνια των νέων γραφείων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Η όμορφη αυτή τελετή σηματοδοτεί συμβολικά και την είσοδο σε μια νέα εποχή καθοριστικών μεταρρυθμίσεων και σημαντικών αλλαγών για τον ΟΝΕΚ. Η μεταφορά των γραφείων του Οργανισμού σε αυτόν εδώ τον χώρο, συνάδει με τη γενικότερή μας προσπάθεια να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες των νέων, αξιοποιώντας με τον πιο αποδοτικό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό και τους οικονομικούς μας πόρους. Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι με τη στέγαση του οργανισμού σε ένα περιβάλλον κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες μας για εφαρμογή μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής για τη νεολαία.

Αγαπητοί φίλοι,

Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο με πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα και αυξημένες προκλήσεις. Ως πολιτεία, ανησυχούμε ιδιαίτερα και νοιαζόμαστε για τους νέους της Κύπρου, γι’ αυτό και προσπαθούμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να εισαγάγουμε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο για το μέλλον τους. Δεν στεκόμαστε στα λόγια, προχωρούμε σε πράξεις. Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου αναπτύσσει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε μια προσπάθεια αναδόμησης του Οργανισμού, ώστε να επικαιροποιηθούν οι δράσεις του, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των νέων. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε στην τελική φάση πριν την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία. Η διαδικασία αυτή διαμορφώνει ξεκάθαρα τους στόχους και τις επιδιώξεις μας. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, σημαίνοντα ρόλο θα έχει ο διάλογος και η δημόσια διαβούλευση με τους νέους, ώστε να εισακούονται οι απόψεις και να καταγράφονται οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες τους. Το ζητούμενο παραμένει η λήψη αποτελεσματικών μέτρων και σωστών αποφάσεων για θέματα σημαντικά που χρήζουν βελτίωσης.

Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για χάραξη και εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία εμπίπτει στον κυβερνητικό σχεδιασμό και έχει ως πρωτεργάτη και πρωταγωνιστή τον ΟΝΕΚ. Για την επίτευξη των στόχων μας απαιτείται να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις και την εμπειρογνωμοσύνη όλων. Σταθερός συμπαραστάτης στο έργο σας παραμένει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, προκειμένου να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στη δημιουργία ενός πλαισίου που να ενδυναμώνει τους νέους μας και να συμβάλλει στην πλήρη ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. 

 

Συγχαίρω θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο και τους Λειτουργούς του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και εύχομαι με αισιοδοξία, σύνεση και υπομονή να συνεχίσουν τις επωφελείς τους δράσεις. Ευελπιστώ ότι η κοινή προσπάθεια που καταβάλλουμε για το καλώς νοούμενο συμφέρον των νέων μας θα αποδώσει στα παιδιά του τόπου μας αυτό που πραγματικά τους αξίζει.