29/2/16

Το ΑΚΕΛ στηρίζει τους ασθενείς που πάσχουν από σπάνια νοσήματα

Ανακοίνωση
Το ΑΚΕΛ στηρίζει τους ασθενείς που πάσχουν από σπάνια νοσήματα


Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι 60000 συμπατριώτες μας πάσχουν από σπάνια νοσήματα. Τα νοσήματα αυτά αποτελούν μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Πρόκειται για χρόνια και σοβαρά νοσήματα που χρειάζονται πολυδάπανες και εξειδικευμένες θεραπείες και πολλές φορές προκαλούν αναπηρίες.
Το ΑΚΕΛ εκφράζει την συμπαράσταση του στον αγώνα που δίνουν οι ασθενείς και οι οικογένειες του για αντιμετώπιση των σπάνιων νοσημάτων. Δηλώνει ότι βρίσκεται δίπλα τους αναγνωρίζοντας το δικαίωμα τους για δωρεάν ποιοτική φροντίδα υγείας και για παροχή σύγχρονων θεραπειών βάση τεκμηριωμένων επιστημονικών πρωτοκόλλων. Υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό πραγματικό βήμα προς την στήριξη των ατόμων με σπάνια νοσήματα έγινε το  Μάρτιο του 2012 με την ίδρυση της τεχνικής επιτροπής του ΥΥ που ετοίμασε και την Εθνική Στρατηγική.
Η πολιτική λιτότητας στην υγεία δεν άφησε ανεπηρέαστη και αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας, αφού πέραν της ενημέρωσης δεν έχει προωθηθεί άλλος πυλώνας της Εθνικής Στρατηγικής.
Καλούμε την Κυβέρνηση, μακριά από οικονομίστικες προσεγγίσεις, να υιοθετήσει πολιτικές ολιστικής αντιμετώπισης των σπάνιων νοσημάτων που θα προωθούν την:
1.    Έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση
2.    Τακτική παρακολούθηση βάση πρωτοκόλλων
3.    Ενδεδειγμένη φροντίδα υγεία με βάση τα πρωτόκολλα αλλά και τις ανάγκες των ασθενών
4.    Ενδο-νοσοκομειακή περίθαλψη
5.    Την παροχή άλλης αναγκαία φροντίδας -πχ κατ’ οίκον φροντίδα, ψυχοκοινωνική στήριξη, κοινωνική στήριξη, φυσικοθεραπεία κ.α.
6.    Άμεση δωρεάν πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα που να βασίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση
Το ΑΚΕΛ, αντιλαμβανόμενο το δικαίωμα στην υγεία ως ιερό, θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των ασθενών.

29/02/2016