7/1/16

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας της συνάντησης με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας της συνάντησης με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας


Πάρα πολύ παραγωγική, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τη σημερινή συνάντησή του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι δόθηκε η ευκαιρία «να εξετάσουμε την πάρα πέρα πορεία, έτσι ώστε να επικεντρωθούμε σε όλα τα εκκρεμούντα θέματα».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου παρακάθισε σε συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε «Καλή Χρονιά στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Ερωτηθείς αν τη σημερινή συνάντηση απασχόλησε το περιουσιακό, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση που μας έδωσε την ευκαιρία να εξετάσουμε την πάρα πέρα πορεία, έτσι ώστε να επικεντρωθούμε σε όλα τα εκκρεμούντα θέματα, προκειμένου να διαπιστώσουμε πού μπορεί να συγκλίνουμε, αλλά και πού υπάρχουν οι διαφορές, ούτως ώστε σταδιακά και με ένα πρόγραμμα εργασίας στους επόμενους των μηνών να δούμε πώς είναι δυνατόν να επιτύχουμε την ποθητή λύση».

Ερωτηθείς αν στη βάση των θέσεων που κατατίθενται από τις δύο πλευρές, κυρίως στα θεμελιώδη ζητήματα, υπάρχουν περιθώρια γεφύρωσης των διαφορών στα θέματα που εκκρεμούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που υπάρχει –και είναι το σημαντικότερο- είναι η αλληλοκατανόηση των δυσκολιών είτε της μιας είτε της άλλης κοινότητας. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, έτσι ώστε, χωρίς να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες της μιας (πλευράς), να μην παραβλέπονται την ίδια ώρα βεβαίως και οι ανησυχίες της άλλης.

Το όλο κλίμα είναι θετικό, αρκεί εκεί και όπου υπάρχουν θέσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τις βασικές αρχές μιας βιώσιμης, λειτουργικής λύσης να ξεπεραστούν με προτάσεις που θα ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα και όχι στα προβλήματα που αναφύονται στο παρελθόν».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια να ξεπεραστεί η διάσταση θέσεων σε ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, στο θέμα της πλειοψηφίας πληθυσμού και περιουσιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το κάθε τι πρέπει να βασίζεται σε αρχές και όχι σε προκαθορισμένες θέσεις. Και συνεπώς εδώ είναι που επικεντρώνεται και η προσοχή, ούτως ώστε να μη δημιουργούνται εικόνες ότι επιβάλλει η μια κοινότητα στην άλλη θέματα που απλά ενδιαφέρουν την ίδια, αλλά παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της άλλης».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Μποζκίρ περί μετατροπής της λύσης σε πρωτογενές δίκαιο και ερωτηθείς αν έχει συζητήσει το θέμα αυτό με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει ακούσει τη σχετική δήλωση, σημειώνοντας ότι με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας το θέμα «δεν έχει συζητηθεί ποσώς. Αλλά έχει γίνει κατανοητό ότι πρωτογενές δίκαιο αποτελεί αυτό που επέτρεψε στην Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ.

Οποιαδήποτε άλλη ιδέα, έχω την εντύπωση ότι είναι ξένη προς την πραγματικότητα και αυτό κατά την άποψή μου έχει γίνει κατανοητό από όλους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν κατά την παραμονή του στο Νταβός, όπου θα μεταβεί εντός Ιανουαρίου για να συμμετέχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα έχει διμερείς συναντήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα αναγγελθούν στην ώρα τους».  

---------------------