12/1/16

Χαιρετισμός της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείο Υγείας δρος Χριστίνας Γιαννάκη

Χαιρετισμός της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείο Υγείας
δρος Χριστίνας Γιαννάκη

 
Έναρξη των εργασιών εργαστηρίου για την ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης
για την πρόληψη ατυχήματα και δηλητηριάσεων στα παιδιά

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του εργαστηρίου που έχει θέμα την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη των ατυχημάτων και των δηλητηριάσεων στα παιδιά. Ένα εργαλείο για την προώθηση πιο αποδοτικών και αποτελεσματικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη ασφαλέστερου περιβάλλοντος για τα παιδιά μας.

Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα για υψηλού επιπέδου υγεία, αλλά και το δικαίωμα ενός ασφαλούς περιβάλλοντος. Τα ίδια δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση ή αν την έχουν δεν μπορούν να αντιληφθούν τον κίνδυνο από τη χρήση κάποιων προϊόντων, τους κινδύνους που υπάρχουν εκεί που ζουν, εκεί που παίζουν, αλλά και όταν ταξιδεύουν. Και η ύπαρξη αυτών των κινδύνων σίγουρα δεν είναι δική τους επιλογή.

Οι αριθμοί συγκλονίζουν. Περισσότερα από 2.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα παγκοσμίως λόγω ατυχημάτων και δεκάδες εκατομμύρια γίνονται εισαγωγή σε νοσοκομεία με τραυματισμούς, κάποια από τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα και χρειάζονται θεραπείες αποκατάστασης. Εάν εφαρμοστούν κατάλληλα μέτρα πρόληψης, τότε 1.000 ζωές παιδιών θα μπορούσαν να σώζονται κάθε μέρα.

Πρόσφατη Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, που ετοιμάστηκε με τη βοήθεια 180 εμπειρογνωμόνων από όλες τις περιοχές του κόσμου καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σχετικά με τους ακούσιους τραυματισμούς και τα ατυχήματα στα παιδιά. Παγκοσμίως, οι πέντε κυριότερες αιτίες θανάτων σε παιδιά λόγω τραυματισμού είναι:
1.      Τα οδικά ατυχήματα, που είναι η πρώτη αιτία θανάτων σε παιδιά 10 έως 19 ετών και η πρώτη αιτία αναπηρίας σε παιδιά.
  1. Οι πνιγμοί, που είναι η αιτία θανάτου για περισσότερα από 175.000 παιδιά κάθε χρόνο. Τρία εκατομμύρια παιδιά επιβιώνουν μετά από τέτοιο ατύχημα και μεγάλος αριθμός από αυτά παρουσιάζει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο.
  2. Τα εγκαύματα, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα σε χώρες μέσου ή χαμηλότερου εισοδήματος και σε αναπτυγμένες χώρες σε χαμηλές κοινωνικοοικονομικές τάξεις
  3. Οι πτώσεις, και
  4. Οι δηλητηριάσεις.

Τα ατυχήματα στα παιδιά μπορούν να προληφθούν. Είναι τεκμηριωμένο ότι υπάρχουν μέτρα πρόληψης, τα οποία εάν εφαρμόζονται διαχρονικά με επιμέλεια και σταθερότητα, θα είναι σε θέση να σώζουν μεγάλο αριθμό παιδιών από βέβαιο θάνατο ή αναπηρίες.

Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν την ανάγκη υιοθέτησης και εφαρμογής των αποδεδειγμένων μέτρων πρόληψης των ατυχημάτων στα παιδιά, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  1. Ψήφιση και τήρηση νόμων για καθίσματα και κράνη παιδιών σε διαφόρων ειδών οχήματα,
  2. Κανονισμοί για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας ζεστού νερού από τις βρύσες,
  3. Ειδικά πώματα για αποτροπή του ανοίγματος από παιδιά φιαλιδίων που περιέχουν φάρμακα και κλωβών με υλικά καθαρισμού των σπιτιών ή αναπτήρες,
  4. Δημιουργία διαφορετικών λωρίδων κυκλοφορίας για ποδήλατα ή μοτοσικλέτες,
  5. Επανασχεδιασμός παιδικών επίπλων, παιχνιδιών και χώρων παιχνιδότοπων με διαγραφές ασφάλειας και προστασίας των παιδιών από ατυχήματα,
  6. Εκκένωση αχρείαστου νερού από μπάνια, κάδους ή κουβάδες, και
  7. Ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και αποκατάστασης.

Σημαντική είναι ακόμη η ανάγκη για διαφώτιση και διαπαιδαγώγηση του κοινού σε θέματα πρόληψης των ατυχημάτων κάθε μορφής στα παιδιά. Το σημερινό εργαστήρι στοχεύει ακριβώς στη στρατηγική αντιμετώπισή τους. T ο Σχέδιο Δράσης θα καλύψει τους πιο βασικούς τύπους ατυχημάτων. Για κάθε τύπο ατυχήματος θα υιοθετηθούν οι βασικές αρχές πρόληψης που είναι η εκπαίδευση, ο σχεδιασμός ασφαλούς περιβάλλοντος και η εφαρμογή συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω στους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Υγείας, τους συντονιστές και τους βοηθούς συντονιστές των πέντε ομάδων εργασίας, τους εταίρους του Υπουργείου Υγείας και όλους εσάς που μετέχετε ενεργά και αποτελείτε τον πυρήνα του σημερινού εργαστηρίου. Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να καλωσορίσω στην Κύπρο τον δρ. Dinesh Sethi, εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και την δρ. Ελένη Πετρίδου, Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και να ευχηθώ σε όλους σας μια δημιουργική και παραγωγική ημέρα.