22/1/16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
 στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα το πρωί σε δηλώσεις στην εκπομπή ‘Πρωινό Δρομολόγιο’ του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Νταβός. Ακολουθούν οι δηλώσεις του Κ.Ε..

Ερώτηση: Είναι πολύ πιο ικανοποιημένος ο ΠτΔ με την επίσκεψη του στο Νταβός και τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών;

Απάντηση: Θεωρούμε ότι συνάντηση του ΠτΔ με τον ΓΓ αποδεικνύει πόσο μεγάλη σημασία είχε και πόση ανάγκη υπήρχε να γίνει. Αυτό που προστέθηκε είναι ότι ο ΓΓ σήμερα έχει μια απόλυτη εικόνα για το τι συμβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήταν εμφανές ότι δεν γνώριζε και δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει, θέλω να είμαι ειλικρινής. Από έγγραφο ο ΠτΔ αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα θέματα στο τραπέζι των συνομιλιών, σε ποια θέματα έχουν συζητηθεί, που έχει υπάρξει συμφωνία, συναντίληψη, που δεν έχει υπάρξει συμφωνία ποια άλλα θέματα πρέπει να συζητηθούν έτσι ώστε να γνωρίζουμε πραγματικά την κατάσταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναφέρθηκε, επίσης και σε πολλές άλλες πτυχές που θα πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις πριν να μιλούμε για μια ενδεχόμενη συμφωνία.

Ερώτηση:  Τετρασέλιδο ήταν το έγγραφο για να είμαστε ακριβείς;

Απάντηση: Ήταν τέσσερις σελίδες, όντως, το έγγραφο  που χρησιμοποίησε ο ΠτΔ και ήταν σημαντικό που ήταν και ο κ. Ακιντζί παρών για να επιβεβαιώσει ακριβώς όλα όσα ανέφερε ο ΠτΔ. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό λόγω του ότι   ο ΠτΔ δεν επιχείρησε μέσα από την παρουσίασή του να παίξει ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, παρουσίασε την πραγματική κατάσταση πραγμάτων.

Ερώτηση: Είχαν συντονιστεί οι δυο ηγέτες; Είχε ενημερώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον κ. Ακιντζί γι’ αυτό το έγγραφο;

Απάντηση: Όχι, αλλά το έγγραφο αντανακλά την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν αναφέρει οτιδήποτε ξεχωριστό. Ειδικότερα, από τη συζήτηση που ακολούθησε ο ΓΓ έχει ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά την ουσία των διαπραγματεύσεων αλλά και η δεύτερη πτυχή, όλα αυτά που θα πρέπει να γίνουν για να μπορούμε να μιλούμε για μια συμφωνία ανάμεσα στους δυο ηγέτες για το Κυπριακό

Ερώτηση: Για πείτε μας κάτι που το έμαθε ο ΓΓ και δεν το ήξερε προηγουμένως από αυτή την ενημέρωση.

 Απάντηση: Τον βαθμό συζήτησης των θεμάτων. Τις διαφωνίες που υπάρχουν στα κεφάλαια που συζητήθηκαν, δεν ήταν γνωστά στον ΓΓ.

Ερώτηση: Ας πούμε για το περιουσιακό, ενημερώθηκε ο ΓΓ ότι έχουμε κάνει πολύ πρόοδο αλλά έχουμε εκκρεμότητα γιατί υπάρχει διαφωνία σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα;

Απάντηση: Ακριβώς και όχι μόνο στο περιουσιακό. Για όλα τα κεφάλαια. Και αυτό είναι το σημαντικό. Την ίδια στιγμή, κάτι που πρέπει να αναφέρουμε, ο ΠτΔ μέσα από την παρουσίαση που έκανε βοήθησε τον ΓΓ να αντιληφθεί κάποιες πτυχές   και πολύ περισσότερο, να μάθει για λάθη που έγιναν στο παρελθόν και οδήγησαν σε αποτυχημένες προσπάθειες. ¨Όσον αφορά την ουσία , όσον αφορά τη διαδικασία. Να δώσω ένα παράδειγμα, ο ΠτΔ ήταν ξεκάθαρος χθες ότι δεν πρόκειται να θέσει ενώπιον του κυπριακού λαού ένα σχέδιο λύσης που έχει είτε ασάφειες, είτε υπάρχουν κενά για να συμπληρωθούν μετά από ενδεχόμενα δημοψηφίσματα ή δεν δίνει απαντήσεις για όλες τις πτυχές, όπως για παράδειγμα την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης ή πώς θα απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα. Ήταν ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα και εξήγησε γιατί δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί τέτοιες προσπάθειες στο παρελθόν δεν έφεραν αποτέλεσμα κι εμείς είμαστε εκείνοι που επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό ενώπιον του κυπριακού λαού θα τεθεί μια συμφωνία μόνο αν είναι ολοκληρωμένη και δίνει απαντήσεις σε όλα τα θέματα που άπτονται και της εφαρμογής της λύσης και γενικότερα του περιεχομένου της λύσης.

Ερώτηση: Και σε ό,τι αφορά την οικονομική πτυχή, φαντάζομαι, τονίστηκε ότι πρέπει να δει και η διεθνής κοινότητα πώς λύνονται ζητήματα, είτε με στήριξη και μελέτες, για το πώς θα πρέπει να διευθετηθούν διάφορα ζητήματα είτε και με ενίσχυση της διεθνούς κοινότητας; Τέθηκαν αυτά στον ΓΓ;

Απάντηση: Εκείνο που συζητήθηκε περισσότερο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενώπιόν μας την πραγματική εικόνα για την οικονομική πτυχή της λύσης. Πρώτα βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές μελέτες από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που δεν έχουν συμφωνηθεί, που επηρεάζουν την οικονομική πτυχή της λύσης άρα δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα.

Ερώτηση: Υπάρχει δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» που αναφέρει ότι ο κ. Ακιντζί τοποθετήθηκε ενώπιον του ΓΓ και είπε ότι το εδαφικό θα πρέπει να συζητηθεί τελευταίο και διαφώνησε με αυτή την τοποθέτηση ο ΠτΔ.

Απάντηση: Αυτό το ανέφερε δημόσια ο κ. Ακιντζί σε τρεις συνεντεύξεις που έχει δώσει στο Νταβός. Αυτό ήταν γνωστό στον ΓΓ. Δεν ήταν κάτι καινούργιο. Και είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε με μια τέτοια θέση: ότι το εδαφικό και οι εγγυήσεις θα πρέπει να συζητηθούν στο τέλος σε μια πενταμερή διάσκεψη. Δεν τίθεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όλα τα θέματα πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία και να δούμε μέσα από αυτή τη συνολική αξιολόγηση αφού συζητηθούν όλα τα θέματα και η κατάσταση πραγμάτων και   που βρισκόμαστε σε όλα τα θέματα, αφού συζητηθούν. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο ΓΓ είχε την εντύπωση ότι είχε συζητηθεί η πλειοψηφία των θεμάτων και ότι είμαστε στο «παρά ένα» σε σχέση με τη συζήτηση των θεμάτων, ενώ υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν.

Ερώτηση: Άκουγε μόνο ο ΓΓ;

Απάντηση: Κατά κύριο λόγο ναι.   Άκουσε τι είχαν οι δυο ηγέτες να αναφέρουν και ακολούθως προέβη σε εκείνη τη δήλωση. Θεωρούμε ότι η δήλωση του ΓΓ αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων, τα πραγματικά δεδομένα στο τραπέζι των συνομιλιών και επαναλαμβάνω ειδικότερα από τη συζήτηση που ακολούθησε, θεωρούμε ότι ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Υπήρχε αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση ειδικότερα την παρούσα συγκυρία.

Ερώτηση: Ποιό είναι το όφελος από αυτή την ιστορία;

Απάντηση: Το όφελος είναι ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ΓΓ, κάτω από την αιγίδα του οποίου διεξάγονται οι συνομιλίες ποιά είναι η κατάσταση πραγμάτων. Από εκεί και πέρα, δεν έγινε διαπραγμάτευση στο Νταβός. Δεν ήρθαμε για διαπραγμάτευση. Στο Νταβός ήρθαμε για ενημέρωση προς τον ΓΓ, πέρα από τη συμμετοχή του Προέδρου στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

Ερώτηση: Έχει ευθύνη και ο κ. Άιντε γιατί δεν είναι καλά ενήμερος ο ΓΓ;  

Απάντηση: Ενδεχομένως να έχει και ο κ. Άιντε ευθύνη, αλλά δεν είναι δυνατόν για τον ΓΓ να γνωρίζει λεπτομέρειες όσον αφορά τη διαπραγμάτευση. Δεν είναι εφικτό, δεν είναι το Κυπριακό το μόνο θέμα που απασχολεί τον ΓΓ και είναι πολύ διαφορετικό να ενημερώνεται από τους δυο πρωταγωνιστές παρά από ένα τρίτο ο οποίος ενδεχομένως να προσεγγίζει και διαφορετικά τα πράγματα.

Ερώτηση: Και όλα αυτά για να μην θεωρούν ότι τα βρήκαμε, τα λύσαμε και μέχρι την άνοιξη τα δημοψηφίσματα.

Απάντηση: Και ότι είμαστε στο παρά ένα της λύσης είναι σημαντικό. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συζητηθούν όλα τα θέματα και να καταλήξουν σε τέτοια αποτελέσματα τα οποία να μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τον κυπριακό λαό. Αυτός είναι ο στόχος. Δεν είναι στόχος να καταλήξουμε αύριο και να οδηγηθούμε σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Ο στόχος είναι να καταλήξουμε και να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Και για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα πρέπει να μάθουμε και από λάθη που έγιναν στο παρελθόν τόσο όσον αφορά την ουσία, όσον αφορά και τη διαδικασία έτσι ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.
 Ερώτηση: Τι είδους εποικοδομητικές ασάφειες να μην υπάρχουν και να είναι όλα διευθετημένα και το κέρδος να φανεί από την πρώτη στιγμή της λύσης;

Απάντηση: Να μην υπάρχουν   αναφορές οι οποίες να ερμηνεύονται διαφορετικά από την κάθε κοινότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει   ένα τέτοιο πράγμα σε ένα σχέδιο λύσης. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο την πρώτη ημέρα λύσης τι θα πάρει η κάθε κοινότητα, ποια θα είναι τα οφέλη; Δεν μπορούν να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα τα οποία  θα μπορεί η μια πλευρά να δει τα οφέλη της λύσης από την πρώτη ημέρα και η άλλη πλευρά θα δει τα οφέλη σε πέντε ή δέκα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό ότι πρέπει να μάθουμε από λάθη που έγιναν στο παρελθόν.

Ερώτηση: Βέβαια αν δεν το πούμε με συγκεκριμένα παραδείγματα είναι θεωρία.

Απάντηση: Δεν είναι καθόλου θεωρία. Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι την ημέρα εφαρμογής της λύσης. Πάμε σε ένα δημοψήφισμα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης. Πρέπει το σύνολο του κυπριακού λαού να νιώσει τα οφέλη μέσα από αυτή την νέα κατάσταση πραγμάτων. Δεν μπορεί, για παράδειγμα,   η μια πλευρά να έχει συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η άλλη πλευρά που ενδέχεται να περιμένει να έχει οφέλη με εδαφικές αναπροσαρμογές αυτά τα οφέλη να προκύψουν σε πέντε χρόνια.

 Ερώτηση: Μεταβατικά στάδια κ.τ.λ. Αυτοί που πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους να φύγουν σε ένα 24ωρο και αυτοί που πρέπει να πάνε πίσω να πάνε;

Απάντηση: Δεν μιλάμε για ανέφικτα πράγματα, αυτό που λέτε εσείς είναι ανέφικτο.  Όλες οι περιοχές που θα επιστραφούν κατοικούνται σήμερα; Όχι. Να δώσω ένα άλλο παράδειγμα: Μέσα στις θεραπείες που έχουν αποφασιστεί στο περιουσιακό είναι και το θέμα της αποζημίωσης σωστά; Υπάρχουν πέντε θεραπείες. Αν δεν υπάρχει ξεκάθαρο ότι υπάρχει η οικονομική δυνατότητα εκείνης της επιτροπής , πώς θα   είναι επιλογή για κάποιον αν δεν υπάρχει η δυνατότητα. Δεν θα είναι επιλογή. Απλά θα αναφέρεται σε ένα σχέδιο λύσης αλλά δεν θα προσφέρεται η επιλογή. Όλα αυτά τα θέματα, όλες αυτές οι πτυχές για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις.

Ερώτηση: Έδειξε κατανόηση ο ΓΓ;

Απάντηση: Απόλυτη κατανόηση για όλα τα θέματα.

Ερώτηση: Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος κ. Μπάιτεν τι μεταφέρει μετά τη συζήτηση που είχε με τον ΠτΔ που ήταν και μακρά, πέρα του προγραμματισμένου χρόνου, στην Άγκυρα;

Απάντηση: Πολύ συγκεκριμένα θέματα μεταφέρει στην Τουρκία. Θέματα που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένεται η Τουρκία να πάρει αποφάσεις και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος θα έχει το Σάββατο συναντήσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεται απόλυτα ότι η Τουρκία, πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις να αποδείξει στην πράξη αυτά που διακηρύσσει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού   και ο   Αμερικανός Αντιπρόεδρος θα πάρει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα σε σχέση με πτυχές που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 Τέλος, να αναφέρω ότι ο ΠτΔ σήμερα έχει τρεις σημαντικές επαφές: με τον Πρόεδρο της εταιρείας ΤΟΤΑΛ, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς επίσης και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Συνολικά θεωρούμε την παρουσία του ΠτΔ εδώ και τις συναντήσεις που είχε ως ιδιαίτερα σημαντικές.

 Ερώτηση: Και δεν έχει αναβαθμιστεί ο Τ/κ ηγέτης;

Απάντηση: Σε καμία περίπτωση δεν έχει αναβαθμιστεί ο κ. Ακιντζί και επαναλαμβάνω ότι δεν αναβαθμίζονται έτσι παράνομα καθεστώτα, ούτε οι εκπρόσωποι παράνομων καθεστώτων.