7/12/15

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για τη συνάντηση του Προέδρου
της Δημοκρατίας με τις συντεχνίες της ΑΗΚ

 
Η Κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού πρέπει να μείνει εκατό τοις εκατό σε κρατικά χέρια, είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι απομακρύνεται εντελώς το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδης με τις συντεχνίες της ΑΗΚ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «έγινε σήμερα το πρωί σύσκεψη υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του Υπουργείου Ενέργειας, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ αλλά και τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΑΗΚ.
 
Έγινε μια πολύ καλή εποικοδομητική συζήτηση για διάφορα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην ΑΗΚ, κατά κύριο λόγο συζητήθηκαν οι τελευταίες πρόνοιες του Μνημονίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πρόνοιες απομακρύνεται εντελώς το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης ή ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και καλείται η Κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση επί της αρχής για το βέλτιστο τρόπο αποδοτικού και αποτελεσματικού διαχωρισμού της ΑΗΚ.
 
Για το συγκεκριμένο θέμα συμφωνήθηκε όπως συνεχίσουμε τον διάλογο τόσο με το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και με τους εργαζομένους για να βρούμε το βέλτιστο μοντέλο, το οποίο να είναι προς το συμφέρον τόσο του Οργανισμού όσο και του τόπου γενικότερα.
 
Για τα υπόλοιπα θέματα, επίσης έχουν συμφωνηθεί κάποιες δράσεις, ένα από τα θέματα που απασχολεί τον Οργανισμό είναι το νομοσχέδιο των ΔΟΚΕ, αλλά και η στελέχωση κάποιων θέσεων της ΑΗΚ, τις οποίες έχουμε προωθήσει στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με το Διοικητικό Συμβούλιο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων για να βρούμε εκείνες τις λύσεις που θα είναι προς το καλό της ΑΗΚ και του τόπου γενικότερα».
 
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα προτείνει κάποιο σχέδιο στις Συντεχνίες, είπε ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι με βάση τη μελέτη που έχουμε ενώπιον μας, με τη βοήθεια της ΡΑΕΚ, αλλά και για τις αβεβαιότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον τομέα του ηλεκτρισμού, θα δούμε με ποιον καλύτερο τρόπο θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του Κύπριου καταναλωτή».
 
Ερωτηθείς τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι πλέον η παράγραφος που αναφερόταν στην ΑΗΚ, έχει φύγει από το κεφάλαιο ‘Αποκρατικοποιήσεις’ και έχει μεταφερθεί στο κεφάλαιο ‘Ενέργεια’, μια σαφής ένδειξη των προθέσεων της Κυβέρνησης και του γεγονότος ότι είμαστε πεπεισμένοι και από τα αποτελέσματα της μελέτης, πως η Αρχή Ηλεκτρισμού πρέπει να μείνει εκατό τοις εκατό σε κρατικά χέρια».
 
Ερωτηθείς γιατί να γίνει διαχωρισμός της ΑΗΚ και σε ποιου την κυριότητα θα είναι το κάθε μέρος της, ο κ. Υπουργός είπε ότι «θα είναι εκατό τοις εκατό κρατικά όποια και αν είναι η απόφαση που θα λάβουμε τις επόμενες μέρες. Υπάρχει το τρίτο ενεργειακό πακέτο, το οποίο επικαλείται και η Τρόικα, στο οποίο ουσιαστικά ζητούν τον αποτελεσματικό και αποδοτικό διαχωρισμό, με βάση αυτές τις πρόνοιες. Είναι για αυτό το λόγο που θα πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί να βρούμε ποιο είναι αυτό το μοντέλο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους».
 
Ερωτηθείς αν είναι εκ των ων ουκ άνευ ο διαχωρισμός, ο κ. Υπουργός είπε ότι «αυτή τη στιγμή καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση επί της αρχής, με ένα ορίζοντα υλοποίησης δύο χρόνων. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει και ένας αριθμός αβεβαιοτήτων, τις οποίες πρέπει να δούμε στη συνέχεια. Ήδη ο Οργανισμός προχωρεί σε λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό, τον οποίο υποστηρίζουμε και ως Υπουργείο, και ως Κυβέρνηση. Να συνεχίσει να κάνει αυτή τη δουλειά, να δούμε και τα αποτελέσματα και αυτή τη στιγμή καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση επί της αρχής».
---------------------