7/12/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη
 για διευκολύνσεις σε ξένες χώρες

 
Διεξάγεται διάλογος μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ρωσίας για θέματα διευκολύνσεων για ανθρωπιστικούς σκοπούς και σκοπούς έκτακτης ανάγκης, είπε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «όπως κατ' επανάληψη έχουμε δηλώσει διεξάγεται διάλογος μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ρωσίας για θέματα διευκολύνσεων για ανθρωπιστικούς σκοπούς και σκοπούς έκτακτης ανάγκης, Πρόκειται για συμφωνία εκκένωσης Ρώσων πολιτών από το χώρο της Μέσης Ανατολής και για άλλες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την περίπτωση της Γαλλίας.

Γαλλία και Γερμανία έχουν επιπροσθέτως διευκολύνσεις που δόθηκαν από καιρό, για τη συμμετοχή των χωρών αυτών για την UNIFIL, δηλαδή στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο».

Ερωτηθείς αν θα δοθούν δηλαδή αυτές οι διευκολύνσεις και στη Ρωσία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο υποχρεωμένοι να τις δώσουμε. Αν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για τη ζωή ανθρώπων κλπ., βεβαίως θα δώσουμε τις διευκολύνσεις».
 
Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παραχωρήσει σε οποιαδήποτε χώρα διευκολύνσεις για σκοπούς επιχειρήσεων κατά του ισλαμικού κράτους, ο κ. Υπουργός είπε «και η Γαλλία, οι διευκολύνσεις που ζήτησε είναι στην επιστροφή αεροπλάνων από επιχειρήσεις, αν βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να μπορούν να κατεβούν στα αεροδρόμια της Κύπρου».

Κληθείς να πει αν αυτές οι διευκολύνσεις θα παραχωρηθούν και σε άλλες χώρες, ο κ. Υπουργός είπε ότι «το διεθνές δίκαιο επιβάλλει να δοθούν σε οποιοδήποτε βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και υπάρχει συμφωνία, και αφού τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας θα υπογραφεί και με τη Μόσχα».