4/12/15

Ενώπιον της Κομισιόν ο Τάκης Χατζηγεωργίου

Ενώπιον της Κομισιόν ο Τάκης Χατζηγεωργίου
θίγει τη προσπάθεια της Τουρκικής κυβέρνησης να τορπιλίσει την ειρηνευτική προσπάθεια στη Συρία 

Στις 14 Νοεμβρίου, μια μέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, επιτεύχθηκε στη Βιέννη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ, Ιράν και σουννήτικων αραβικών κυβερνήσεων σχετικά με το συριακό πρόβλημα[1]. Η συμφωνία προνοεί μια διαδικασία μετάβασης προς το τέλος του εμφυλίου πολέμου και την διεξαγωγή, σε βάθος χρόνου, ελεύθερων εκλογών. Την πολιτική αυτή παρουσίασε και στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στις 16 Νοεμβρίου.

Όπως ισχυρίστηκα και σε κείμενο μου με ημερομηνία 26/11/2015[2], είναι ξεκάθαρο μετά και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από το τουρκικό στρατό στις 24 Νοεμβρίου πως η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να τορπιλίσει αυτή τη πολιτική που βασίζεται στη σύγκλιση ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας και αποσκοπεί, εν μέρει, στην εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους. Αμερικάνος αξιωματούχος δήλωσε μάλιστα στο Ρόιτερς πως το ρωσικό μαχητικό καταρρίφτηκε μέσα στο συριακό εναέριο χώρο[3].

Σε ερώτηση μου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσα αυτό το ζήτημα, ερωτώντας πως προτίθεται η ΕΕ να αντιμετωπίσει αυτές τις προσπάθειες της Τουρκικής κυβέρνησης. Περαιτέρω, και δεδομένης και της συνάντησης κορυφής ΕΕ-Τουρκίας σε σχέση με το προσφυγικό τη Κυριακή 29/11/2015, ρώτησα κατά πόσο η ΕΕ θεωρεί πως δεν υπάρχει αντίφαση στη στρατηγική της ΕΕ να χρησιμοποιήσει μια κυβέρνηση που τροφοδοτεί την αστάθεια στη Συρία και έμμεσα έτσι το προσφυγικό κύμα ως μέσο περιορισμού της άφιξης προσφύγων στην ΕΕ.