8/12/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε Άτυπης Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στην παρουσία μαθητών και φοιτητών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε Άτυπης Συνεδρίας
του Υπουργικού Συμβουλίου στην παρουσία μαθητών και φοιτητών


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε χθες Άτυπης Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στην παρουσία μαθητών Λυκείου και φοιτητών, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας Υπουργοί παρουσίασαν πολιτικές της Κυβέρνησης που αφορούν τις αρμοδιότητες των Υπουργείων τους, παρέστη ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννης Γιαννάκης, το Γραφείο του οποίου διοργάνωσε την εκδήλωση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της Ημέρας του Πολίτη.

Στην εκδήλωση οι μαθητές και οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι από τη συζήτηση και τις εισηγήσεις του ακροατηρίου θα δοθεί η ευκαιρία για διαμόρφωση ανάλογης πρότασης πολιτικής για την ανάγκη τροποποιήσεων νομοθεσιών «ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί και ο διάλογος με την κοινωνία να είναι δημιουργικός στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων της νεολαίας».

Μιλώντας εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό, μίλησε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία, μετά από μια πρωτόγνωρη περίοδο ύφεσης διάρκειας τεσσάρων ετών, έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανόδου σημειώθηκε μείωση στο ποσοστό της ανεργίας, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2015 επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 1,9%.
Επισήμανε ακόμη ότι για το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι γύρω στο 2,4%.

Αναφέρθηκε επίσης στην εμπιστοσύνη των διεθνών Οίκων Αξιολόγησης και των επενδυτών προς την κυπριακή οικονομία και την επιτυχημένη επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Από πλευράς του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στην Κύπρο υπάρχει πολύ ψηλό ποσοστό, από τα υψηλότερα στην ΕΕ, αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προχωρούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σημείωσε ότι το 55% των νέων στην Κύπρο είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου.

Σε άλλο σημείο είπε ότι έχει εξασφαλιστεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα γίνει προσπάθεια αναγνώρισης των προσόντων που λαμβάνει κάποιος μέσα από δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης.

Είπε εξάλλου ότι η αγορά εργασίας στην Κύπρο χρειάζεται απόφοιτους τεχνικών σχολών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προγράμματα αντιμετώπισης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και στήριξης των εξαρτημένων νέων.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το Υπουργείο Υγείας λειτουργεί προγράμματα για όσους βρίσκονται στις φυλακές σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο την παροχή βοήθειας σε εξαρτημένα άτομα που εκτίουν ποινή φυλάκισης, προγράμματα ενίσχυσης των δράσεων στην Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και προγράμματα οικονομικής στήριξης όσων γυναικών εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας και είπε ότι υπήρχαν προβλέψεις ότι θα ξεπερνούσε το 20%, ενώ με τις προσπάθειες που έχουν γίνει βρίσκεται στο 14,5%. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να μειωθεί το ποσοστό αυτό, κάτι που φαίνεται να γίνεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες. Επισήμανε ότι με αναπτυξιακά έργα που έχουν εξαγγελθεί και με τους θετικούς ρυθμούς σήμερα της οικονομίας, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Τόνισε επίσης ότι με διάφορα σχέδια που προκήρυξε η Κυβέρνηση έχουν στηριχθεί και επωφεληθεί πέραν των 16 χιλιάδων ανέργων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Υπουργοί δέχθηκαν ερωτήσεις από πλευράς των παρευρισκομένων.

Σε παρατήρηση παρευρισκόμενου για το θέμα καλλιέργειας κουλτούρας για ειρήνη και αποδοχή της άλλης κοινότητας, κυρίως μέσα από την Παιδεία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ ότι θα έπρεπε να γίνει συνείδηση και ότι δεν είναι αρκετό να δίνεις αγώνες για να λύσεις το Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι ο σημαντικότερος αγώνας είναι αντιληφθεί ο κόσμος ότι ζούμε σε μια χώρα ευρωπαϊκή και πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους συμπατριώτες μας, όπως ξέρουμε να συμβιούμε όταν σπουδάζουμε ή όταν κατοικούμε στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε ότι «εάν δεν κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε τα τείχη, που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα είτε πολιτικών που ακολουθήσαμε κατά καιρούς είτε ρητορικής που ακολουθούμε η οποία καλλιεργεί δυστυχώς αυτή τη νοοτροπία διαχωρισμού, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πιστεύεις ότι μπορεί να πάει μια χώρα μπροστά, μια χώρα στο γεωγραφικό μέγεθος της δικής μας.

Αν θέλουμε να προκόψουμε, να ζήσουμε με προοπτική, με μια ελπίδα σιγουριάς για το μέλλον, δεν μπορεί παρά να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους συμπολίτες μας».

---------------------------