10/11/15

Χαιρετισμός του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου

Χαιρετισμός του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής
κ. Γ. Ομήρου
στο Ασφαλιστικό Συνέδριο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου
με θέμα «Ασφάλιση:  Αξία Διαχρονική»

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που έχω αποδεχθεί την πρόσκληση, για να παραστώ σήμερα και να απευθύνω χαιρετισμό στο 11 Ο Ασφαλιστικό Συνέδριο, το οποίο έχει πλέον καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός στην Κύπρο και του οποίου οι εργασίες είμαι σίγουρος ότι θα αποβούν παραγωγικές και επωφελείς για τους συνέδρους.

Ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους μίας σύγχρονης και εύρωστης οικονομίας, αφού συμβάλλει ποικιλοτρόπως τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη μιας κοινωνίας, αλλά και στη διασφάλιση ειδικότερα ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής.  

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, διαχρονικά και ασκώντας το συντεταγμένο νομοθετικό της ρόλο, έχει συμβάλει από την πλευρά της χωρίς προσκόμματα, στην ανάπτυξη του Ασφαλιστικού Κλάδου, με την προώθηση όταν είχε κληθεί προς τούτο και τη θέσπιση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων, όταν αυτές είχαν αχθεί ενώπιόν της από την Εκτελεστική Εξουσία και οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και για σκοπούς εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.  

Όπως είναι γνωστό, το φετινό Ασφαλιστικό Συνέδριο διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι προετοιμασίες του Ασφαλιστικού Κλάδου για την εφαρμογή της σημαντικής Κοινοτικής Οδηγίας Solvency II , την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί να μεταφέρει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε εθνικό επίπεδο και η οποία αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ασφαλιστικού Τομέα, αλλά και την επανατοποθέτησή του επί πιο στέρεων θεμελίων. Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί ότι η εν λόγω Οδηγία (2009/138/ΕΕ) κωδικοποιεί το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο στον τομέα της ασφάλισης και ότι ύστερα από συνεχείς αναβολές τίθεται σε ισχύ από την 1 η Ιανουαρίου 2016.   

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το σχετικό νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία έχει ήδη κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, στις 29 Οκτωβρίου 2015, και συναφώς αναμένεται η έναρξη της συζήτησής του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η εναρμόνιση με την πολύ σημαντική αυτή Κοινοτική Οδηγία, εκτός του ότι ενοποιεί την ευρωπαϊκή αγορά στον τομέα της ασφάλισης, γεγονός που θέτει τον Κυπριακό Ασφαλιστικό Κλάδο ενώπιον νέων προκλήσεων, ενδυναμώνει ταυτόχρονα σημαντικά την προστασία του καταναλωτή μέσα από τη θέσπιση νέων μηχανισμών διαχείρισης των κινδύνων.  

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος μια ασφαλιστική επιχείρηση να βρεθεί στη δεινή θέση να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές απαιτήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί.   Επίσης οι εποπτικές αρχές καθίστανται πιο ικανές να παρεμβαίνουν προληπτικά στην περίπτωση που είναι ορατός ο κίνδυνος τα κεφάλαια μιας ασφαλιστικής επιχείρησης να πέσουν κάτω από τα απαιτούμενα όρια.  

Χωρίς αμφιβολία, η εφαρμογή της συγκεκριμένης Κοινοτικής Οδηγίας, θα συμβάλει στην εμπέδωση συνθηκών εμπιστοσύνης και οικονομικής σταθερότητας, εξ ου και χαρακτηριστικά αναφέρεται ως η «Βασιλεία» για τους ασφαλιστές κατά τον αντίστοιχο όρο για τον τραπεζικό τομέα.  

Κυρίες και Κύριοι,

Η Κύπρος εξέρχεται αργά από τη δεινή θέση, στην οποία έχει βρεθεί συνεπεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και από την πρωτόγνωρη και βαθιά περίοδο οικονομικής ύφεσης, η οποία διήρκεσε τέσσερα χρόνια, επανερχόμενη σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζονται τα τεράστια προβλήματα της ανεργίας, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της απουσίας μεγάλων επενδύσεων.    Η βελτίωση ωστόσο των δημόσιων οικονομικών, θα επαναφέρει και την προοπτική ανάπτυξης του τόσο σημαντικού για την κυπριακή οικονομία Ασφαλιστικού Κλάδου.  

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν χωρεί εφησυχασμός αλλά αντίθετα εγρήγορση, ώστε με τις συντονισμένες προσπάθειες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το μακροοικονομικό περιβάλλον να συνεχίσει να βελτιώνεται ως προϋπόθεση για την προσέλκυση των τόσο αναγκαίων νέων επενδύσεων που αποτελούν και το ζητούμενο για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.   Άλλωστε δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζονται ή να αγνοούνται οι δυνητικοί κίνδυνοι που προέρχονται από την πολιτική αστάθεια που δημιουργεί το εξωτερικό περιβάλλον, όπως είναι το μεταναστευτικό, η κρίση στην κινέζικη οικονομία, οι σχέσεις με τη Ρωσία κ.ά.

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου, υπό την αιγίδα του οποίου οργανώνεται το σημερινό συνέδριο, αποτελεί μια σημαντική παράμετρο μιας πολύ επιτυχούς τριανταπεντάχρονης πορείας στην ασφαλιστική κατάρτιση και επιμόρφωση όλων των εμπλεκομένων στην ανάπτυξη του Ασφαλιστικού Τομέα.  

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ως εκ του Συντάγματος θεσμικά ταγμένη, βρίσκεται πάντοτε στη διάθεση τέτοιων σημαντικών φορέων, έτσι που μέσα από στενή συνεργασία και διαβούλευση να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κατά τις διαδικασίες θέσπισης των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες προάγουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα τόσο του Ασφαλιστικού Κλάδου όσο και της οικονομίας ευρύτερα.
   
Ως Πρόεδρος του Νομοθετικού Σώματος, δεν έχω στο σημείο αυτό, παρά να σας διαβεβαιώσω ότι ο υγιής διάλογος που καθηκόντως θα πρέπει να αναπτύσσεται μεταξύ Βουλής και οργανωμένων φορέων και ο οποίος αποτελεί την πεμπτουσία των δημοκρατικών διαδικασιών, θα συνεχίσει απαρεγκλίτως να εμπεδώνεται, με μοναδικό γνώμονα την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος αναφορικά με το νομοθετικό καθεστώς που πρέπει να διέπει την ανάπτυξη και λειτουργία του σημαντικότατου αυτού κλάδου οικονομικής αλλά και κοινωνικής δραστηριότητας.  

Εύχομαι κάθε επιτυχία, πρόοδο και συνεχή ανάπτυξη του Ασφαλιστικού Κλάδου επ’ ωφελεία της κυπριακής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα.