10/11/15

Η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου

Η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου εκπροσώπησε την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΣΣΕ
σε συνέδριο για τη Σύμβαση MEDICRIME

Η βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου εκπροσώπησε σήμερα την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) σε συνέδριο που πραγματοποιείται στη Λάρνακα, με θέμα τη Σύμβαση MEDICRIME του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πάταξη της εμπορίας πλαστών ιατρικών προϊόντων και άλλων συναφών εγκλημάτων.

Στην εισήγησή της, η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί η Συνέλευση στον τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας και σε πρωτοβουλίες και ενέργειες της αρμόδιας Επιτροπής της ΚΣΣΕ σε αυτό τον τομέα. Όπως εξήγησε η κα Κυριακίδου, η Υπεπιτροπή της ΚΣΣΕ για τη δημόσια υγεία, ασχολήθηκε με το θέμα των πλαστών φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά και τις επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, υιοθετώντας σχετικά Ψηφίσματα και Συστάσεις που περιέχουν σαφείς οδηγίες για την καλύτερη προστασία των ασθενών. Ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, υπογράμμισε η κα Κυριακίδου, όπως   για παράδειγμα τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι εγκυμονούσες, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στα παράνομα αυτά προϊόντα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας κατά την κατανάλωση τους, ακόμα και τον θάνατο. Εκτός από τις άμεσες επιπλοκές που η λήψη τέτοιων προϊόντων είναι δυνατόν να προκαλέσει, η κυκλοφορία τους στην αγορά υπονομεύει την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και γενικότερα, πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα εθνικά συστήματα υγείας.  Η συνεχής ενασχόληση της Συνέλευσης με το θέμα αυτό, ανέφερε, το οποίο έθεσε ψηλά στις προτεραιότητές της, οδήγησε και στη σύνταξη της Σύμβασης MEDICRIME , που αποτελεί το ισχυρότερο διεθνές νομικό πλαίσιο καταπολέμησης τέτοιων ποινικών αδικημάτων.

Η Σύμβαση MEDICRIME , είπε η κα Κυριακίδου έχει μέχρι σήμερα υπογραφεί από 24 κράτη, περιλαμβανομένου της Κύπρου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1 η Ιανουαρίου 2016. Η Σύμβαση, εξήγησε, περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα και ενέργειες για την καλύτερη αντιμετώπιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση και κατανάλωση μη εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων.

Είναι επάναγκες, είπε καταλήγοντας η κα Κυριακίδου, οι κυβερνήσεις να εγκύψουν με κάθε σοβαρότητα σε αυτό το ζήτημα και να θεσπίσουν αποτελεσματικά νομικά πλαίσια που να οχυρώνουν το δικαίωμα στη ζωή των πολιτών και ασθενών, από κάθε πιθανή απειλή.