Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ
24/11/2015
Ο Υπουργός Ενεργείας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προέβη σήμερα σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ αναφορικά με την αγορά μεριδίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη», στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ από την εταιρεία British Gas (ΒG).
Απαντώντας σε ερώτηση αν η συμφωνία με την BG είναι υπό την αίρεση του Υπουργικού Συμβουλίου ή αν είναι όλα τυπικά, αφού η πράξη έγινε και έγιναν και ανακοινώσεις στα χρηματιστήρια, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε: «Είναι πράγματι κάτι για το οποίο είχαμε γνώση εδώ και περίπου οκτώ μήνες, αλλά δια νόμου θα πρέπει κατ’ αρχάς να εγκριθεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Υδρογονανθράκων, η οποία αποτελείται από διάφορους τεχνοκράτες της Κυβέρνησης αλλά και από το Υπουργικό Συμβούλιο. Θεωρώ, χωρίς να προκαταλαμβάνω όμως την απόφαση, ότι είναι τυπικό, αφού ήταν μια εξέλιξη την οποία αναμέναμε και πρέπει να πω προσδοκούσαμε επίσης.
Σε ερώτηση αν αγόρασε η BG to 35% των μετοχών από την αμερικανική Noble για το τεμάχιο 12, ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε: «Ουσιαστικά η BG αγόρασε τις μισές μετοχές από εκείνες που κατείχε η Noble και έτσι θα κατέχει τώρα το 35% του τεμαχίου 12. Ήταν 70, 30 μέχρι σήμερα. 70% κατείχε η εταιρία Noble και 30% οι εταιρείες Delek-Avner που είναι ίδιας κοινοπραξίας και τώρα το ποσοστό, αν εγκριθεί βεβαίως από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα είναι 35% η Noble η οποία παραμένει ο διαχειριστής, 35% η BG Group και 30% η Delek-Anver.
Στην ερώτηση αν ξεκίνησε η διαβούλευση πριν ακόμα ανακαλυφθεί το αιγυπτιακό ZOΗR, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Ξεκίνησε η διαβούλευση ακριβώς πριν από εκείνη την εξέλιξη, γιατί η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της για να δοθούν κάποια εμπιστευτικά γεωλογικά στοιχεία, έτσι γνωρίζουμε ή γνωρίζαμε ποιες εταιρείες ενδιαφέρθηκαν για εκείνο το ποσοστό, το οποίο είχε έτοιμο να διαθέσει η Noble από καιρό, γιατί είναι συνήθης πρακτική όταν φτάνεις κοντά στο σημείο της εκμετάλλευσης, όπου θα χρειαστούν μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες - στη δική μας περίπτωση της τάξης των δυο έως τριών δισεκατομμυρίων - οι εταιρείες να προσπαθούν να διασπείρουν και να φέρουν μέσα και άλλους εταίρους για να κάνουν πιο εύκολη τη χρηματοδότηση των υποδομών, είτε από ίδιους πόρους είτε από τις τράπεζες. Έτσι, αυτή τη στιγμή από τα 2,5 δισεκατομμύρια δεν χρειάζεται η Noble να βάλει το 70% που θα ήταν κάτι πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, δεδομένων των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά θα είναι περίπου το 1/3 η κάθε εταιρεία».
Απαντώντας στην ερώτηση αν η ηρεμία στους κόλπους της Κυβέρνησης, μετά την ανακάλυψη του αιγυπτιακού ZOΗR, οφειλόταν στο ότι γνώριζαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαβούλευση και με την BG, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε: «Να το θέσω με αυτόν τον τρόπο: Μετά την ανακάλυψη του ZOΗR οι συζητήσεις για αυτήν την ευθυγράμμιση των εμπορικών συμφερόντων επιταχύνθηκαν πάρα πολύ. Ήταν και το ταξίδι μου στο Huston πολύ σχετικό εκείνες τις μέρες, και το ταξίδι μου στο Λονδίνο όπου είχα συνάντηση με την BG εκείνες τις μέρες επίσης πολύ σχετικό. Ναι, πράγματι θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη, γιατί μας φέρνει ένα τεράστιο βήμα πιο κοντά διασφαλίζοντάς μας την αγορά στην Αίγυπτο για διοχέτευση του φυσικού αερίου προς εκείνη την κατεύθυνση.
Σε διευκρίνηση ότι το ένα τερματικό της Αιγύπτου ανήκει στην BG, ο κ. Υπουργός είπε: «Το ένα τερματικό της ανήκει, υπολειτουργεί εδώ και χρόνια, λόγω της διοχέτευσης του φυσικού αερίου της Αιγύπτου προς εσωτερική κατανάλωση και ψάχνει εδώ και καιρό καινούργιες ποσότητες φυσικού αερίου για αγορά. Είναι σε εμπορικές διαπραγματεύσεις και με το Λεβιάθαν και με το Αφροδίτη και τώρα έχει και συμφέρον έναντι – upstream - στο Αφροδίτη
Αναφορικά με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε: «Έχουμε ενώπιον μας και συζητούμε εδώ και μερικούς μήνες το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής. Βεβαίως, τώρα που έχει υπογραφεί και που θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, η BG θα δει και εκείνη το σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο μέχρι στιγμής ήταν εμπιστευτικό μεταξύ Κυβέρνησης και αδειούχων στο τεμάχιο 12. Οι ίδιοι προφορικά λένε ότι έχουν κάποιες σκέψεις, κάποιες ιδέες για να επιταχύνουμε ή ακόμη και να σμικρύνουμε τον χρόνο και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες που χρειάζονται. Θα δούμε τι θα μας παρουσιάσουν, όλα θα εξαρτηθούν αν οι ίδιοι βλέπουν κάποιους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε, αλλά αυτή τη στιγμή είναι προς το συμφέρον όλων - πολιτών και αγοραστή - να κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί και η τιμή που έχει δημοσιοποιηθεί είναι πολύ σχετική με τον χρόνο. Πήρα πολλά τηλεφωνήματα από φίλους που με ρωτούσαν, μα μόνο τόσα αξίζει το κοίτασμα Αφροδίτη; Και θα ήθελα να το εξηγήσω ότι οι πράξεις που γίνονται είναι με σημερινές τιμές. Μπαίνει ένα εκπτωτικό επιτόκιο 10%, κοιτάει μπροστά 10-15 χρόνια που είναι η ζωή ενός κοιτάσματος συνήθως για εκμετάλλευσή του και γίνεται μια έκπτωση της τάξης του 10% για να φτάσουμε στις σημερινές τιμές. Και η τιμή που πρότεινε η Delek, η οποία επίσης είχε δημοσιοποιηθεί, ήταν κάπου εκεί λίγο πιο ψηλά από αυτή που έκλεισε η πράξη με την BG, κάτι που δεικνύει και τη στρατηγική σημασία που έδωσε η Noble σε αυτήν την πράξη και όχι την οικονομική, αλλά η αξία ενός κοιτάσματος μπαίνει με net present value.
Όσον αφορά στον προγραμματισμό για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» το 2020, ο κ. Υπουργός είπε: «Αυτή τη στιγμή το σχέδιο ανάπτυξης προσδιορίζεται κάπου εκεί δεν έχουμε κάποια αλλαγή. Aκόμη, όπως έχω πει, θα πρέπει να μπει και η BG πλέον στις συζητήσεις για να δούμε αν έχουν κάποιο καλύτερο, πιο γρήγορο τρόπο.
Σχετικά με την προπώληση του φυσικού αερίου ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε: «Σύμφωνα με την πρακτική των υδρογονανθράκων - που και εμείς ως χώρα πρώτη φόρα διερχόμαστε όλο τον κύκλο από την έρευνα, την ανακάλυψη, μέχρι την εκμετάλλευση - για να προχωρήσει μια επένδυση είτε αυτή είναι τερματικό υγροποίησης που συζητούσαμε στο παρελθόν, είτε είναι αγωγός για ανάπτυξη του «Αφροδίτη», χρειάζεται να υπάρχουν μακροχρόνια συμβόλαια, τα οποία να καθορίζουν τις ποσότητες τις τιμές και πολλούς άλλους όρους, βάσει των οποίων θα πρέπει να γίνει μια συγκεκριμένη αγορά ή πώληση. Έτσι, εκείνα τα μακροχρόνια συμβόλαια είναι αυτά που συζητούνται αυτή τη στιγμή μεταξύ των αδειούχων, της εταιρίας υδρογονανθράκων και διαφόρων εταιρειών. Αφού συναφθούν αυτά τα συμβόλαια που είναι μακροχρόνια, υποσχόμαστε ότι από το 2020, ας πούμε, θα αρχίσουμε να παραδίδουμε αέριο για 10-12 χρόνια και θα παραδίδουμε κάθε μήνα τόσες ποσότητες και η τιμή θα είναι αυτή, αφού υπογραφούν αυτά τα συμβόλαια. Εκείνη είναι και η στιγμή που παίρνεται η απόφαση. Έχω τον πελάτη και αρχίζω να κατασκευάζω τις υποδομές που, όπως έχω πει, είναι πολύ δαπανηρές.
Αναφορικά με το πότε θα δει όφελος το κράτος, ο κ. Υπουργός είπε: «Το κράτος, με βάση τα συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού, τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί έχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό μεριδίου από τα κέρδη. Δεν έχει συμμετοχή στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, εκτός αν επιλέξει διαφορετικά - δεν έχουμε επιλέξει - και θα αρχίσει να έχει μερίδιο για κάθε φορτίο φυσικού αερίου. Θα έχει μέσα σε εκείνο το φορτίο το ποσοστό που του αναλογεί με βάση αυτά τα συμβόλαια.
Σε ερώτηση για το πόσο είναι αυτό το ποσοστό, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε: «Το ποσοστό επιτρέψετε μου να μην το αναφέρω. Να πω μόνο ότι κυμαίνεται από 45 – 60% αναλόγως της χρονικής περιόδου. Διότι στην αρχή της χρονικής περιόδου ενός συμβολαίου, στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν πίσω τα έξοδα τα οποία έχουν επωμιστεί μέχρι εκείνη την στιγμή. Οπότε στην αρχή το μερίδιο της δημοκρατίας είναι χαμηλότερο και ανεβαίνει όσο περνούν τα χρόνια.
Για το Ταμείο των Υδρογονανθράκων, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έχει την εντύπωση ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει το θέμα στην Νομική Υπηρεσία για νομικοτεχνική επεξεργασία.
Τέλος όσον αφόρα στο τι θα συζητήσει η γαλλική Total σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Έχουμε την ατζέντα. Θα συζητήσουμε για το τεμάχιο 11 που κατέχει, και τη πιθανή συμμετοχή της και σε άλλα τεμάχια».