13/11/15

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στην Ημερίδα
παρουσίασης των αποτελεσμάτων ερευνητικού έργου για το κρασί


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να χαιρετίσω την Ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου για την «Ταυτοποίηση της Ποικιλίας Προέλευσης Κρασιού και Μούστου με Χρήση DNA μεθοδολογίας».
 
Από την ανάληψη του Υπουργικού Θώκου στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είχα ορίσει ως βασική προτεραιότητα να θέσουμε τη γεωργία μας σε επαγγελματική και επιστημονική βάση. Θεωρώ ότι τα ερευνητικά αποτελέσματα που μας παρουσιάζονται σήμερα ενισχύουν αυτό τον στόχο, την επιστημονική προσέγγιση για τη γεωργική παραγωγή του τόπου μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κυπριακή γεωργία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε ποσότητες και τιμές το μαζικό μοντέλο παραγωγής άλλων χωρών. Από την άλλη όμως, οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας καθιστούν τα κυπριακά γεωργικά προϊόντα μοναδικά ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Ο κεντρικός άξονας σχεδιασμού της πολιτικής μας για τα επόμενα χρόνια είναι η «στροφή στην ποιότητα». Η ποιότητα των προϊόντων μας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και αυτό πρέπει να είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας μας. Τα προϊόντα αυτά, που στο παρελθόν ήταν πηγή θρέψης, σήμερα, μπορούν να καταστούν πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Η ορθή αξιοποίηση τους και η επαρκής προώθηση μπορούν να δώσουν επιτυχημένες εμπορικές διεξόδους.
 
Το χαλούμι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικονομικής δύναμης που κρύβουν τα παραδοσιακά προϊόντα. Μετά από προσπάθειες δέκα και πλέον χρόνων, η κατοχύρωση του χαλουμιού, ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, είναι πραγματικά προ των πυλών. Ταυτόχρονα, όμως σας διαβεβαιώνω ότι η προσπάθεια για καταχώρηση και άλλων προϊόντων σαν Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης ή Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Και σε αυτή την προσπάθεια η επιστημονική έρευνα καλείται να δώσει ταυτότητα σε αυτά τα προϊόντα και να τα αναδείξει προσδίδοντας σε αυτά την προστιθέμενη αξία που δικαιωματικά κατέχουν.
 
Είναι γι’ αυτό λοιπόν που το ΥΓΑΑΠ του οποίου προΐσταμαι, υποστηρίζει οποιεσδήποτε δράσεις αναδεικνύουν τα κυπριακά προϊόντα και τη γεωγραφική τους προέλευση, όπως το σημερινό ερευνητικό έργο που εντάσσεται στις δράσεις του ΙΠΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Στα πλαίσια εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης της Αμπελουργίας γνωστού ως ΕΠΣΑ, με προϋπολογισμό πέντε εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενισχύονται οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί του τόπου μας και ταυτόχρονα προβάλλεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της Κύπρου μέσα από τα τοπικά μας προϊόντα.
 
Επιπλέον, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, παρέχεται ένα εξειδικευμένο πακέτο ενισχύσεων για την αμπελουργία μας με σκοπό τη διαφύλαξη και επέκταση των παραδοσιακών ποικιλιών οίνου του τόπου μας όπως το Μαραθεύτικο, το Σπούρτικο, η Λευκάδα, το Γιαννούδι, η Πρωμάρα και άλλα, με ενισχύσεις που ξεπερνούν τα χίλια ευρώ ετησίως ανά εκτάριο.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εταίρους στο ερευνητικό έργο, ευχόμενος κάθε επιτυχία στους στόχους που θέσατε με τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας.