13/11/15

Όνειδος για τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα η συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο

Όνειδος για τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα η συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού να συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι την τελική λύση του Κυπριακού, χωρίς να επηρεάζεται από εξωτερικές πιέσεις, διεμήνυσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να παρευρεθεί και να απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Καλωσορίζοντας τον κ. Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η παρουσία σας εδώ ενδυναμώνει τις ψυχικές αντοχές του κυπριακού λαού, ο οποίος για 41 συναπτά έτη ζει κάτω από συνθήκες τουρκικής κατοχής και συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της Τουρκίας. Παρά τις επανειλημμένες μας προσπάθειες εδώ και 41 χρόνια να καταλήξουμε σε μια λύση δημοκρατική, λειτουργική, βιώσιμη, που να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου, αφού το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας, δυστυχώς λόγω της στρεψοδικίας και της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, αυτός ο στόχος δεν έγινε εφικτός.

Όμως δεν πρέπει να αναμένουν οι οποιοιδήποτε τρίτοι και βεβαίως η Τουρκία ότι υπό το βάρος του χρόνου, οι αντιστάσεις του Κυπριακού Ελληνισμού θα καμφθούν».

Ακολούθως, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τον λαό, την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την ανιδιοτελή συμπαράσταση στον αγώνα μας για τον τερματισμό της κατοχής και την πραγματική ενότητα του κράτους και των θεσμών. «Οι πρόσφατες παραινέσεις και τοποθετήσεις σας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό υπήρξαν πράγματι καίριες και σοφές. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία με την επανεκκίνηση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες, ούτε ένα αναιτιολόγητο κλίμα ευφορίας. Ασφαλώς, επιθυμούμε τη λύση, την επιθυμούσαμε από την επομένη της τουρκικής εισβολής. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: Λύση και όχι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ‘στώμεν καλώς’, αισθανόμενοι την αληθινή συμπαράσταση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Από πλευράς του, ο Έλληνας Πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για την υποδοχή και τη φιλοξενία, οκτώ μόλις μήνες μετά την συνάντηση στις 30 Μαρτίου, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 41 ετών, στις 15 Νοεμβρίου, από την ίδρυση του ψευδοκράτους, «από μια προσπάθεια διχοτόμησης του νησιού αυθαιρέτως κατά παράβαση κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου. Η κατάσταση είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται. Και όχι μόνο για εμάς, εμείς το έχουμε συνειδητοποιήσει, οι Έλληνες είτε ως Ελλαδίτες είτε ως Κύπριοι, ξέρουμε πολύ καλά το χρέος μας. Αυτοί που δεν έχουν αντιληφθεί το χρέος τους, δυστυχώς, είναι η διεθνής κοινότητα και δυστυχώς ακόμη περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αδιανόητο, είναι όνειδος για τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Για τη διεθνή κοινότητα κυρίως για τα Ηνωμένα Έθνη, διότι η συνέχιση της κατοχής της Κύπρου σημαίνει κατάλυση των κανόνων του ΟΗΕ και πλήρη περιφρόνηση των δύο βασικών θεσμών, της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι όταν η Κύπρος, ως ένα ισότιμο και πλήρες κράτος μέλος της, υφίσταται παραβίαση παραμέτρων του πρωτογενούς ευρωπαϊκού κεκτημένου, τα δεδομένα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, ειδικότερα υπό τη σημερινή συγκυρία παραβίασης ακόμα και των κανόνων που αφορούν τα σύνορα της Ευρώπης.

Είναι γνωστό, συνέχισε, ότι τα σύνορα της Ευρώπης προσδιορίζονται κυρίως από τα σύνορα των κρατών μελών της. «Τα σύνορα λοιπόν της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία αυτή την ώρα όσο υπάρχει το ζήτημα της ΑΟΖ και όσο υπάρχει επίσης και το ζήτημα του προσφυγικού. Άρα η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει πολλαπλώς τα σύνορά της. Και όμως ανέχεται αθωράκιστα τα σύνορα αυτά με αυθαίρετη τουρκική κατοχή και επομένως η ίδια δείχνει μια απίστευτη αδυναμία να υπερασπιστεί την ίδια της την υπόσταση», υπογράμμισε.

Εξέφρασε δε την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει την ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα, μέχρι τον τερματισμό της κατοχής, την απαλλαγή από τα στρατεύματα κατοχής και την επανένωση της Κύπρου. Τόνισε, επίσης, ότι «για να γίνει αυτό, διαδικαστικά μόνο ένας τρόπος υπάρχει, οι διακοινοτικές συνομιλίες, άλλη οδός δεν υπάρχει, είναι γνωστό αυτό. Και σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες αυτές, η όποια λύση πρέπει να είναι λύση συμβατή με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δηλαδή, λύση η οποία διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος κυρίαρχο στη διεθνή κοινότητα και ως κράτος που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Όχι θνησιγενές κράτος, οποιαδήποτε λύση που θα οδηγούσε σε ένα θνησιγενές κράτος θα παραβίαζε και το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Οι βασικές παράμετροι αυτού του κράτους είναι πρώτον η ύπαρξη μιας και ενιαίας διεθνούς προσωπικότητας, δεύτερον η ύπαρξη μιας και ενιαίας κυριαρχίας, τρίτον η ύπαρξη μιας και μόνο ιθαγένειας και τέταρτον η δομή ενός κράτους που είναι είτε ενιαίο είτε το πολύ ομοσπονδιακό κράτος.

Δεν νοείται συνομοσπονδιακό κράτος, ιδίως από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου, γιατί συνομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να επιβιώσει στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Επομένως μόνο ένα ομοσπονδιακό κράτος θα ήταν ανεκτό, και δη ομοσπονδιακό κράτος το οποίο δημιουργείται ύστερα από επανένωση γιατί δεν νοείται κανενός είδους επανίδρυση κυπριακού κράτους. Η Κύπρος επανενώνεται, πάμε πίσω, γυρνάμε στην πρωτέρα κατάσταση, θωρακίζοντας ακόμη περισσότερο την κυριαρχία της Κύπρου με όλα τα δικαιώματα των κατοίκων της θωρακισμένα».

Όταν φτάσει η λύση, επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ένα κράτος που θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που τόνισα πριν, πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι δεν μπορεί να έχει ούτε εποίκους ούτε στρατεύματα κατοχής και βεβαίως δεν είναι ανάγκη να έχει εγγυήτριες δυνάμεις. Γιατί η Κύπρος πλέον ως ανεξάρτητο κράτος εγγυάται αυτή την ανεξαρτησία μέσω της δικής της κυριαρχίας. Αυτό είναι βασικός κανόνας που ισχύει για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και πρέπει να ισχύει και για την Κύπρο. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Ενωμένοι και η Ελλάδα και η Κύπρος και οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό κάθε χώρα ενωμένες, γιατί αυτά που τόνισα προηγουμένως είναι κοινός στόχος και πρέπει να διαπραγματευτούμε όλοι μαζί».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η Τουρκία «οφείλει να δείξει αν εννοεί αυτές τις καλές προθέσεις που διατείνεται ότι έχει. Ελπίζω ύστερα από τις τουρκικές εκλογές και το ζήτημα που έχει προκύψει με το προσφυγικό, η Τουρκία να αντιληφθεί την τεράστια ευθύνη, την οποία φέρει για τη συντήρηση αυτής της κατάστασης και ελπίζω επίσης η ΕΕ να ασκήσει την πίεση που απαιτείται προς την Τουρκία, ώστε η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου, τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, πολλώ μάλλον όταν η Τουρκία ξαναποκτά ενδιαφέρον για την είσοδο της στην ΕΕ».

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε οποιοδήποτε βήμα της Τουρκίας προς την ΕΕ χωρίς σεβασμό της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου. Με αυτές τις σκέψεις. κύριε Πρόεδρε, οι οποίες είναι οι πάγιες θέσεις μας βρίσκομαι εδώ για να σας πως ότι θα υπερασπιστούμε στο ακέραιο την Κύπρο, τον λαό της, την ιστορία της και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε. Αρκεί το τονίζω να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι».