16/11/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Πάνου Ιωάννου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή
στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Πάνου Ιωάννου   
       

Με ιδιαίτερη συγκίνηση τελώ σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Πάνου Ιωάννου, εδώ στο προαύλιο του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων   που φέρει και το όνομά του τιμής ένεκεν.

Σήμερα τιμούμε και μνημονεύουμε τον άνθρωπο με το πολυσήμαντο έργο   και τη σπουδαία προσφορά, την εκλεκτή προσωπικότητα που με την ιδιαίτερη και δυναμική παρουσία του, σφράγισε τη σύγχρονη πνευματική ζωή της Κύπρου, τον πολιτισμό και τα γράμματα.

Ο αείμνηστος Πάνος Ιωάννου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1927. Μαθαίνει τα πρώτα του γράμματα μέχρι και το γυμνάσιο στη γενέτειρά του και ακολούθως φοιτά για ένα χρόνο στην Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας. Αφού ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές, συνεχίζει στη Βρετανία όπου σπουδάζει Αγγλική Φιλολογία. Το 1948 επιστρέφει στην Κύπρο και για μια δεκαετία διδάσκει στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Παράλληλα, συνεργάζεται με πολλές επιτροπές για θέματα παιδείας.

Το 1960 επιστρέφει στη Βρετανία, όπου εργάζεται σαν εκπαιδευτικός σε διάφορα σχολεία του Λονδίνου. Ανήσυχη και πολυδιάστατη προσωπικότητα, ο Πάνος Ιωάννου κατά την εκεί διαμονή του, παράλληλα με τη διδασκαλία, εργάζεται και ως βοηθός προγραμμάτων στις εξωτερικές υπηρεσίες του ΒΒ C και  ως εξεταστής   των GCE .

Στην πολύπλευρη δράση του συμπεριλαμβάνεται και το έργο του ως μεταφραστή -συντονιστή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την υπόθεση της Ελλάδας κατά την περίοδο της επταετούς δικτατορίας. Διετέλεσε επίσης υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Κυπριακής Αδελφότητας του Λονδίνου για δύο χρόνια (1971-73). Αξιοσημείωτες είναι, επίσης, οι δημοσιεύσεις του σε Αγγλικά και Ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες.

  Η επιτυχημένη πορεία του συνεχίζεται. Τον Σεπτέμβριο του 1981 προχωρεί στα ανώτερα αξιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διορίζεται ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και λίγους μήνες μετά, ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού μέχρι και τον απρόσμενο θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 1982.

Μέσα από την πολύχρονη διαδρομή του και την αδιάκοπη προσφορά του, δικαιώθηκε σαν επιστήμονας   και καταξιώθηκε σαν άνθρωπος. Με εφόδια του την εργατικότητα, την ευρυμάθεια και την πολύπλευρη μόρφωσή του, υπηρέτησε τα κοινά του τόπου του και ιδιαίτερα   την παιδεία, από τη θέση του δάσκαλου, του παιδαγωγού και από την τιμητική θέση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο Πάνος Ιωάννου,  οραματιστής, άνθρωπος με   βαθύτατο ανθρωπισμό   και  ανιδιοτέλεια, δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του και να υλοποιήσει στο έπακρο την προσφορά του προς την παιδεία. Έφυγε την ώρα   ακριβώς που γεμάτος ελπίδες και όνειρα, κατέθετε το δικό του λιθαράκι για τη διαπαιδαγώγηση νέων ανθρώπων με αξίες και ιδανικά, για μια καλύτερη κοινωνία, για ένα καλύτερο αύριο. Ο αδόκητος χαμός του ήταν ένα τεράστιο πλήγμα, ένα μεγάλο κενό, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο τότε Υπουργός Παιδείας Στέλιος Κατσελλής, ο οποίος   τον διαδέχθηκε. Σαν ειδικός σε θέματα παιδείας, αν και σύντομη η θητεία του, υπηρέτησε με αφοσίωση   και  ζήλο τα παιδαγωγικά θέματα και δημιούργησε τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για πιο πετυχημένη επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων   του τόπου.

Στεκόμαστε σήμερα απέναντι στην προτομή του Πάνου Ιωάννου, και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον άνθρωπο με το φωτεινό μυαλό, τη διορατική σκέψη, το άριστο ήθος και τον ακέραιο χαρακτήρα.

Θα ήθελα να συγχαρώ τη Σχολική Εφορία Κοκκινοχωρίων και όλους τους συντελεστές που βρίσκονται πίσω από αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία.   Είναι υποχρέωση τόσο της πολιτείας   όσο και των Δημοτών,   να τιμούν και να προβάλλουν ανθρώπους όπως τον Πάνο Ιωάννου, όπως και το έργο που με τόση μεγαλοψυχία έχουν επιτελέσει.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον γλύπτη Γιώργο Μαυρογένη για την εξαίρετη δημιουργία της προτομής του Πάνου Ιωάννου,   η οποία από τώρα και στο εξής   θα κοσμεί το προαύλιο του σχολείου   σας και θα εμπνέει σαν σηματοδότης τις νεότερες γενιές.