13/10/15

H Επίτροπος Creţu επισκέπτεται την Κύπρο στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2015

H Επίτροπος Creţu επισκέπτεται την Κύπρο στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2015


Βρυξέλλες / Λευκωσία, 13 Οκτωβρίου 2015

Η Corina Creţu , Ευρωπαία Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, θα επισκεφθεί την Κύπρο την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Μιλώντας πριν από την επίσκεψη, η Επίτροπος
Creţ u δήλωσε:
«Η επίσκεψη αυτή εστιάζει στο τι μπορεί να επιτύχει η πολιτική συνοχής στην Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις μας την περίοδο 2014-2020 αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης χρήσης των πόρων, στη στήριξη της οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και στην ενίσχυση της καινοτομίας των τοπικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Juncker , είμαι επίσης εδώ για να επαναλάβω τη στήριξη της Επιτροπής όσον αφορά τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος. Ως Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, εντολή μου είναι να ενθαρρύνω την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να διευκολύνω τις επαφές και τον διάλογο.»
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη (υπό την ιδιότητά του ως ασκούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών), τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη. Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, η Επίτροπος Creţ u θα περιοδεύσει επίσης στην περιοχή Ταχτ-ελ-Καλ έ της Λευκωσίας όπου έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης με τη χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ.
H Επίτροπος Cre ţu πρόκειται επίσης να συναντήσει τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Mustafa Akinci καθώς και εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας, συνοδευόμενη από τον Mehmet Harmanci, η Επίτροπος θα επισκεφθεί το Bedesten (εκκλησία του Αγίου Νικολάου) και την παλιά αγορά Bandabulya που έχουν αποκατασταθεί με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Ιστορικό
Κατά την τρέχουσα περίοδο προϋπολογισμού 2014-2020, η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται να λάβει κονδύλια ύψους περίπου 908 εκατομμυρίων ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και αν συμπεριληφθεί και η εθνική συγχρηματοδότηση, το ποσό αυτό ανέρχεται σε σχεδόν 1 δις ευρώ.

Στο παρελθόν, υπεύθυνη για τη διαχείριση του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα ήταν η Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης. Από τον Νοέμβριο του 2014, το πρόγραμμα υπάγεται πλέον στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και είναι υπό την αρμόδια Επίτροπο Creţ u. Για το 2015, τα κονδύλια για το πρόγραμμα βοήθειας ανέρχονται σε 38, 1 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την περίοδο 2006-2014, διατέθηκε το ποσό των περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος βοήθειας.