5/10/15

Συνάντηση της Ομάδας Φιλίας Κύπρου- Σλοβενίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Συνάντηση της Ομάδας Φιλίας Κύπρου- Σλοβενίας
στη Βουλή των Αντιπροσώπων

με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Σλοβακίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και οι Βουλευτές-μέλη της Ομάδας Φιλίας, κ. Πρόδρομος Προδόμου, Αναπληρωτής Πρόεδρος, κ. Γιώργος Λουκαϊδης, κα Αθηνά Κυριακίδου και κα Ρούλα Μαυρονικόλα, είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας, δρα Milan Brglez και αντιπροσωπία αποτελούμενη από τους Βουλευτές, κ. Franc Jurša και κα Ljudmila Novak, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Brglez στην Κύπρο. Τη Σλοβενική αντιπροσωπία συνόδευαν η Επιτετραμμένη της Σλοβενίας στην Κύπρο (με έδρα την Αθήνα), κα Tina Grgantov και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας στην Κύπρο κ. Εύρος Αλεξάνδρου.

Κατά τη συνάντηση, ανταλλάγηκαν απόψεις, μεταξύ άλλων, για την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα και την πολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ομάδας Φιλίας υπογράμμισαν τα κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι δύο Μεσογειακές χώρες, τα οποία, με την κοινή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, βρίσκουν γόνιμο έδαφος προς περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών και πολυμερών σχέσεων και ιδιαίτερα της κοινοβουλευτικής τους διάστασης.   Τονίστηκε δε ότι, ακολουθώντας μονόπλευρη φιλοσοφία λιτότητας, χωρίς αλληλεγγύη, συνεργασία ή ισότιμη κατανομή βαρών, είναι αδύνατον η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερβεί τα ζητήματα που απειλούν σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο δρ Brglez υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την κοινή δράση των ευρωπαίων εταίρων είναι η βαθύτερη αλληλογνωριμία και η θεσμοθέτηση στρατηγικών στόχων για αναβαθμισμένη συνεργασία σε ένα πλαίσιο αλληλοκατανόησης και αλληλοβοήθειας.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις των μελών της Σλοβενικής αντιπροσωπίας, τα μέλη της Ομάδας Φιλίας προέβησαν σε ενημέρωση για το κυπριακό πρόβλημα και επιμέρους πτυχές του, καθώς και για ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση.