5/10/15

Ευρωπαϊκή Επιτυχία Υπουργείου Άμυνας



Ευρωπαϊκή Επιτυχία Υπουργείου Άμυνας


Για πρώτη φορά Κυπριακά Προγράμματα εγκρίθηκαν για
χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Ταμεία

Το Υπουργείο Άμυνας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ) επέλεξε δυο εθνικές προτάσεις προγραμμάτων Έρευνας και Τεχνολογίας οι οποίες υποβλήθηκαν, μέσω του Υπουργείου, για διεκδίκηση χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (European Structural and Investment Funds - ESIF).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΑ, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που συμμετέχουν στον Οργανισμό υπέβαλαν συνολικά 142 προτάσεις προγραμμάτων Έρευνας και Τεχνολογίας διπλής χρήσης (dual-use). Πρόκειται για προγράμματα τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς (π.χ. συστήματα επικοινωνιών, αυτοματισμού, αισθητήρων υψηλής ευαισθησίας, λογισμικά ή δορυφορικά).
Κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης, ο ΕΟΑ επέλεξε τελικά τις 30 καλύτερες προτάσεις προγραμμάτων οι οποίες κρίθηκαν συμβατές, από πλευράς καινοτομίας στο πεδίο της Έρευνας και Τεχνολογίας, για να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Στο επόμενο στάδιο, οι προτάσεις αυτές θα λάβουν, με τη στήριξη και χρηματοδότηση του ΕΟΑ, εξειδικευμένη τεχνική βοήθεια με σκοπό την ολοκληρωμένη υποβολή τους στο μηχανισμό χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων. Επισημαίνεται ότι δυο από τις 30 καλύτερες προτάσεις έχουν υποβληθεί από την Κύπρο.
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, σε επικοινωνία του με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΕΟΑ, εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την κυπριακή επιτυχία, τονίζοντας πως αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Παράλληλα, εξήρε την ευδόκιμη συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας που υπέβαλαν, όπως υπέδειξε, ανταγωνιστικές προτάσεις. Ο κ. Φωκαΐδης τόνισε ότι αποτελεί κυβερνητικό στόχο η ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και έρευνας, μέσα από την άντληση χρηματοδοτήσεων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η σημασία της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του Υπουργείου Άμυνας, στον ΕΟΑ, αφού διανοίγονται  ευκαιρίες και προοπτικές, τόσο για την ενίσχυση των εθνικών μας υποδομών και δυνατοτήτων στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, όσο και στην ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων των τοπικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών μας κέντρων.
Σημειώνεται επίσης ότι πολύ πρόσφατα για πρώτη φορά εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δράσης του Υπουργείου Άμυνας που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων με προϋπολογισμό ύψους €1.076.428,18. Η δράση αυτή αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (95%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (5%) και αφορά στην παροχή εκπαίδευσης σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης.
Πρόκειται για την πρώτη χρηματοδότηση που λαμβάνει το Υπουργείο Άμυνας από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα Ταμεία Αλληλεγγύης και αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία της ΕΕ όσον αφορά στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής και στη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου.
Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης εντάσσεται στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του Γραφείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας. Το νεοσύστατο γραφείο λειτουργεί με κύριο στόχο την υλοποίηση της νέας πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας να δημιουργήσει συνέργειες και συνεργασίες με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου και να αντλήσει χρηματοδοτήσεις από τα σχετικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Γραφείο Τύπου, 2 Οκτωβρίου 2015