31/10/15

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη σε Ημερίδα για
τα πρώτα χρόνια του Τμήματος Γεωργίας και την αγροτική ύπαιθρο


Εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα ήθελα να σας καλωσορίσω με τη σειρά μου εδώ, στον Βοτανικό Κήπο Τροόδους «Α.Γ. Λεβέντης», και στη σημερινή Ημερίδα με θέμα: «Τα πρώτα χρόνια του Τμήματος Γεωργίας και η Αγροτική Ύπαιθρος», την οποία διοργανώνουν από κοινού το Τμήμα Γεωργίας και το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης.

Το Τμήμα Γεωργίας, έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 120 χρόνια ζωής, αποτέλεσε από το 1896, χρονιά ίδρυσής του, οδηγό βελτίωσης της κυπριακής οικονομίας. Έχοντας στη διάθεση του προσωπικό σε όλες τις επαρχίες, τους λεγόμενους τότε Γεωργικούς Επιμελητές, το Τμήμα Γεωργίας μπορούσε να συμβουλεύει τους γεωργούς, με επισκέψεις στις δικές τους εκμεταλλεύσεις, επεμβαίνοντας έγκαιρα εκεί όπου ήταν αναγκαίο, σώζοντας τις σοδειές από προσβολές εντόμων και άλλων παρασίτων.

Η ίδρυση του Τμήματος Γεωργίας αποτέλεσε πρωτοβουλία της τότε βρετανικής αποικιοκρατικής κυβέρνησης, ωστόσο, είναι τρανταχτά τα ονόματα των Ελλήνων γεωπόνων που ανέλαβαν πρώτοι το πηδάλιο της ηγεσίας του όπως ο Γεννάδιος και ο Σαρακωμένος. Είναι και πολλοί άλλοι Κύπριοι που στελέχωσαν το Τμήμα στα πρώτα χρόνια της ζωής του και δούλεψαν σκληρά για τη βελτίωση των συνθηκών της κυπριακής γεωργίας, όπως ο Πανάρετος, ο Κλόκκαρης και ο Ρογήρος Μιχαηλίδης.

Θα ήθελα να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη τιμή που αισθανόμαστε που σήμερα βρίσκονται μαζί μας οι απόγονοι των μεγάλων αυτών ανδρών του Τμήματος Γεωργίας που αφοσιώθηκαν στο δύσκολο έργο των πρώτων χρόνων λειτουργίας του Τμήματος, αλλά και που προσέφεραν στην κοινωνία της Κύπρου αξιόλογο συγγραφικό έργο. Επίσης, είναι μεγάλη τιμή που βρίσκονται σήμερα μαζί μας γεωπόνοι, οι οποίοι αφυπηρέτησαν από το Τμήμα Γεωργίας, έχοντας αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής τους στον εκσυγχρονισμό της κυπριακής γεωργίας μετά την κυπριακή ανεξαρτησία. Αυτούς τους ανθρώπους θα τιμήσουμε σήμερα.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σήμερα, κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, ο αγροτικός τομέας, καλείται να αντεπεξέλθει και να διέλθει με επιτυχία των δυσκολιών που προκάλεσε η οικονομική κρίση και όχι μόνο. Η αγροτική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, μετατρέποντας τον παραδοσιακό Κύπριο αγρότη σε υπάλληλο των αστικών περιοχών, σε δούλο μιας ούτω καλούμενης σύγχρονης κοινωνίας που εκδήλωνε την αποστροφή της σε οτιδήποτε είχε σχέση με την ύπαιθρο και την καλλιέργεια της γης.

Σήμερα, πολίτες και κυβέρνηση καλούμαστε να δούμε τι δεν πράξαμε ορθά, πώς μπορούμε να αλλάξουμε και προς τα πού οφείλουμε να πάμε. Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προχωρούμε σε μια γενναία μεταρρύθμιση του συνόλου του αγροτικού τομέα.

Βασικό μας εργαλείο, σε αυτή την προσπάθεια, είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που μέσω του, θα διατεθεί ποσό ύψους 243 εκ. ευρώ για δράσεις που αφορούν μεταξύ άλλων για:
·        την προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας,
·        την ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας,
·        την προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, και
·        την αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία.

Κύριο μέλημα μας είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα. Προτεραιότητα του Υπουργείου Γεωργίας είναι, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη, κατοχύρωση και προώθηση των ντόπιων παραδοσιακών μας προϊόντων. Για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής, έχουμε εντάξει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δύο νέα μέτρα. Το πρώτο αφορά στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, ή με την παρεμβολή ενός μόνο μεσάζοντα, με στόχο τη μείωση στη ψαλίδα των τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Το δεύτερο μέτρο αφορά στην ετοιμασία φακέλων για ένταξη των ντόπιων προϊόντων μας σε συγκεκριμένα συστήματα ποιότητας.
Παράλληλα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη επιστροφής στην ύπαιθρο, προωθεί μέτρα που θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και θα βοηθήσουν τους νέους αγρότες να μετατρέψουν τις περιοχές της κυπριακής υπαίθρου, σε ένα πιο δελεαστικό μέρος διαμονής και εργασίας.

Η επιτυχία της δημοσίευσης του φακέλου για το χαλούμι από την ΕΕ είναι το αποτέλεσμα της δέσμευσης και της αφοσίωσης της Κυβέρνησης στην κατοχύρωσή του ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Σηματοδοτεί   το τέλος μιας μεγάλης προσπάθειας, διανοίγοντας   μεγάλες προοπτικές στον τομέα του χαλουμιού και, κατ’ επέκταση, και της κτηνοτροφίας. Το γεγονός αυτό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για την ετοιμασία και κατάθεση φακέλων για άλλα παραδοσιακά μας προϊόντα.

Κυρίες και κύριοι,
 
Η γνωριμία με την αγροτική κληρονομιά μας που αποτελεί και το αντικείμενο της σημερινής Ημερίδας, η διατήρησή της, αλλά και η έμπρακτη και ουσιαστική συμμετοχή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη βελτίωση της τεχνογνωσίας, των υποδομών και τη στήριξη κάθε γεωργοκτηνοτροφικής επένδυσης, είναι ικανά να ανοίξουν τον δρόμο προς μια δυνατή και υγιή κυπριακή αγροτική οικονομία.

-------------------

Σημ.:  Τον χαιρετισμό, εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, διάβασε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Ολυμπία Στυλιανού.