5/10/15

Ομάδα Διαχείρισης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων λειτουργεί το Υπουργείο Υγείας

Ομάδα Διαχείρισης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
λειτουργεί το Υπουργείο Υγείας

 
Στη συνεχή Νοσηλευτική Εκπαίδευση επενδύει το Υπουργείο Υγείας και προς τούτο Ομάδα Διαχείρισης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών από τον Ιανουάριο 2013. Πεποίθηση του Υπουργείου Υγείας είναι ότι η συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση μεγιστοποιεί την ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας και αυξάνει την ικανοποίηση των ασθενών και των νοσηλευτών.

Ευθύνη της Ομάδας Διαχείρισης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων είναι η οργάνωση και η παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε νοσηλευτές του δημόσιου τομέα στη βάση ιεράρχησης των νοσηλευτικών εκπαιδευτικών αναγκών. Απαρτίζεται από πέντε νοσηλευτές της Γενικής Νοσηλευτικής και έναν της Ψυχικής Υγείας, όλοι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων (MSc, PhD).

Τα Προγράμματα της Ομάδας Διαχείρισης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, αναλόγως της θεματολογίας τους, ποικίλουν σε διάρκεια από μία ημέρα μέχρι 12 μήνες και περιλαμβάνουν θεωρία σε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηριακή βιωματική και κλινική εκπαίδευση σε νοσηλευτήρια. Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων γίνεται με γραπτές εξετάσεις, παρουσιάσεις κλινικών περιπτώσεων ή γραπτών εργασιών. Το εκπαιδευτικό μέρος των προγραμμάτων αναλαμβάνουν ακαδημαϊκοί από διάφορα πανεπιστήμια, επαγγελματίες της υγείας (νοσηλευτές, γιατροί, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές κ. ά.), νομικοί, Υπηρεσίες του κράτους (Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.ά.) αλλά και ιδιώτες συνεργάτες. Σε όλες τις περιπτώσεις η πιο πάνω συνεργασία γίνεται σε αμισθί βάση.

Πέραν της παροχής εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε νοσηλευτές, η Ομάδα προβαίνει σε εκπαίδευση λειτουργών άλλων Υπηρεσιών του Δημοσίου, όπως του Τμήματος Φυλακών και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, στη βάση αιτημάτων των Τμημάτων και καλύπτουν ευρεία θεματολογία, όπως πρόληψη λοιμώξεων, Πρώτες Βοήθειες, χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, διαχείριση συγκρούσεων. Πρόσθετα, η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών έχει προχωρήσει στην υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας που αφορούν σε θέματα εκπαίδευσης με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών. Ανάλογες συνεργασίες προγραμματίζονται και με άλλα πανεπιστήμια της Κύπρου.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η Ομάδα   ανέπτυξε δραστηριότητα και στον ερευνητικό τομέα με τη διεξαγωγή έρευνας ως προς τους παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση της Λίστας Ελέγχου για την Ασφάλεια στις Χειρουργικές Επεμβάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με σκοπό να αξιολογηθεί η εμπειρία των νοσηλευτών χειρουργείου στα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ομάδα Διαχείρισης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων έχει υπό την ευθύνη της το συντονισμό της κλινικής άσκησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Νοσηλευτικής στα κρατικά νοσηλευτήρια της Κύπρου, όπου σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου που προσφέρουν προγράμματα Νοσηλευτικής, παρέχει όλες τις διευκολύνσεις για την άσκηση των φοιτητών σε νοσοκομειακές και άλλες δομές, με γνώμονα αφενός την παροχή ίσων ευκαιριών για υψηλού επίπεδου κλινική άσκηση και αφετέρου την ασφάλεια των ασθενών και την αποφυγή συμφόρησης φοιτητών σε νοσηλευτικά Τμήματα.
_________________