14/10/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του θεάτρου «Μάριος Τόκας», στην Ερήμη

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στα εγκαίνια του θεάτρου «Μάριος Τόκας», στην Ερήμη

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που εγκαινιάζουμε απόψε το υπαίθριο κοινοτικό θέατρο Ερήμης, το οποίο, με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, θα φέρει το όνομα του Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, τιμώντας έτσι το έργο και την προσφορά του καταξιωμένου καλλιτέχνη.
Το υπαίθριο θέατρο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ανάπλασης του πυρήνα της κοινότητας, με συγχρηματοδότηση των διαθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι το πρώτο και μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε σε κοινότητα, με τη χρηματοδότηση διαθρωτικών ταμείων, και λειτουργεί από το 2009.
Η συγκεκριμένη υποδομή συμβάλλει στην ανάπτυξη ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και αναβαθμίζει τόσο την πολιτιστική δράση, όσο και γενικότερα την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κοινότητα της Ερήμης, με τους καθιερωμένους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς θεσμούς της, έχει προσφέρει πολλά στη πολιτιστική αποκέντρωση.
Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, εκφράζουμε ως Πολιτεία τον έπαινο και τον θαυμασμό μας στον άνθρωπο Μάριο Τόκα που διέπρεψε και καταξιώθηκε στην Κύπρο και το εξωτερικό και αγαπήθηκε για τη μουσική του δημιουργία, το ήθος και την απλότητα του χαρακτήρα του.
Στη μικρή και σύντομη διάρκεια της ζωής του έδωσε ένα ιδιαίτερο και αξιοσημείωτο ποιοτικά έργο. Μελοποίησε σημαντικούς Έλληνες ποιητές του 20 ου αιώνα, ανάμεσα στους οποίους και πολλούς Κύπριους, ενώ σπουδαίοι και μεγάλοι ερμηνευτές τραγούδησαν τις μελωδίες του με τρόπο μοναδικό.
Παρά το ότι διέμενε στην Αθήνα, το δέσιμο του με την ιδιαίτερη του πατρίδα και πολύ περισσότερο την πόλη του, τη Λεμεσό, παρέμενε στενό. Η αγάπη αυτή αποδεικνύεται περίτρανα σε μεγάλο μέρος του έργου του, το οποίο αποτυπώνει τους αγώνες και τις δοκιμασίες της Κύπρου, με τρόπο που συγκινεί και συγκλονίζει την ψυχή όλων μας.
Η πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Ερήμης να δώσει το όνομα του αγαπημένου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα στο θέατρο που εγκαινιάζουμε απόψε, τιμά την ίδια την κοινότητα και αποτελεί άλλη μια σημαντική αναγνώριση της προσφοράς και του έργου του σπουδαίου δημιουργού.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση και τη στήριξη της κυβέρνησης στους φορείς εκείνους που με τις προσπάθειές τους συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του πολιτισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ερήμης, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, στο οποίο συμμετέχουν η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Ερήμης, η κοινοτική χορωδία και ο ερμηνευτής Κώστας Χατζηχριστοδούλου, είμαι βέβαιος ότι θα ταξιδέψει ευχάριστα τους παρευρισκόμενους σε αγαπημένες μελωδίες του Μάριου Τόκα.
Εύχομαι καλή ακρόαση σε όλους και κάθε επιτυχία για τη συνέχεια.