8/10/15

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη
στο 4ο εκπαιδευτικό Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού


Χαιρετίζω το σημερινό εκπαιδευτικό Σεμινάριο Θηλασμού για Επαγγελματίες Υγείας, που διοργανώνεται από την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού του Υπουργείου Υγείας και εντάσσεται στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων του «Μήνα Θηλασμού 2015». Φέτος το σύνθημα είναι «Θηλασμός και Εργασία: ας το κάνουμε να πετύχει».

Ας το κάνουμε να πετύχει, λοιπόν, καθώς εργασία και θηλασμός μπορούν να συνδυαστούν. Και παρ’ όλο που αναγνωρίζεται πως χρειάζεται σχεδιασμός και οργάνωση, η προσπάθεια αξίζει αφού η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ τους αποτελεί επένδυση για την εργαζόμενη μητέρα, το παιδί, την κοινωνία και την οικονομία του κάθε κράτους.

Σ τα βρέφη και στα μικρά παιδιά ο μητρικός θηλασμός συνιστά μία από τις σημαντικές πηγές φροντίδας και υγείας. Ωστόσο – και αυτό παρά τις διεθνείς κινητοποιήσεις και συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους μέχρι τον έκτο μήνα ζωής – τα διεθνή στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι λιγότερο από το 40% των βρεφών ηλικίας 0 έως 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι και τον έκτο μήνα.  

Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας που αφορούν στις γεννήσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια την περίοδο 2007-2013, ο μέσος όρος των βρεφών που θήλασαν αποκλειστικά κατά τις πρώτες 48 ώρες μετά από τον τοκετό ανέρχεται στο 28%. Ένα ποσοστό χαμηλό, που πιθανώς να οφείλεται στην έλλειψη γνώσης αλλά και υποστήριξης προς τη θηλάζουσα. Είναι δε παρατηρημένο πως ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι μητέρες κάνουν μια καλή αρχή με το θηλασμό, πολύ συχνά και κατά τις επόμενες εβδομάδες που ακολουθούν τον τοκετό, παρουσιάζεται ουσιαστική μείωση στον αριθμό των μητέρων που συνεχίζουν να θηλάζουν, ιδιαίτερα των μητέρων που θηλάζουν αποκλειστικά.   
 
Για αναστροφή των αρνητικών δεικτών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε ως στόχο την παγκόσμια αύξηση του ποσοστού αποκλειστικού θηλασμού για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του βρέφους στο 50% έως το έτος 2025. Βασική παράμετρος προς επίτευξη του στόχου αποτελεί η κατάλληλη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν στήριξη προς τις μητέρες, τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό, είτε βρίσκονται στο μαιευτήριο είτε μετά την έξοδό τους από αυτό.
 
Παραδοσιακά αυτή η στήριξη προσφερόταν από την οικογένεια. Με τις κοινωνίες να αλλάζουν, η υποστήριξη προς τις μητέρες παρέχεται πλέον από ένα ευρύτερο δίκτυο είτε πρόκειται για εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας και συμβούλους θηλασμού, είτε από άλλες μητέρες, είτε ακόμη και από τους ίδιους τους πατέρες. Το κλειδί για την επιτυχία του θηλασμού είναι η συνεχιζόμενη, μέρα με τη μέρα, υποστήριξη της θηλάζουσας μητέρας και η δημιουργία κατάλληλων ευκαιριών.

Από πλευράς της Πολιτείας, σημαντικό βήμα υποστήριξης αποτελεί η προώθηση της εφαρμογής της Εθνικής Πολιτικής για τον Μητρικό Θηλασμό, ως εκ των σημαντικών προτεραιοτήτων του τομέα της Δημόσιας Υγείας, στη βάση των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF. Συστάσεις οι οποίες προωθούν την προστασία, την προαγωγή και την υποστήριξη του θηλασμού. Στόχος, η διατήρηση και προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας και ευημερίας των παιδιών και των μητέρων.   

Συγχαίρω την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι παρέχουν στήριξη για την ενημέρωση, εγκατάσταση, προώθηση του θηλασμού και διατήρηση του μητρικού θηλασμού στον τόπο μας. Ευχή μου οι γνώσεις που θα αποκομιστούν από τις εργασίες του σημερινού Συνεδρίου να διανθίσουν το έργο που με επιμέλεια επιτελείται.
______________
Σημείωση : Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Υπουργού Υγείας η δρ Όλγα Καλακούτα, Πρώτη Λειτουργός Υγείας.