8/9/15

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε Διεθνή Διάσκεψη για τα θύματα εθνικής και θρησκευτικής βίας στη Μέση Ανατολή

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε Διεθνή Διάσκεψη
για τα θύματα εθνικής και θρησκευτικής βίας στη Μέση Ανατολή


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Παρίσι, η Διεθνής Διάσκεψη για τα θύματα εθνικής και θρησκευτικής βίας στη Μέση Ανατολή.

Στη  Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργικό Κέντρο Διασκέψεων,   μετά από πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Ιορδανίας, συμμετείχαν συνολικά πέραν των 60 εθνικών αντιπροσωπειών, εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών. Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη.

Η Διάσκεψη επικεντρώθηκε γύρω από συζητήσεις σε τρεις θεματικές ενότητες και ο κ. Κασουλίδης ήταν ο Εισηγητής στη συζήτηση της δεύτερης στρογγυλής τραπέζης που αφορούσε πολιτικά θέματα.

Στόχος της Διάσκεψης ήταν ο προσδιορισμός συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης όλων των πτυχών της κατάστασης των θυμάτων εθνικής και θρησκευτικής βίας στη Μέση Ανατολή, η αντιμετώπιση των αναγκών του κόσμου που επηρεάζεται και που κινδυνεύει, η διευκόλυνση της εθελούσιας επιστροφής σε συνθήκες ασφάλειας των εκτοπισθέντων, η προώθηση πολιτικών λύσεων με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διασφάλιση της εθνικής και θρησκευτικής πολυμορφίας της Μέσης Ανατολής.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ, στην εναρκτήρια ομιλία του, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στις καταστροφές που επιβάλλει και εκτελεί το Dae s h, στην προσφυγοποίηση, στις καταδιώξεις και στους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της ανθρωπότητας.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Κασουλίδης, αφού ευχαρίστησε τη Γαλλία και την Ιορδανία για την πρωτοβουλία τους, υπογράμμισε την ανάγκη συνολικής απάντησης στις προκλήσεις του Dae s h. Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανέλυσε την εμπειρία της Κύπρου και την τεχνογνωσία της στον τομέα αυτό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, για το συγκεκριμένο θέμα, ότι ο στόχος του Dae s h, μέσω της καταστροφής και καπηλείας του πολιτιστικού πλούτου, είναι ολοφάνερος. Επιδιώκει, από τη μια, να αποκόψει τον κόσμο από τις ιστορικές εθνολογικές και πολιτιστικές ρίζες του, και, από την άλλη, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω της παράνομης εμπορίας αρχαιολογικών αντικειμένων. Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι αυτή η πηγή βρίσκεται μεταξύ των τριών πιο σημαντικών πηγών χρηματοδότησης του Dae sh .

Ο κ. Υπουργός σημείωσε, στη συνέχεια, ότι το νομικό πλαίσιο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς υπάρχει, όπως για παράδειγμα, η   Συνθήκη για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, η σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (Απόφαση 2199) ή ακόμη οι ευρωπαϊκές οδηγίες και διμερείς συμβάσεις.

Ο κ. Κασουλίδης υπέβαλε εισήγηση όπως δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο στη βάση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το οποίο ο πωλητής και ο αγοραστής να έχουν το βάρος της απόδειξης για τη νόμιμη προέλευση του αντικειμένου.

Στο τέλος της Διάσκεψης, υιοθετήθηκε σχέδιο δράσης στη βάση των στόχων της Διάσκεψης, με προτάσεις στο ανθρωπιστικό, νομικό και πολιτικό επίπεδο, στοχεύοντας την προετοιμασία και τη διευκόλυνση της εθελούσιας μόνιμης επιστροφής των εκτοπισθέντων.