3/9/15

Ο Υπουργός Άμυνας συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ

Ο Υπουργός Άμυνας συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο
Υπουργών Άμυνας της ΕΕ

Ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Κύρια θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο ήταν η εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2015 και του Συμβουλίου του Μαΐου 2015 για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).
Στην ατζέντα της Συνόδου ήταν, επίσης, θέματα όπως οι υβριδικές απειλές, η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας σε συνάρτηση με την επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης των Συγκροτημάτων Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη ειρηνευτικών αποστολών.
Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν και συζήτησαν επί των τρεχουσών επιχειρήσεων της ΕΕ, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ και ειδικά για την επιχείρηση ανοικτά της Λιβύης για την ανάγκη καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, όπως επίσης και για την ανάγκη αντιμετώπισης της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης που συνεχίζει να κλιμακώνεται.
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης που συμμετείχε στη Σύνοδο, αφού σημείωσε την ενεργό συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις επιχειρήσεις της ΕΕ, τόνισε ότι οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει σήμερα η Ένωση απαιτούν μια ολιστική και μακροπρόθεσμη στρατηγική, που δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα συμβατικά στρατιωτικά μέσα. Χρειάζεται, είπε, η συνδρομή διαφόρων υπηρεσιών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους σε διεθνές επίπεδο.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού είναι εξαιρετικής σημασίας προκειμένου η ΕΕ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών αλλά και στην ιστορική πρόκληση που σχετίζεται με την προοπτική μιας πολιτικής Ευρώπης, όπως την οραματίστικαν οι πατέρες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Στη Σύνοδο συμμετείχαν η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κα Federica Mogherini, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ και της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λουξεμβούργο ο κ. Φωκαΐδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της προεδρεύουσας χώρας του Λουξεμβούργου κ. Etienne Schneider . Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογράφηκε συμφωνία για Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών μεταξύ Κύπρου και Λουξεμβούργου. Συζητήθηκε, επίσης, το επικείμενο Συνέδριο για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, που θα διεξαχθεί μεταξύ 12-13 Νοεμβρίου 2015 στη Λευκωσία και το οποίο συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Άμυνας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας ενώ έχει επίσης συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας.