30/9/15

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για την 55η Επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
για την 55η Επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας


Σε αυτή την 55η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας με τραυματισμένη την εδαφική ακεραιότητα της και με καταπατούμενα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή και αμετάκλητη προσήλωση μας στην κρατική μας οντότητα που συνιστά για την Κυπριακή Δημοκρατία θώρακα και ασπίδα απέναντι στις διαχρονικές και δόλιες προσπάθειες υπονόμευσης και διάλυσης της.

Διερχόμενη μέσα από λάκκους λεόντων και συμπληγάδες πέτρες η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε και αποτελεί και σήμερα σταθερό βάθρο για τη συνέχιση του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση που θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την ομαλή συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ σε ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος.

Στη νέα κρίσιμη φάση που διέρχεται το Κυπριακό, μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αποτελεί χρέος μας η υπεράσπιση αρχών στην επιδιωκόμενη λύση. Λύση που θα τερματίζει την κατοχή, θα απομακρύνει τους εποίκους, θα απαλλάσσει από εγγυητές και εγγυήσεις, θα διασφαλίζει ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μόνο μια τέτοια λύση θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, ευημερία και κοινωνική προκοπή για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Σε αυτή την 55η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας ανανεώνουμε την απόφαση μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Αυτή είναι και η καλύτερη τιμή για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.