3/7/12

Κύπριοι βουλευτές στην 21η Ετήσια Σύνοδο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ στο Μονακό 03/07/2012

Οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Στυλιανίδης, Γιώργος Γεωργίου και Σοφοκλής Φυττής μεταβαίνουν αύριο στο Μονακό για να συμμετάσχουν στην 21η Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 9 Ιουλίου. Την αντιπροσωπία συνοδεύει η Πρώτη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής κα Μαρίνα Αδαμίδου.


Οι Κύπριοι βουλευτές θα πάρουν μέρος στις συνεδρίες της ολομέλειας της Συνέλευσης καθώς και στις συνεδρίες των τριών Γενικών Επιτροπών-Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος και Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα.


Γενικό θέμα της Συνόδου είναι «Ο ΟΑΣΕ: Περιοχή αλλαγής», ενώ τη Σύνοδο θα απασχολήσει επίσης ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υπό τη μορφή Πρόσθετων Ψηφισμάτων όπως η επιρροή των μικρών κρατών στον ΟΑΣΕ, ο ΟΑΣΕ και οι αναδυόμενες δημοκρατίες στον αραβικό κόσμο, η διεύρυνση της εταιρικής σχέσης του ΟΑΣΕ με μεσογειακά μη συμμετέχοντα στον Οργανισμό κράτη, η ανταλλαγή εμπειριών στο θέμα της ανάκτησης υδάτινων πόρων για ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, η προώθηση και χρήση νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θέματα ισότητας των φύλων και μειονοτήτων καθώς και το θέμα της εμπορίας προσώπων.


Στα πλαίσια της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν το Προεδρείο της Συνέλευσης και οι επικεφαλής των αντιπροσωπιών. Κατά τη συνεδρία θα συζητηθούν τα συμπεράσματα από τις πιο πρόσφατες αποστολές παρακολούθησης εκλογών και άλλες αποστολές σε κράτη μέλη του οργανισμού καθώς και θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Συνέλευσης.


Στις εργασίες της παρούσας Ετήσιας Συνόδου, στα πλαίσια του Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ του ΟΑΣΕ, έχει επίσης περιληφθεί συζήτηση με θέμα «Η μεσογειακή εταιρική σχέση του ΟΑΣΕ σε μια περιοχή αλλαγής: O απόηχος των εκλογών από την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης το 2011».


Σε γεύμα εργασίας, εξάλλου, θα συζητηθούν θέματα ισότητας των φύλων, στο πλαίσιο του γενικότερου προβληματισμού για την ανάγκη ενίσχυσης της εκπροσώπησης των γυναικών στη Συνέλευση καθώς και στις διάφορες δομές και τομείς δράσης του ΟΑΣΕ.


O Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του Μονακό κ. Jean-François Robillon θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν των συμμετεχόντων.