18/9/15

Επίτροπος Προεδρίας: Εκπληρώνουμε μετά από 41 χρόνια την εθνική και ηθική υποχρέωσή μας προς τους συγγενείς του ΝΟΡΑΤΛΑΣ

Επίτροπος Προεδρίας: Εκπληρώνουμε μετά από 41 χρόνια
την εθνική και ηθική υποχρέωσή μας προς τους συγγενείς του ΝΟΡΑΤΛΑΣ

Επίσκεψη στον χώρο όπου διεξάγονται οι ανασκαφές για τον εντοπισμό του ΝΟΡΑΤΛΑΣ πραγματοποίησε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου. Ο κ. Φωτίου ενημερώθηκε από τον Επικεφαλής των επιχείρησης της ανασκαφής κ. Ξενοφώντα Καλλή για την πορεία της διαδικασίας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο κ. Φωτίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο της ανασκαφής και σημείωσε ότι η ανασκαφή οδεύει προς ολοκλήρωση εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν εξ αρχής.
«Πριν δύο μήνες, όταν ξεκινούσαμε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια, είχαμε πει ότι ήταν υποχρέωσή μας, εθνική και ηθική, προς τις οικογένειες των πεσόντων για να προχωρήσουμε σε αυτήν την ανασκαφή. Σήμερα, νοιώθουμε ότι εκπληρώνουμε αυτήν την υποχρέωση μετά από 41 χρόνια», τόνισε ο κ. Φωτίου.
Ανέφερε, επίσης, ότι έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός οστών, επαληθεύοντας τις αρχικές εκτιμήσεις για την ύπαρξη λειψάνων και τον χώρο ταφής του αεροσκάφους.
Ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε της ευχαριστίες της Κυβέρνησης προς όλους όσοι συνέβαλαν στη διαδικασία, αναφερόμενος ειδικότερα στην ηγεσία και το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς που συνέβαλαν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση και την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης με ασφάλεια.
Σε σχέση με τα οστά που έχουν εντοπιστεί, ο κ. Φωτίου είπε ότι αυτά «έχουν ήδη μεταφερθεί στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Έγκωμης. Ασφαλώς, συνεχίζουμε να εντοπίζουμε οστά και μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής όλα αυτά θα τύχουν των αναγκαίων ανθρωπολογικών και γενετικών εξετάσεων, με στόχο την ταυτοποίηση και την επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες».
Απευθυνόμενος στους συγγενείς των πεσόντων, ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πολιτείας και του κυπριακού λαού για την προσφορά αυτών των παιδιών προς την πατρίδα. «Θέλω για ακόμα μια φορά να τους διαβεβαιώσω ότι πολύ σύντομα ευχόμαστε να είμαστε σε θέση να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο της αβεβαιότητας που βιώνουν για τόσες δεκαετίες. Είμαι σε επαφή με τα οργανωμένα σύνολα των συγγενών των πεσόντων και, όταν θα έχουμε περισσότερα ειδικά όσον αφορά τις επιστημονικές εξετάσεις, θα ενημερωθούν», διαβεβαίωσε.
Όσον αφορά την αποκατάσταση του χώρου, ο κ. Φωτίου επανέλαβε ότι ο χώρος θα αποκατασταθεί το συντομότερο αφού ολοκληρωθεί η ανασκαφή, «ώστε αυτός ο ιερός χώρος να είναι έτοιμος για τις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του επόμενου χρόνου».
Τέλος, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την κατανόηση και τη συνεργασία που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της ανασκαφής.
Κληθείς να δηλώσει εάν υπάρχει εκτίμηση με βάση τα οστά που έχουν εντοπιστεί αν καλύπτεται ο αριθμός των πεσόντων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, ο κ. Φωτίου είπε ότι είναι νωρίς να προβαίνουμε σε τέτοιες εκτιμήσεις, προτού ολοκληρωθούν οι επιστημονικές εξετάσεις. Κάλεσε όλους να επιδείξουν υπομονή, καθότι και η διαδικασία των εξετάσεων των ευρημάτων θα είναι εξίσου δύσκολη με αυτήν της ανασκαφής. «Ο τρόπος που έχουν εντοπιστεί και ανευρεθεί τα οστά, δείχνει και τη δυσκολία που θα έχουμε στο επόμενο στάδιο», ανέφερε.
Από πλευράς του, ο Επικεφαλής της επιχείρησης της ανασκαφής κ. Ξενοφών Καλλής σημείωσε ότι η προσπάθεια στοχεύει στον εντοπισμό των λειψάνων, ώστε να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες. «Έχουν εντοπιστεί λείψανα. Σε αυτό το στάδιο δεν γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας επιστημονικής τον αριθμό. Οι διαδικασίες συνεχίζονται και στο τέλος θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε τις οικογένειες εάν οι συγγενείς τους έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί», πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε δε ότι θα δοθούν απαντήσεις σε οικογένειες, ο αριθμός των οποίων θα διαφανεί στο τέλος της διαδικασίας.
Σχετικά με τα επιστημονικά ευρήματα όσον αφορά τον εντοπισμό του αεροσκάφους και των οστών, ο κ. Καλλής επεσήμανε ότι «το αεροσκάφος ήταν σε κατάσταση προσγείωσης με κατεύθυνση δυτικά με το σύστημα προσγείωσης κατεβασμένο. Εμείς το βρήκαμε ανάποδα. Το πιλοτήριο βλέπει προς τα βόρεια, προς τον Πενταδάκτυλο, και το πίσω μέρος προς τα νότια. Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να πούμε με επιστημονικό τρόπο για το πώς κατέληξε έτσι το αεροσκάφος.
Το δεύτερο που μπορούμε να πούμε από τα ευρήματα είναι ότι η άτρακτος του αεροσκάφους, λόγω της πρόσκρουσης και των εκρήξεων και της φωτιάς που ακολούθησε, έχει διαλυθεί. Ήταν περίπου το ύψος της 50 εκατοστά και το κέλυφος του αεροσκάφους και τα φτερά του έχουν καταστραφεί».
Όσον αφορά τα οστά, παρά την πρόσκρουση και τις εκρήξεις και τη φωτιά που ακολούθησαν, η κατάστασή τους είναι πάρα πολύ καλή. «Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με τις γενετικές εξετάσεις. Εν τω μεταξύ, έχουμε δώσει δείγματα για σκοπούς προκαταρτικής μελέτης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα οστά είναι σε καλή ποιότητα και θα αποδώσουν DNA », είπε ο κ. Καλλής, προσθέτοντας ότι, εκ πρώτης όψεως και με βάση τις επιστημονικές εκτιμήσεις των ειδικών, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με τα οστά.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες αναμένεται να φωτιστούν και οι ιστορικές πτυχές που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους.