18/9/15

Ολοκληρώθηκε η 14η Φθινοπωρινή Συνάντηση της Κ.Σ. ΟΑΣΕ – Παρέμβαση βουλευτή Κ. Χατζηγιάννη

Ολοκληρώθηκε η 14η Φθινοπωρινή Συνάντηση της Κ.Σ. ΟΑΣΕ – Παρέμβαση βουλευτή Κ. Χατζηγιάννη

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας οι εργασίες της 14 ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).
Στο πλαίσιο της Συνάντησης διεξήχθη συζήτηση με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, κατά οποία συμμετείχε το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ, βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, κάνοντας στην παρέμβασή του ειδική αναφορά στην Κύπρο.
Σημειώνοντας τη δημιουργία θετικού κλίματος στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε την ελπίδα αίσιας κατάληξης των συνομιλιών, ώστε να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις από την Τουρκία, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων και των εγκλωβισμένων της Καρπασίας, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των συγγενών τους.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε ότι το κλειδί για επίλυση του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται στην Άγκυρα. Διερωτώμενος δε προς τι η συνεχιζόμενη παρουσία σαράντα χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών σε έδαφος κράτους μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης, ο Κύπριος βουλευτής κάλεσε την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα τη διακηρυχθείσα στήριξή της στις διαπραγματεύσεις, με ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση, αρχής γενομένης από την απόσυρση των κατοχικών της στρατευμάτων από την Κύπρο.
Η επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα αποτελούσε ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας και μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο θα επενεργούσε θετικά στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, υπέδειξε ο κ. Χατζηγιάννη.
Ο Κύπριος βουλευτής κάλεσε τον ΟΑΣΕ να στηρίξει την παρούσα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου, ως το κοινό όραμα των ηγετών των δύο κοινοτήτων.
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Χατζηγιάννη κατέδειξε ότι βασική αιτία για τη μαζική προσφυγοποίηση και έξοδο απελπισμένων ανθρώπων από την εν λόγω περιοχή προς την Ευρώπη, αποτελούν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, κυρίως στη Συρία και οι πρωτοφανείς αγριότητες που διενεργεί το «Ισλαμικό Κράτος».
Ως ελληνοκύπριος πρόσφυγας, ένεκα της τουκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, ανέφερε ο κ Χατζηγιάννη, είμαι σε θέση να γνωρίζω τα αισθήματα πανικού και τρόμου, που διακατέχουν τους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες της περιοχής. Είναι τραγικό, τόνισε, απελπισμένοι πρόσφυγες να τρέπονται σε φυγή ευρισκόμενοι στο έλεος αδίστακτων διακινητών και μη γνωρίζοντας την κατάληξη του ριψοκίνδυνου ταξιδιού τους στη Μεσόγειο θάλασσα, μπροστά στο ενδεχόμενο να υποστούν τις φρικαλεότητες των τρομοκρατών, παραμένοντας στη χώρα τους.
Ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε ειδικότερα στην επιδίωξη του «Ισλαμικού Κράτους» για επικυριαρχία, μέσω της βίας και στην ικανότητά του να επεκτείνεται, προσελκύοντας νέους οπαδούς και συγκεντρώνοντας σημαντικούς πόρους. Μπροστά στην άμεση απειλή για την ευρωπαική και διεθνή ασφάλεια, που συνιστά το «Ισλαμικό Κράτος», το οποίο κερδίζει έδαφος, σπέρνοντας τον όλεθρο και καταστρέφοντας μοναδικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, επιβάλλεται η άμεση προώθηση μιας συνολικής και αποτελεσματικής στρατηγικής για καταπολέμηση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννη. Υπογράμμισε δε την επείγουσα ανάγκη, όπως ο ΟΑΣΕ και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα εγκύψουν στα βαθύτερα αίτια της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή, τα οποία εκμεταλλεύεται προς όφελός του το «Ισλαμικό Κράτος».
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγιάννη προειδοποίησε ότι η απουσία ενιαίας και συνολικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της μαζικής έλευσης προσφύγων και αιτητών ασύλου στην Ευρώπη δυνατό να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, όπως την αύξηση του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, την έξαρση του λαικισμού, την άνοδο ακραίων πολιτικών κομμάτων και, εν τέλει, την αποσταθεροποίηση κρατών και κοινωνιών.