11/9/15

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για το Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2015»

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για το
Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2015»

Με την ευκαιρία του Διεθνούς Συνεδρίου “Ναυτιλιακή Κύπρος 2015” που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 - 16 Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
Η παρουσίαση του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος» έγινε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριο Δημητριάδη, τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέκο Μιχαηλίδη, καθώς επίσης από εκπροσώπους του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών και του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, οι οποίοι είναι συν-διοργανωτές του Συνεδρίου.
Όπως ενημέρωσαν οι Διοργανωτές, το Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος», το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1989, απέκτησε μεγάλη εμβέλεια, γεγονός που το κατατάσσει σαν ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά συνέδρια στον κόσμο, προσελκύοντας στην Κύπρο εκατοντάδες ναυτιλιακούς παράγοντες και προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής σκηνής.
Το φετινό Συνέδριο Ναυτιλιακή Κύπρος έχει ως γενικό θέμα: “ Shipping : Game Change ”. Η Εναρκτήρια Δεξίωση του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015, στο ξενοδοχείο Amathus Beach στη Λεμεσό. Κατά τη διάρκεια της Δεξίωσης θα ανακοινωθεί και θα απονεμηθεί το Κυπριακό Βραβείο Ναυτιλίας 2015.
Όπως ανέφεραν οι Διοργανωτές το εργασιακό μέρος του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, στο “Κέντρο Ευαγόρας Λανίτης” – έναντι του Μεσαιωνικού Κάστρου – κατά το τριήμερο 14 - 16 Σεπτεμβρίου 2015. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015, στις 09.35 π.μ. Ακολούθως διακεκριμένες προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κ. Koji Sekimizu, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στελέχη της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας, θα παρουσιάσουν τα πιο πρόσφατα και σημαντικά θέματα που απασχολούν την παγκόσμια ναυτιλία.
Στη συνέχεια έγινε ανάλυση του προγράμματος του Συνεδρίου το οποίο χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες.
Η πρώτη ενότητα, στις 14 Σεπτεμβρίου, θα έχει ως θέμα «Πολιτικές και Οικονομικά» της Ναυτιλίας, όπου θα συζητηθούν θέματα πολιτικής και άλλα ρυθμιστικά θέματα, η παγκόσμια οικονομία και ο ναυτιλιακός κύκλος. Η δεύτερη ενότητα, στις 15 Σεπτεμβρίου, θα καταπιαστεί με την επιρροή της ναυτιλιακής βιομηχανίας στη λήψη αποφάσεων και την «ηλεκτρονική ναυτιλία» (e-shipping). Κατά την τρίτη ενότητα, στις 16 Σεπτεμβρίου, θα αναλυθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την ναυτιλία και θα διατυπωθούν προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και για τις αγορές ναύλων. Το απόγευμα της Τρίτης, 15 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για νεαρά στελέχη της ναυτιλίας (κάτω των 40 ετών).
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε επίσης γενική αναφορά στην κυπριακή ναυτιλία. Τονίστηκε ότι η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο, με ολοκληρωμένη υποδομή σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Υπογραμμίστηκε ότι η Κύπρος διαθέτει έναν καθόλα σύγχρονο και ποιοτικό στόλο, ο οποίος κατατάσσεται δέκατος στον κόσμο και τρίτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η Κύπρος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στη συνεισφορά της ναυτιλίας στην κυπριακή οικονομία και ότι στόχος όλων των εμπλεκόμενων είναι η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση της Κυπριακής ναυτιλίας.
Κλείνοντας, οι Διοργανωτές ευχαρίστησαν όλους τους χορηγούς για τη γενναιόδωρη προσφορά τους και τη συμβολή τους στη διοργάνωση του Συνεδρίου. Συγκεκριμένα ευχαρίστησαν την Τράπεζα Κύπρου, την Αρχή Λιμένων Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, τη Μαρίνα Λεμεσού, τους νηογνώμονες ABS , DNV , Bureau Veritas και Class NK , τον Κυπριακό Οργανισμό Κύπρου, την εταιρεία Masouras Bros , καθώς και τον χορηγό επικοινωνίας ΡΙΚ.
-----------------------