11/9/15

Ομιλία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στη συνέντευξη Τύπου για το Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2015»

Ομιλία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στη
συνέντευξη Τύπου για το Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2015»

Shipping : “ Game Change
Όπως είναι ήδη γνωστό, η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο, με ολοκληρωμένη υποδομή σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Διαθέτει έναν καθ’όλα σύγχρονο και ποιοτικό στόλο που της επιτρέπει να βρίσκεται στη Λευκή Λίστα του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων και του Μνημονίου Συνεννόησης του Τόκυο για τον έλεγχο πλοίων από τα κράτη λιμένα. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί ο στόλος αυτός είναι ο δέκατος μεγαλύτερος στον κόσμο και ο τρίτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η Κύπρος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Η ναυτιλία είναι ένας τομέας που προσφέρει διαχρονικά στην κυπριακή οικονομία. Υπολογίζεται ότι η συνεισφορά της ναυτιλίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας μας αγγίζει το 7%. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι ο τομέας της ναυτιλίας προσφέρει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας στη στεριά. Τα τελευταία χρόνια, η ναυτιλία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.
Στόχος όλων μας είναι η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση της κυπριακής ναυτιλίας. Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί μελέτη για το μέλλον της ναυτιλίας στην Κύπρο. Στη μελέτη έχουν εντοπιστεί διάφορα σημεία στα οποία η κυπριακή ναυτιλία χρήζει βελτίωσης και αναβάθμισης για να μπορεί να συμβαδίζει με άλλα ανταγωνιστικά ναυτιλιακά κέντρα.
Με βάση λοιπόν τα ευρήματα της μελέτης αυτής έχει σχεδιαστεί η νέα στρατηγική ναυτιλιακής πολιτικής του Υπουργείου. Με την εμπλοκή και άριστη συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα έχουν τεθεί και καταγραφεί ενέργειες για την υλοποίηση της. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν εκστρατείες προώθησης της κυπριακής ναυτιλίας, νέα κίνητρα που σχετίζονται με τέλη και φορολογίες, την περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης στον τομέα της ναυτιλίας και τη δημιουργία μιας καινούριας, μοντέρνας και τεχνολογικά εκσυγχρονισμένης εικόνας της κυπριακής ναυτιλίας.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης και βελτίωσης της κυπριακής ναυτιλίας κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη η αναδιάρθρωση του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, που είναι το αρμόδιο τμήμα για θέματα ναυτιλίας, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η αναδιάρθρωση αυτή, η οποία έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται, αφορά όχι μόνο τον τρόπο λειτουργίας του Τμήματος αλλά και τη διοικητική του δομή, σκοπεύοντας στην ουσιαστική αναβάθμιση της κυπριακής ναυτιλίας.
Ποιότητα, ευελιξία, άμεση εξυπηρέτηση και αξιοπιστία θα σηματοδοτούν τη νέα εταιρική ταυτότητα του Τμήματος.
Η αναβάθμιση της ιστοσελίδας και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω διαδικτύου ή ακόμη μέσω του κινητού τηλεφώνου, είναι ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζονται.
Παράλληλα θα ενισχυθούν με επιπρόσθετο προσωπικό τα ναυτιλιακά γραφεία του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας στο εξωτερικό, ενώ το δίκτυο εποπτών κυπριακών πλοίων σε διάφορα λιμάνια θα αναβαθμιστεί και θα επεκταθεί, ώστε η παρουσία της Κύπρου ανά το παγκόσμιο να ενδυναμωθεί.
Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η θέση του Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία δυστυχώς παραμένει κενή από τον Απρίλιο του 2012, θα πληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του φετινού Συνεδρίου, και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς επίσης το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών για την πολύχρονη συνεισφορά τους στη διοργάνωση του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος».
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά, ότι η ναυτιλία είναι και θα παραμείνει ένας από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.