26/8/15

Δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη

Δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω
κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη

 
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδια, η εφαρμογή των οποίων θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της Δημόσιας Υπηρεσίας, είπε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο πέντε νομοσχέδια, τα οποία αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.
 
Πιστεύω ότι είναι πέντε νομοσχέδια, με την εφαρμογή των οποίων την 1/1/2017 θα αλλάξει ριζικά η φυσιογνωμία της Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά πολύ σημαντικό είναι ότι θα διασφαλίσουν και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, χωρίς να χρειάζεται στο μέλλον να προσφύγουμε σε οποιεσδήποτε μειώσεις ή αύξηση φορολογίας και για να μην ξεφύγει ξανά το κρατικό μισθολόγιο και ο προϋπολογισμός.
 
Ευελπιστώ ότι τα νομοσχέδια αυτά θα ψηφιστούν από τη Βουλή. Υπάρχει μια συμφωνία με τη συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων που αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες προτείνονται από τα νομοσχέδια.
 
Η μεταρρύθμιση είναι μια συνεχής διεργασία. Θα συνεχίσει. Από σήμερα η προτεραιότητά μας είναι άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αυξήσουν την εξυπηρέτηση της Δημόσιας Υπηρεσίας προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις και θα έχουν και αναπτυξιακή χροιά. Είναι ριζικές αλλαγές και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε και στο μέλλον».
 
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει εξετάσει τον χρόνο που θα γίνει η άρση των περιορισμών στην Δημόσια Υπηρεσία σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, προαγωγές, αυξήσεις και άλλα, ο κ. Πετρίδης απάντησε: «Ναι, ο σκοπός μας είναι να επανέλθουμε στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα με την κατάθεση των νομοσχεδίων δουλεύουμε σε ένα σχέδιο σταδιακής αποπαγοποίησης των προαγωγών, ούτως ώστε με την εφαρμογή και του νέου κρατικού μισθολογίου να επανέλθουμε στην ομαλότητα. Από την άλλη πλευρά, το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο διασφαλίζει ότι δεν θα γίνονται προσλήψεις με ένα ασύδοτο τρόπο, όπως γίνονταν στο παρελθόν. Θα υπάρχει ένας έλεγχος του κρατικού μισθολογίου όσον αφορά και τις προσλήψεις νέων υπαλλήλων στο μέλλον που θα γίνονται αυστηρά βάσει των αναγκών και όχι οποιωνδήποτε άλλων κριτηρίων».
 
Ερωτηθείς σε σχέση με τις κλίμακες για τους νεοεισερχόμενους στη Δημόσια Υπηρεσία, ο κ. Πετρίδης είπε πως «οι κλίμακες για τους νεοεισερχόμενους βάσει προηγούμενης ρύθμισης μειώνονται κατά 10%».
 
Σε ερώτηση για το θέμα της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς είπε πως «για τη φετινή χρονιά δεν πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό, αλλά η πρόθεση της Κυβέρνησης συνεχίζει να είναι ότι με τη διασφάλιση των δημοσίων οικονομικών, μέρος της οποίας γίνεται και με την ψήφιση του προτεινόμενου νομοσχεδίου στην Βουλή για το κρατικό μισθολόγιο, να γίνει η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, η οποία αφορά και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό συνεχίζει να ισχύει. Εκτός εάν γίνει κάτι που θα ανατρέψει τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα. Για αυτό θέλουμε να είμαστε σε όλα τα μέτωπα πολύ προσεκτικοί, γιατί θα είναι μια σημαντική ένεση στα εισοδήματα όλων των πολιτών που θα έχει και αναπτυξιακή χροιά».
 
Πρόσθεσε πως ο χρονικός ορίζοντας αυτή τη στιγμή για την κατάργηση της εισφοράς είναι το τέλος του 2016. «Δεν ξέρω αν γίνει εφικτό πιο πριν, αλλά η πρόθεση είναι το τέλος του 2016 να αρθεί αυτή η εισφορά, αυτή η στρέβλωση», ανέφερε.
 
Ερωτηθείς για τα έσοδα για το κράτος από αυτή την εισφορά είπε πως «έχουμε υπολογίσει πως περίπου είναι 70 εκατομμύρια (ετησίως). Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικά είναι για τα δημόσια ταμεία αυτά τα 70 εκατομμύρια με τις ανάγκες του κράτους».
 
Κληθείς να πει αν η επιστροφή στις προσλήψεις, τις αυξήσεις και τις προαγωγές θα γίνει από την 1/1/2017, ο κ. Πετρίδης είπε πως «η εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι από την 1/1/2017. Παράλληλα θα υπάρχει ένα σύστημα καλύτερο, βάσει της διαχείρισης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, μέσω του οποίου θα γίνεται μια επισκόπηση για το ποιές είναι οι πραγματικές ανάγκες ανά Υπουργείο. Θα υπάρχει μια πιο αυξημένη ευθύνη των Υπουργείων για τις δικές τους τις ανάγκες μέσω των ρυθμίσεων για τους δικούς τους προϋπολογισμούς και είναι ένα σύστημα πιο ορθολογικό. Έτσι δεν θα γίνονται αυτές οι ανεξέλεγκτες προσλήψεις που έγιναν στο παρελθόν».
 
Ερωτηθείς αν οι αυξήσεις θα γίνονται αναλόγως του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, είπε πως «πλέον οι αυξήσεις και των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να συνάδουν με την αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, όπως άλλωστε γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα».
 
Ερωτηθείς για το θέμα των προσλήψεων και των προαγωγών, ο κ. Πετρίδης είπε πως «βάσει των νομοσχεδίων θα υπάρξει αυξημένος λόγος στην πρόσληψη των υπαλλήλων από τα ίδια τα Υπουργεία. Είναι κάτι το οποίο ξεκαθαρίζει μέσα στα νομοσχέδια. Είναι μια πιο σύγχρονη πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
 
Κληθείς να πει αν γίνεται πιο εποπτικός ο ρόλος της ΕΔΥ, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως «ο ρόλος της ΕΔΥ δεν μειώνεται, αλλά αναβαθμίζεται. Γίνεται ένα πραγματικό εποπτικό Σώμα. Το ένα νομοσχέδιο προβλέπει και αυξημένη αρμοδιότητα όσον αφορά την επιτήρηση του συστήματος αξιολόγησης, όσον αφορά την εφαρμογή του συστήματος των εξετάσεων, ενδεχόμενα σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο, και την επιτήρηση αυτής της διεργασίας, και παράλληλα θα γίνονται συνεντεύξεις από την ΕΔΥ με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, και δεν θα γίνονται συνεντεύξεις για τις χαμηλές κλίμακες, για τις οποίες αντικειμενικά δεν υπάρχει λόγος. Και στο παρελθόν ενδεχόμενα αυτό να αποτέλεσε και κάποιο μέρος του πελατειακού κράτους».
 
Σε ερώτηση για τη μοριοδότηση είπε πως «η μοριοδότηση θα είναι βάσει εξετάσεων, συστήματος αξιολόγησης, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων, προηγούμενης πείρας, συνέντευξης στην ΕΔΥ, σύστασης προϊσταμένου».
 
Κληθείς να πει αν υπάρχει πρόνοια στα νομοσχέδια για το ταμείο προνοίας όσων προσλήφθηκαν μετά το 2011, ο κ. Πετρίδης είπε «μέσα στα νομοσχέδια όχι. Υπάρχει όμως η πρόθεση, ούτως ώστε το νέο σχέδιο προνοίας να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Είναι κάτι που και το Υπουργείο Οικονομικών μελετά ενδελεχώς και πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες θα οριστικοποιηθεί το νέο ταμείο προνοίας για τους νέους υπαλλήλους, οι οποίοι προσλήφθηκαν μετά το 2011 και θα αφορά και τους νεοεισερχόμενους, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται μετά το 2017 ή από τώρα και στο εξής».
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θα υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, ο κ. Πετρίδης απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μεγάλη η διαφορά των ταχυτήτων. Σε πολλές Δημόσιες Υπηρεσίες, όπου γίνονται μεταρρυθμίσεις, δημιουργούνται σε κάποιο βαθμό δύο ταχύτητες. Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και σε εκείνη τη μεταβατική περίοδο υπάρχουν δύο ταχύτητες», ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν είναι πολλά τα άτομα που προσλήφθηκαν από το 2011.
 
Ερωτηθείς αν οι νέες ρυθμίσεις στην Δημόσια Υπηρεσία, όπως οι προαγωγές, θα αφορούν όλα τα τμήματα του δημοσίου, ο κ. Πετρίδης είπε πως «είναι καθορισμένα μέσα στο νομοσχέδιο για ποιους θα ισχύουν. Δεν θα ισχύουν παντού. Υπάρχουν κάποιες εξειδικευμένες ομάδες, για παράδειγμα στους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό σύστημα».
 
______________