16/7/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κατά την παράδοση υπομνήματος υπογραφών από τον οργανισμό WorldVision Κύπρου

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κατά την παράδοση υπομνήματος υπογραφών από τον οργανισμό WorldVision Κύπρου


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας του ανθρωπιστικού Οργανισμού World Vision για την καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω της εκπαίδευσης των κοριτσιών. Ειδικότερα, χαιρετίζω την προσπάθεια ενδυνάμωσης των στόχων του παγκόσμιου Οργανισμού από την World Vision Κύπρου.
 
Η παγκόσμια εκστρατεία με τίτλο “ GirlRising ” που επικεντρώνεται στη στήριξη του δικαιώματος κάθε κοριτσιού στη βασική εκπαίδευση, δίνει ένα σημαντικό μήνυμα, την ίδια στιγμή που επίσημα στοιχεία από την UNESCO προκαλούν ανησυχία: 66 εκ. κορίτσια σε όλο τον κόσμο βρίσκονται εκτός σχολείου, ενώ υπάρχουν 33 εκ. λιγότερα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια σε δημοτικά σχολεία.

Η κυπριακή πολιτεία ευρύτερα στηρίζει κάθε δυνατή προσπάθεια που σκοπό έχει να διαφυλάξει τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η ίση μεταχείριση και η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι βασικές προϋποθέσεις για κάθε μετανάστη ή πρόσφυγα και γενικότερα για τον κάθε άνθρωπο που παλεύει για την επιβίωση και την ομαλή ένταξή του στην κοινωνία.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας ότι η εκπαίδευση διαδραματίζει καίριο ρόλο στον καθορισμό ατομικών και συλλογικών αξιών, συμβάλλει στην υλοποίηση της όλης προσπάθειας με την ετοιμασία συγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού που ετοιμάστηκε με βάση την ταινία “ GirlRising ” και επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, φτώχειας, πρόσβασης στα αγαθά της εκπαίδευσης, της πολιτιστικής επιρροής και της ανισότητας των φύλων.
 
Η ταινία αυτή προωθήθηκε σε όλους τους εκπαιδευτικούς Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, με την παρότρυνση να αξιοποιηθεί στα μαθήματά τους και ειδικότερα στο πλαίσιο το υ Προγράμματος Σπουδών Αγωγής Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία για συζήτηση και αναστοχασμό ως προς τις θετικές συνέπειες που έχει η εκπαίδευση, τόσο για τα ίδια τα άτομα όσο και για τις κοινότητες και τις χώρες τους, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο παγκόσμιος ενεργός και υπεύθυνος πολίτης.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στηρίζουμε όποιες πρωτοβουλίες και δράσεις αναπτύσσονται από διάφορους φορείς και οργανωμένα σύνολα και υπερασπίζονται το δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως φύλου.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρω θερμά την World Vision Κύπρου, τους συμπολίτες μας που εργάζονται για την πραγματοποίηση αυτής της εκστρατείας, αλλά και όλους τους μαθητές μας που υπέγραψαν το υπόμνημα υποστήριξης, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι οι νέοι μας δεν εφησυχάζουν, αλλά αντιδρούν με το δικό τους τρόπο, προκειμένου να διαφυλάξουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα .
 
_____________