21/7/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων
στις εκδηλώσεις για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής κ. Ζήση Ζάννα.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Καλωσορίζω στην Κύπρο τον Βουλευτή κ. Ζήση Ζάννα ο οποίος ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων βρίσκεται στην Κύπρο συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για καταδίκη των θλιβερών επετείων του δίδυμου εγκλήματος του 1974.

Η συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων σε αυτές τις εκδηλώσεις για τα 41 χρόνια τουρκικής στρατιωτικής κατοχής συμβολίζει την αδιάσπαστη εθνική ομοψυχία Μητροπολιτικού και Κυπριακού Ελληνισμού και τη θερμή και ανιδιοτελή συμπαράσταση της Ελλάδας – του ελληνικού λαού, της Βουλής των Ελλήνων και της Ελληνικής Κυβέρνησης – προς τον κυπριακό λαό για μια λύση στο Κυπριακό που θα τερματίζει οριστικά τα δεινά και το μαρτύριο που βιώνει τα τελευταία 41 χρόνια και θα στηρίζεται στους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω ταυτόχρονα την ολόψυχη συμπαράσταση της Βουλής των Αντιπροσώπων προς τον αδελφό ελληνικό λαό στις προσπάθειες για υπέρβαση της σημερινής δεινής οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κοινωνική συνοχή και κοινωνική αλληλεγγύη.

Παρακολουθήσαμε με αγωνία τις τελευταίες εξελίξεις με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ελληνική Κυβέρνηση με τους δανειστές, και βεβαίως παρακολουθήσαμε με μεγάλο προβληματισμό τις πιέσεις που ασκήθηκαν προς την Ελληνική Κυβέρνηση για να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία.

Θέλω να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά ότι είναι θέση και απαίτησή μας προς τους ευρωπαίους εταίρους μας να επιδεικνύουν αλληλεγγύη, που είναι μια θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, γιατί η δημιουργία της ΕΕ συνδέεται με την εκδήλωση αυτών των αρχών – της αλληλεγγύης, του αμοιβαίου σεβασμού – σε δύσκολες ώρες όπως είναι αυτές που πέρασαν η Κύπρος και η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις οικονομίες τους.

Να διατρανώσω ταυτόχρονα την πεποίθησή μου ότι Κύπρος και Ελλάδα ή Ελλάδα και Κύπρος, είμαστε για τα δύσκολα. Θα αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις, θα υπερβούμε αυτές τις κρίσεις και θα μπούμε ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, γιατί είναι βαθιά η πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη, η ευημερία και η κοινωνική συνοχή – δηλαδή, η οικονομική ισχύς - είναι και κορυφαίες παράμετροι μιας αποτελεσματικής διαχείρισης των εθνικών μας θεμάτων.

Καλωσορίζω ξανά τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων εδώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου εξέφρασε «τα αισθήματα βαθιάς συγκίνησης αλλά και σεβασμού απέναντι στους νεκρούς και τους αγωνιστές του κυπριακού αγώνα 41 χρόνια μετά τη βάρβαρη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο». Εξέφρασε παράλληλα τη βαθιά επιθυμία όλων των Ελλήνων για άμεση, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Ζάννας είπε πως αποτελεί σπουδαίο φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας, ο οποίος έχει σταθεί στο πλευρό του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει πάρει για αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που υπάρχει στη χώρα. «Είναι μια δύσκολη συγκυρία και για την Ελλάδα αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία, και νομίζω ότι η βαθιά παράδοση αλληλεγγύης την οποία έχουμε είναι οδοδείχτης και ο δρόμος που θα μας φέρει θετικά για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Ζάννας είπε πως οι πρωτοφανείς παρεμβάσεις που ασκήθηκαν από τους δανειστές ανάγκασαν την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι ο ευρύς διάλογος που άνοιξε το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Κυβέρνηση για το είδος της Ευρώπης που θέλουν οι λαοί, θα οδηγήσει σε επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων της ΕΕ δίδοντας βαρύτητα στην έκφραση των λαών και των δημοκρατιών.

Αφού εξήρε την αγαστή συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων της Κύπρου και της Ελλάδας, ο κ. Ζάννας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όπου έτυχε ενημέρωσης από την Πρόεδρο κα Ζωή Κωνσταντοπούλου για το έργο που επιτελείται στις διάφορες επιτροπές σχετικά με το ελληνικό χρέος και τις ευθύνες κάποιων όσον αφορά την οικονομική κρίση, κάτι που, όπως δήλωσε, «αποδεικνύει ότι οι κοινοβουλευτικές δομές, η δημοκρατία, αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Καταλήγοντας, ο κ. Ζάννας εξέφρασε βεβαιότητα για τη συνέχιση της σταθερής και στενής σχέσης μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, κάνοντας λόγο και για σχέσεις βαθιάς εκτίμησης, αλληλεγγύης και συμπόρευσης μεταξύ του κυπριακού ελληνισμού και του μητροπολιτικού ελληνισμού. «Είναι μια σχέση αιώνων, η οποία μόνο μπροστά μπορεί να οδηγήσει τους λαούς και τις χώρες μας, είναι μια σχέση η οποία εμπεδώνει τους αγώνες μας για αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Είναι ένα κεκτημένο το οποίο δεν μπορούμε να χάσουμε. Αντιθέτως εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει ακόμη πιο βαθιά και ειλικρινής αυτή η σχέση, αλλά και αποτελεσματική έτσι ώστε οι λαοί μας να ζήσουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας. Σε ένα περιβάλλον όπου μπορεί να δημιουργήσει ο ελληνισμός, να υπάρξουν θέσεις εργασίας, να υπάρχει προοπτική για τη νεολαία, σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης, αλλά και σε ένα περιβάλλον ισοτιμίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας, γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι οι παρίες της Ευρώπης. Αντιθέτως είναι οι φορείς αυτοί μιας Ευρώπης της δημοκρατίας και των πιο αγνών παρακαταθηκών αυτής της Ευρώπης».