9/7/15

Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννης παρουσίασε προσχέδιο ψηφίσματος για τους αγνοούμενους ενώπιον Επιτροπής της Κ.Σ.ΟΑΣΕ

Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννης παρουσίασε προσχέδιο ψηφίσματος για τους αγνοούμενους ενώπιον Επιτροπής της Κ.Σ.ΟΑΣΕ
09/07/2015


Ολοκληρώθηκαν στο Ελσίνκι οι εργασίες της 24ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ).

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη παρουσίασε προσχέδιο Ψηφίσματος που κατέθεσε η κυπριακή αντιπροσωπεία με τίτλο «Αγνοούμενοι σε σχέση με ένοπλες συγκρούσεις».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε ότι το δράμα των αγνοουμένων αποτελεί την πιο τραγική πτυχή των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως αποτέλεσμα διεθνών και μη διεθνών ένοπλων συγκρούσεων. Υπογραμμίζοντας ότι, δυστυχώς, το θέμα των αγνοουμένων έχει καταστεί παγκόσμιο φαινόμενο και επισημαίνοντας τις ελλείψεις στις υπάρχουσες οδούς για πρόληψή του, ο Κύπριος βουλευτής τόνισε την επείγουσα ανάγκη υιοθέτησης από τη Συνέλευση του εν λόγω Ψηφίσματος, με την ελπίδα ότι αυτό θα συμβάλει στην αυξημένη ευθύνη λογοδοσίας των αυτουργών. Πρόκειται, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη, για μια αιμάσσουσα πληγή για χιλιάδες συγγενείς αγνοουμένων, που ζουν μέσα στην αγωνία, για πάρα πολλά χρόνια, αρνούμενοι να πιστέψουν ότι οι δικοί τους δεν βρίσκονται εν ζωή, ενόσω δεν έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί και ενόσω δεν έχουν παραλάβει τα λείψανά τους.

Σημειώνοντας τη διεθνή πλέον αναγνώριση του δικαιώματος στην αλήθεια και στην απονομή δικαιοσύνης, ως βασικής προϋπόθεσης και εργαλείο για επίτευξη συμφιλίωσης, ειρήνης και σταθερότητας, ο βουλευτής επισήμανε ότι πρόκειται για περίπλοκο εγχείρημα, το οποίο εξυπακούει αποτελεσματικές έρευνες και διώξεις για τερματισμό της ατιμωρησίας, σθένος, χρόνο, πόρους και, κυρίως, την αναγκαία πολιτική βούληση από τα κράτη, που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις.

Προέρχομαι από μια χώρα, που έχει συσσωρεύσει μια πολύ μακρά και οδυνηρή εμπειρία στο θέμα αυτό, ως αποτέλεσμα της εισβολής το 1974, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη. Η εμπειρία αυτή, τόνισε ο βουλευτής, αφορά στη μεγάλη χρονική διάρκεια των ερευνών, τους μαζικούς τάφους, τη μετακίνηση οστών, όπως στην περίπτωση 71 Ελληνοκυπρίων από το χωριό Ορνίθι, οι οποίοι αγνοούνταν και των οποίων τα οστά ανευρέθηκαν σε άλλο σημείο, αφού είχαν μετακινηθεί. Αφορά επίσης στις σχετικές Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και στη μη εφαρμογή των Αποφάσεων αυτών, καθώς και σε συναφή ψηφίσματα διεθνών οργανισμών. Αφορά ακόμα στα δικαιώματα των συγγενών των αγνοουμένων, στα νομικά εμπόδια για να ανακαλυφθούν οι πραγματικοί δράστες, στις απαγορεύσεις για εκταφές σε «στρατιωτικές» ζώνες και στην παρεμπόδιση των ερευνών, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννη.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), που έχει ως πρώτιστο στόχο την επιστροφή στους συγγενείς των λειψάνων 2.001 αγνοουμένων, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων.

Ο βουλευτής σημείωσε ακόμα την επείγουσα έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στην κοινή Ανακοίνωσή τους της 28ης Μαίου 2015, για το κρίσιμο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

Επισημαίνοντας, εξάλλου, τη δημιουργία διεθνών δικαστηρίων, όπως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, ως ενδεικτική της αυξανόμενης ανάγκης για διεθνή απάντηση στο πρόβλημα αυτό, ο κ. Χατζηγιάννη εξήρε το έργο του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, της Διεθνούς Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και άλλων αρμοδίων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και φορέων. Περισσότερο σημαντικό δε είναι το έργο τους, στην απουσία ενός παγκόσμιου νομικού πλαισίου όσον αφορά στην ευθύνη των κρατών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό σε όλες του τις πτυχές, υπογράμμισε.

H ανάγκη εκτέλεσης των σχετικών Αποφάσεων Διεθνών Δικαστηρίων, ειδικότερα του ΕΔΑΔ, από συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις, αποτελεί κεντρικό σημείο του προτεινόμενου Ψηφίσματος και απαραίτητη προϋπόθεση στις προσπάθειες για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννη. Είναι δε θεμελιώδους σημασίας όσον αφορά στην ευθύνη λογοδοσίας για την τύχη όσων αγνοούνται, περιλαμβανομένης της διεξαγωγής αποτελεσματικής έρευνας για διακρίβωση των γεγονότων και των υπευθύνων και της δυνατότητας διεκδίκησης της αποκατάστασης των συγγενών τους, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής.
Ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε την ανάγκη ενεργότερης συμβολής του ΟΑΣΕ στο θέμα των αγνοουμένων σε σχέση με ένοπλες συγκρούσεις, σε όλα τα στάδια του «Κύκλου συγκρούσεων» και στο πλαίσιο των επιτόπιων αποστολών του Οργανισμού, μέσω της παροχής εμπειρογνωμοσύνης, όπου καθίσταται εφικτό, καθώς και της προώθησης του διαλόγου και της συνεργασίας, σε όλα τα επίπεδα. Όσον αφορά στον ρόλο των Κοινοβουλίων, τον χαρακτήρισε ως κρίσιμο στις προσπάθειες αντιμετώπισης των υπαρχουσών ελλείψεων, ιδιαίτερα της απουσίας της αναγκαίας βούλησης, από πλευράς των κρατών, να συμμορφωθούν με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και να συνεργαστούν με καλή πίστη, ειλικρίνεια, διαφάνεια και τη δέουσα ταχύτητα. Πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση, για χάρη των συγγενών των αγνοουμένων που υποφέρουν, της συμφιλίωσης, της ειρήνης και της διαρκούς σταθερότητας, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννη.

Το κυπριακό Ψήφισμα έτυχε ευρύτατης αποδοχής και υιοθετήθηκε, καταρχάς στο επίπεδο της Επιτροπής και, ακολούθως, της ολομέλειας, ως ένα από τα Ψηφίσματα της Τελικής Διακήρυξης της 24ης Ετήσιας Συνόδου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ.

H τελευταία συνεδρία της ολομέλειας έληξε με τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των Μελών του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ. Πρόεδρος της Συνέλευσης επανεξελέγη ο Φινλανδός βουλευτής κ. Ilkka Kanerva, μέχρι την επόμενη Ετήσια Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στην Τιφλίδα τον Ιούλιο 2016.