3/7/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου

στην παρουσίαση της έρευνας «Πόσα ξέρεις για το RRR »
( Rethink : Reduce - Reuse - Recycle )

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που φιλοξενούμε, σήμερα, εδώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τους συντελεστές και εκπροσώπους της εκστρατείας Rethink : Reduce - Reuse - Recycle , οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν τα πολύ σημαντικά ευρήματα της πρώτης μεγάλης έρευνας κοινής γνώμης, για τη συμπεριφορά των Κυπρίων πολιτών στα ζητήματα ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και μείωσης απορριμμάτων.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Rethink αποτελεί μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση των απορριμμάτων, που υλοποιείται από μια ομάδα φορέων με επικεφαλής το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και συμμετέχοντες στην Green Dot Κύπρου, την Fost Plus Βελγίου, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το κυριότερο κίνητρο για την ανάπτυξη του προγράμματος Rethink , το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα « Life + Environment Policy and Governance » της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι δραματικά μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που παράγει ο μέσος Κύπριος πολίτης, δηλαδή ο καθένας από εμάς.   Το έργο αυτό έχει διάρκεια ζωής 34 μήνες και στο στάδιο αυτό βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια υλοποίησής του και γι’ αυτό είναι σημαντική η ενημέρωση και συνεργασία όλων, για υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού στόχου.

Η εκστρατεία φιλοδοξεί να συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην προώθηση της ορθής εφαρμογής της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα στα κράτη-μέλη. Πιο συγκεκριμένα, η εκστρατεία Rethink στοχεύει:

·        Στην καταγραφή της υπάρχουσας γνώσης και του επιπέδου ευαισθητοποίησης στην Κύπρο σχετικά με τη σημασία του τριπτύχου Μείωσης - Επαναχρησιμοποίησης - Ανακύκλωσης στη διαχείριση των αποβλήτων.
·        Στην ανάπτυξη και εφαρμογή μιας στρατηγικής επικοινωνίας για τη Μείωση - Επαναχρησιμοποίηση - Ανακύκλωση, για να υποστηρίξει την εφαρμογή της Οδηγίας - Πλαίσιο για τα απόβλητα και το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Κύπρου.
·        Στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων επικοινωνιακών εργαλείων που θα επιτρέπουν τη μεταφορά της γνώσης του τριπτύχου Μείωση - Επαναχρησιμοποίηση - Ανακύκλωση στο ευρύ κοινό και σε συγκεκριμένες ομάδες - στόχους καθώς και στην περαιτέρω ευαισθηστοποίησή τους.
·        Στην παρακολούθηση των επιπτώσεων του έργου τόσο στους αποδέκτες όσο και στο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του στόχου της καταγραφής της σχέσης του Κύπριου πολίτη με το τρίπτυχο Μείωση - Επαναχρησιμοποίηση - Ανακύκλωση, θα έχουμε σήμερα, εδώ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης έρευνας που γίνεται στον τόπο μας, γι’ αυτό το πολύ σημαντικό για την ποιότητα της ζωής μας θέμα, το οποίο έχει και εξόχως οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις, γιατί η λύση στο πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι πρέπει να σκεφτούμε δυο φορές πριν να αποφασίσουμε να αχρηστεύσουμε κάτι.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Βουλή και κυρίως η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αλλά και οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές επιτροπές, θα παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό και θα συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Με αυτά τα λίγα λόγια καλωσορίζω στη Βουλή των Αντιπροσώπων τους εκπροσώπους της εκστρατείας Rethink και αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα ευρήματα που θα μας παρουσιάσουν σε λίγο οι ειδικοί.