9/7/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε σε εκδήλωση του ΚΕΒΕ για τα οφέλη στην οικονομία της Κύπρου από τη λύση του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε σε εκδήλωση του ΚΕΒΕ
για τα οφέλη στην οικονομία της Κύπρου από τη λύση του ΚυπριακούΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη χθες βράδυ σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, στη Λευκωσία. Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί.
Στην ομιλία του, με θέμα «Τα οικονομικά οφέλη από μια επανενωμένη Κύπρο», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το απαράδεκτο στάτους κβο δεν επηρεάζει μόνο τη μία, αλλά και τις δύο κοινότητες, καθώς και ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Συνεπώς, το όραμα μου, το οποίο συμπίπτει με το όραμα του φίλου μου Μουσταφά Ακκιντζί, είναι η εξεύρεση μιας λύσης που θα τερματίζει τον αναχρονισμό της παρούσας κατάστασης και θα δίδει ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, για όλους τους Κυπρίους, ιδιαίτερα τις νέες γενεές».
Πρόσθεσε ότι «το όραμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας οριστικής, διαρκούς, βιώσιμης και δίκαιης λύσης χωρίς νικητές και ηττημένους, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, δηλαδή τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια.
Μια λύση που θα αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που θα εξαλείψει τους φόβους του παρελθόντος, που θα δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για προοπτική μέσω αμοιβαίου σεβασμού, που θα διασφαλίζει τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της ΕΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και που θα επιτρέπει στους Κύπριους να αποφασίζουν ελεύθερα οι ίδιοι για το μέλλον και τη μοίρα της δικής τους χώρας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «μια τέτοια λύση θα διασφαλίζει την πλήρη αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων και προοπτικών για οικονομική ανάπτυξη, για όλους τους Κυπρίους, αφού ο συνδυασμός πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας, η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ καθώς και η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στη βάση της Λεβαντίνης θα υπερτονίσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου που πηγάζουν από τη γεωγραφική της θέση και το γεωστρατηγικό της ρόλο».
Σημείωσε ότι αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, την προώθηση σε διεθνείς αγορές, την ενθάρρυνση τομέων της οικονομίας που τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας, την αύξηση του τουρισμού, την ανάπτυξη έργων υποδομής και έργων ανοικοδόμησης, όπως στα Βαρώσια, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας με τη χρήση τουρκικών λιμανιών τα οποία θα ανοίξουν για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία μετά τη λύση του Κυπριακού.
Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με μελέτες του ΚΕΒΕ και άλλων Οργανισμών, υπολογίζεται ότι με μια λύση του Κυπριακού το ΑΕΠ της Κύπρου θα διπλασιαστεί σε 20 χρόνια, ενώ σημείωσε ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος «αναμφίβολα θα αναβαθμίσει το ρόλο μας στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή».
Επισήμανε ότι μια λύση θα είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Τουρκίας αφού θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων τους, θα προσφέρει δυναμική στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, θα ενδυναμώσει το ρόλο της Τουρκίας και τη συμμετοχή της σε Περιφερειακούς Διαλόγους με στόχο την επίλυση διενέξεων και θα βοηθήσει στις προσπάθειες της Τουρκίας να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι «χαιρετίζουμε τις δραστηριότητες του Οικονομικού Φόρουμ Λευκωσίας - που αποτελείται από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Ένωση Ελληνικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και την Ένωση Επιμελητηρίων της Τουρκίας - και που αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη ότι οι άνθρωποι των τριών χωρών μπορούν όχι μόνο να συμβιώνουν, αλλά και να συνεργάζονται αρμονικά προς όφελος, όχι μόνο της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών».
Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε το κάθε τι δυνατόν, ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία» για λύση του Κυπριακού. «Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενεές αυτής της χώρας.
Το χρωστάμε στο λαό της Κύπρου και στον πόθο τους να ζήσουν σε ένα σύγχρονο και ευήμερο ευρωπαϊκό κράτος. Και σε αυτή την προσπάθεια, η επιχειρηματική κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Ζητώ τη στήριξη και τη θετική σας συμβολή προς το σκοπό αυτό», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.