3/6/15

Σταθερή η στήριξη της Γαλλικής Γερουσίας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, διαμηνύει ο Γάλλος Γερουσιαστής Didier Marie

Σταθερή η στήριξη της Γαλλικής Γερουσίας στις προσπάθειες
για λύση του Κυπριακού, διαμηνύει ο Γάλλος Γερουσιαστής Didier Marie


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Γερουσιαστή και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία κ. Didier Marie . Τον Γερουσιαστή συνόδευε ο Πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκωσία κ. Jean - Luc Florent .

Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις που συνδέουν τις δυο χώρες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον κ. Marie για τη σταθερή στάση αρχών που τηρεί η Γαλλία σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα και χαιρέτισε τη θέση του Γάλλου Πρέσβη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Ενημερώνοντας τον κ. Marie για τις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι παρά την αισιοδοξία και τις προσδοκίες που δημιουργεί η ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού παραμένει στην Άγκυρα, η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της και να συμφιλιωθεί με την ιδέα της επανένωσης της Κύπρου στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Συναφώς, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην συνδρομή της ΕΕ προς αυτήν την κατεύθυνση και την ανάγκη άσκηση πίεσης εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων προς την Τουρκία για αλλαγή στάσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, επίσης, στη σταδιακή σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, καθώς και στις εκτιμήσεις για ανάκαμψη και ανάπτυξη το 2016. Εξέφρασε δε την άποψη ότι και η ΕΕ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την οικονομική της πολιτική και να εγκαταλείψει τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιτείνει την ύφεση και την ανεργία στα πλείστα ευρωπαϊκά κράτη.  

Ο κ. Marie επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στην επανένωση της Κύπρου και εξήρε τη σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας. Αναφέρθηκε ακόμη σε διάφορους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών και εξέφρασε την ευαρέσκεια, ως Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία για την ποιότητα και τη συχνότητα των επαφών. Σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Marie τόνισε ότι η Γαλλία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ανέφερε ότι οι πρώτες επαφές είναι ενθαρρυντικές, παρά το γεγονός ότι η διαπραγματευτική διαδικασία αναμένεται να είναι δύσκολη και μακράς διάρκειας.    
_____________