24/6/15

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για απεγκλωβισμό αγοραστών ακινήτων

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών
για απεγκλωβισμό αγοραστών ακινήτων


Σε συνέχεια σημερινών δηλώσεων του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου για πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που στοχεύει στον απεγκλωβισμό αγοραστών ακινήτων στους οποίους δεν έγινε κατορθωτή η μεταβίβαση τίτλου ιδιοκτησίας εξ’ υπαιτιότητας του πωλητή λόγω ύπαρξης υποθηκών ή άλλων εμπράγματων βαρών, ο Υπουργός επιθυμεί να διευκρινίσει περαιτέρω τα ακόλουθα:

«Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και για σκοπούς έκδοσης τίτλου ιδιοκτησίας επ’ ωφελεία του εγκλωβισμένου αγοραστή, παρέχεται εξουσία στον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) να προχωρεί σε απαλλαγή, εξάλειψη, μεταφορά, ακύρωση υποθηκών ή και άλλων εμπράγματων βαρών επί του ακινήτου, ανάλογα με την περίπτωση και υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχει καταβληθεί, πλήρως, από τον αγοραστή, το τίμημα πώλησης. Σε περίπτωση που υπάρχει υπόλοιπο θα πρέπει   να κατατεθεί σε ειδικό προσωρινό λογαριασμό ο οποίος θα τυγχάνει ελέγχου από το Διευθυντή ΤΚΧ.
 
Ο Διευθυντής ΤΚΧ θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει υποθήκες σε άλλη ακίνητη περιουσία του πωλητή. Αν δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη ακίνητη ιδιοκτησία του πωλητή, ο Διευθυντής ΤΚΧ θα μπορεί να μεταφέρει τα εμπράγματα βάρη σε φυσικά πρόσωπα που είχαν εγγυηθεί τις υποχρεώσεις του πωλητή, σε σχέση με την ακίνητη ιδιοκτησία, και τα οποία, τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης πώλησης, ενεργούσαν ως διοικητικοί σύμβουλοι του πωλητή ή κατείχαν πέραν του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του πωλητή.

Το Νομοσχέδιο αφορά τόσο υποχρεώσεις/οφειλές του πωλητή προς τις τράπεζες όσο και υποχρεώσεις/οφειλές του πωλητή προς το κράτος. Για να μπορεί κάποιος να επωφεληθεί των διατάξεων αυτών, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση για το ακίνητο ή μέρος αυτού να υπάρχει σύμβαση πώλησης, η οποία να έχει κατατεθεί στο ΤΚΧ μέχρι τις 31/12/2014.

Οι διατάξεις του παρόντος Νομοσχεδίου αφορούν όλα τα ακίνητα, τόσο οικοδομές όσο και οικόπεδα».
____________