24/6/15

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου με εκπρόσωπο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου με εκπρόσωπο
του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα


Στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, συναντήθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή των Ελλήνων, με τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, στην παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκου Κενεβέζου.  

Ο κ. Τασούλας, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε: «Είχα την τιμή και τη χαρά να υποδεχθώ σήμερα, εκ μέρους του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, τον Πρόεδρο του Κοινού των Κυπρίων, για να χρησιμοποιήσω μία ορολογία που προέρχεται από την περιοχή της Πάφου, τον Εξοχότατο κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου πολλά δοκιμάζονται και που ελπίζουμε τελικά πολλά θα διευθετηθούν.   Είναι περιττό να σας πω πόσο χρήσιμη και ενδιαφέρουσα είναι η συζήτηση με τον κ. Ομήρου, για θέματα ευρωπαϊκά, για θέματα διμερή, για θέματα της Κύπρου, για θέματα Ελλάδος και για το μεγάλο εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό.

Αυτές τις μέρες, που οι διαπραγματεύσεις στο εθνικό μας θέμα επανεκκίνησαν, αισθανόμαστε την ανάγκη και ως Νέα Δημοκρατία και ως Έλληνες να τονίσουμε ότι σ’ αυτήν τη διαβούλευση, που είναι διαρκής, της χώρας μας με την Κύπρο   είμαστε στο πλευρό τους, είμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη λύση. Για τη λύση ενός κράτους με μία διεθνή προσωπικότητα, με μία κυριαρχία με μία ιθαγένεια. Έχουμε συνομιλίες 40 ετών και πλέον, κ. Πρόεδρε, αλλά   αυτή η εξέλιξη δεν γίνεται για τις συνομιλίες. Αυτή η εξέλιξη γίνεται για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο νομίζω πως, επειδή υπάρχει και το δίκαιο με το μέρος της Κύπρου, αλλά και το πείσμα και η πίστη στον σκοπό, τελικά θα ευοδωθεί.

Εμείς εκφράζουμε την πίστη μας σε αυτήν την ευόδωση, εκφράζουμε τη διαρκή στήριξη μας, που και εμπράκτως οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας την έχουν δείξει σε αυτόν τον αγώνα, και επίσης θέλω να πω ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση με τον Πρόεδρο για την Ευρώπη, για την κρίση, η οποία δοκίμασε τους λαούς της Κύπρου και της Ελλάδος, για την ανάγκη μιας αλλαγής πορείας και της Ευρώπης, αλλά και των χωρών μας, ώστε με πίστη στον εαυτό μας και με πίστη στο μέλλον να πάρουμε πάλι τις τύχες στα χέρια μας και να βγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο λαβωμένοι από την κρίση και να προχωρήσουμε και πάλι σε δρόμους προόδου και προκοπής και δημιουργίας.

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να ανταλλάξουμε απόψεις».

Ο κ. Ομήρου με τη σειρά του δήλωσε «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τασούλα, Υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, για την πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση κατά την οποία, όπως ήταν φυσικό, εξέφρασα τη θερμή μας αλληλεγγύη για τη συνομολόγηση, το συντομότερο, μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών που θα λύσει μια παρατεταμένη εκκρεμότητα, αβεβαιότητα που πλήττει την ελληνική οικονομία.  

Περάσαμε δύσκολες ώρες, περνούμε δύσκολες ώρες και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, όμως οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα και θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να εκφράσουμε αισιοδοξία, ταυτόχρονα βέβαια με την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε και σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις χώρες μας που θα επιτρέψουν, μαζί με την αναγκαία αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης, να προχωρήσουμε στους δρόμους της ανάπτυξης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, της ευημερίας για όλους και της κοινωνικής συνοχής.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, θέλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη, βεβαίως, του συνόλου της Βουλής των Ελλήνων, των Κυβερνήσεων, του ελληνικού λαού.   Είχαμε μία ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, τις νέες προοπτικές που ελπίζουμε να διανοιχθούν μετά την εκλογή Ακιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Κλειδί παραμένει η Τουρκία και ακριβώς συζητήσαμε και την ανάγκη να κινηθούμε δραστήρια, και οι Βουλές των δύο χωρών μας διεθνώς, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δοθεί το μήνυμα στην Τουρκία ότι επιτέλους θα πρέπει να αποφασίσει να συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης δημοκρατικής, αλλά και ευρωπαϊκών προδιαγραφών η οποία να τερματίζει αυτό το καθεστώς της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συνιστά την εκκρεμότητα του κυπριακού προβλήματος εδώ και 41 χρόνια.

Μια λύση, βεβαίως, που θα τερματίζει την κατοχή, θα απομακρύνει εποίκους   και θα καταργεί και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960».
______________