15/6/15

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συμμετείχε στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
συμμετείχε στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ


Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Λουξεμβούργο.

Το Συμβούλιο απασχόλησαν τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν μέχρι τη συνάντηση-ορόσημο για τη Σύμβαση για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπου αναμένεται να αποφασιστούν οι παγκόσμιοι στόχοι για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου για την επόμενη δεκαετία. Το Συμβούλιο απασχόλησε, επίσης, το θέμα της ποιότητας του αέρα και ειδικότερα η πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας που καθορίζει τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών για ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως κατά τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν μέχρι και τη συνάντηση στο Παρίσι, ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες, αλλά και οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών της Σύμβασης, κάτι που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην επίτευξη συμφωνίας. Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη όπως ο τομέας της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες και ευάλωτες χώρες, αποτελέσει σημαντικό πυλώνα των στόχων της νέας συμφωνίας. Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι για να επιτευχθεί συμφωνία στο Παρίσι, θα πρέπει να διασφαλίζεται η κοινωνική ευημερία, η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη.

Όσον αφορά την ποιότητα του αέρα, ο κ. Κουγιάλης επεσήμανε ότι η ανεύρεση υδρογονανθράκων και η μετάβαση σε ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας και των μεταφορών της Κύπρου. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο να διασφαλισθεί ότι η πρόταση θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία ευελιξίας, προκειμένου να προσαρμόζεται στο ενεργειακό σενάριο των κρατών μελών που θα δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν με βεβαιότητα ή με ακρίβεια σε αυτήν τη φάση.