18/6/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην τελετή αποφοίτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30   μ.μ.
 
 
Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου
στην τελετή αποφοίτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου


Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι στην τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.   Μια σημαντική στιγμή για τους φοιτητές μας που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και ετοιμάζονται για μια δυναμική έφοδο στο μέλλον.   Σημαντική ταυτόχρονα και για τους γονείς αλλά και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που βλέπουν το πολύμοχθο έργο τους να καταξιώνεται.

Στη σημερινή εποχή των τεχνολογικών αλλαγών, της πλημμυρίδας των γνώσεων και των πληροφοριών, αλλά και μιας άναρχης παγκοσμιοποίησης, η παιδεία αποτελεί σταθερό, αναλλοίωτο και υπέρτατο αγαθό που μπορεί να εξανθρωπίζει τις κοινωνίες και να σφυρηλατεί τους άτυπους δεσμούς που συνδέουν τους ανθρώπους, καλλιεργούν την πνευματική ανάπτυξη και υπηρετούν διαχρονικά άφθορες αρχές και αξίες.

Ταυτόχρονα η παιδεία πρέπει να αποτελεί κορυφαίο παράγοντα ποιοτικής αναβάθμισης της κοινωνίας. Στην Κύπρο βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο ως προς τις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της παιδείας μας, με δεδομένες και τις νέες προκλήσεις μέσα στο αντιπαρατιθέμενο κλίμα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση από τη μια και η αντίσταση του έθνους - κράτους από την άλλη.

Στη σύγχρονη εποχή των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών αλλαγών, της έκρηξης της γνώσης και των επιστημονικών επιτευγμάτων και ιδιαίτερα της τεράστιας ανάπτυξης των σύγχρονων τεχνολογιών, η εκπαίδευση δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει άτεγκτη και στατική, εκτός τόπου και χρόνου, αλλά θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται και να μετασχηματίζεται συνεχώς, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιταγές της κοινωνίας και να μπορεί να διαμορφώνει το σύγχρονο άνθρωπο, που θα μπορεί να ζει με χαρά και αξιοπρέπεια, να συμβάλλει στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να συμβιώνει και να συνδημιουργεί στη σύγχρονη πολυπολιτισμική μας κοινωνία.

Σε αυτή την εποχή η παιδεία θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί σταθερή πυξίδα προσανατολισμού και ισχυρό θεμέλιο συγκρότησης μιας αγρυπνούσας και γρηγορούσας κοινωνίας.   Ιδιαίτερα σε μια πατρίδα που εξακολουθεί να μαστίζεται από την τουρκική στρατιωτική κατοχή.

Αγαπητοί φίλοι,

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που συγκλονίζει την ανθρωπότητα, είναι πρωτίστως κρίση του ίδιου του ανθρώπινου πολιτισμού που έχει τις ρίζες της στην παγκοσμιοποίηση των οικονομικών σχέσεων, στη θεαματική τεχνολογική εξέλιξη και την κατάρρευση των κοινωνικών και πολιτισμικών προτύπων.

Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία οδηγεί στην κοινωνική αποσύνθεση, την κοινωνική στέρηση, την περιθωριοποίηση και τη συντριβή. Η ανεξέλεγκτη οικονομία της αγοράς, συνδεδεμένη με τις χωρίς προηγούμενο τεχνολογικές καινοτομίες και ειδικότερα με την παγκοσμιοποίηση της τεχνολογίας και την κοινωνία των πληροφοριών, δημιουργεί νέα πολιτιστικά πρότυπα και σχήματα, τα οποία απειλούν την ύπαρξη της παραδοσιακής πολιτιστικής φυσιογνωμίας και την έννοια της εθνικής ταυτότητας που συνδέεται άμεσα μαζί τους.

Η αποτελεσματική απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις είναι μια ισχυρή παιδεία, η οποία απέναντι στο φαινόμενο μιας απάνθρωπης παγκοσμιοποίησης, θα   αντιπαραβάλει την ανάγκη εξανθρωπισμού της. Που θα προτάξει αρχές και αξίες, την αλληλεγγύη, την ανακατανομή του πλούτου, την υποταγή της οικονομίας της αγοράς στις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δύναμη της γνώσης, το διάλογο, τον πολιτισμό, την αντιμετώπιση των αιτίων της βίας και της τρομοκρατίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη απέναντι στην ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας. Το δημοκρατικό έλεγχο απέναντι στην παντοδυναμία των ΜΜΕ και την κοινωνική λογοδοσία απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας.

Χρέος της Παιδείας μας είναι η συλλογική μας άμυνα απέναντι σε αυτά τα φθοροποιά φαινόμενα. Και με Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως το ΤΕΠΑΚ, που λειτουργεί ως το σπίτι της ελεύθερης σκέψης, της έρευνας, της δημιουργικής διδασκαλίας, της αναζήτησης και της μάθησης. Με διεθνή χαρακτήρα, με μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας και αυτοδιαχείριση, υπόδειγμα διαφάνειας. Με διαρκή στόχο την αριστεία, την προετοιμασία των αυριανών ενεργών πολιτών, τη σύνδεση με την επαγγελματική ζωή.

Θέλω, τελειώνοντας, να συγχαρώ εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλους τους συντελεστές του ΤΕΠΑΚ για το ζήλο και την αφοσίωση τους για τη συνεχή ανέλιξη του, που ήδη έχει καθιερωθεί ως ένα λαμπρό εκπαιδευτήριο αντάξιο των φιλοδοξιών, της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας.