17/6/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στην τελετή βράβευσης του Διαγωνισμού Μαθητικών Εφημερίδων


Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση χαιρετίζω την τελετή βράβευσης των Σχολείων που έλαβαν μέρος στον 8 ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Μαθητικών Εφημερίδων. Ο Διαγωνισμός, που διοργανώνεται από την εφημερίδα « Ο Φιλελεύθερος» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, αναδεικνύει τη σημασία της ελευθερίας του λόγου των μαθητών μας και την επιβραβεύει.

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι, εκτός από τα 27 Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές και Ιδιωτικά Σχολεία, που συμμετείχαν φέτος στον Διαγωνισμό, είχαμε και την ξεχωριστή συμμετοχή των παιδιών της Σχολής Κωφών με την δική τους εφημερίδα, που έχει τίτλο «Η φωνή των χεριών μας». Τους συγχαίρουμε για τη δουλειά τους και για την ενημέρωση που μας δίνουν για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, μέσα από τις δράσεις και εργασίες τους. Ιδιαίτερα τους ευχαριστούμε για το DVD που μας έχουν χαρίσει, για να μας διδάξουν και να μας μυήσουν στη νοηματική γλώσσα. Η κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού αποφάσισε όπως απονεμηθεί ειδικό βραβείο στη Σχολή Κωφών, και προτροπή όλων μας είναι να συνεχίσουν αυτήν τη σπουδαία προσπάθεια.

Εύφημο μνεία αποδίδει η κριτική επιτροπή, στην εφημερίδα του γυμνασίου Βεργίνας με τίτλο «ΖΟΟΜ». Τα παιδιά του Γυμνασίου Βεργίνας, μας εξέπληξαν ευχάριστα με τη δημιουργία μαθητικού ραδιοσταθμού στον χώρο του Σχολείου. Με την εισφορά ενός μικρού χρηματικού ποσού από μέρους των μαθητών και των μαθητριών, για να αφιερώσουν τραγούδια της επιλογής τους, ενισχύεται το ταμείο της Επιτροπής Πρόνοιας που με τη σειρά του βοηθά τα άπορα παιδιά του Σχολείου.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα Σχολεία μας εξακολουθούν να αγκαλιάζουν με θέρμη τον Διαγωνισμό, παρουσιάζοντας ολοένα και πιο ποιοτική δουλειά. Η ποικιλία και ο πλούτος των θεμάτων που περιλαμβάνονται στις εφημερίδες, μας έχουν εντυπωσιάσει και νιώθουμε συγκίνηση μπροστά στην ευαισθησία, την ωριμότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι μαθητές μας. Ως μικροί δημοσιογράφοι, αποτυπώνουν με ανεξάντλητη δημιουργικότητα, φαντασία και νεανική ζωντάνια, σε σωστό κατά κανόνα νεοελληνικό λόγο, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αγωνίες τους. Πηγές έμπνευσής τους, το σχολικό περιβάλλον, η τοπική κοινότητα και η ευρύτερη κοινωνία, η πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Κύπρου. Δεν απουσιάζουν, επίσης, θέματα ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Άρθρα, έρευνες, συνεντεύξεις, σχόλια, φωτογραφίες, γελοιογραφίες, αποτυπώνουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους, άλλοτε με σοβαρότητα και κριτική διάθεση και άλλοτε με χιούμορ.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας και αυτό αποδεικνύει ότι οι νέοι μας, οι αυριανοί πολίτες αυτού του τόπου, είναι ενεργοί, υπεύθυνοι και ευαισθητοποιημένοι. Αξίζει να τους ενθαρρύνουμε, να τους εμπιστευόμαστε και να εναποθέτουμε σε αυτούς τις ελπίδες και τα όνειρά μας για έναν καλύτερο μέλλον.

Συγχαρητήρια σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν, στους μαθητές, τις μαθήτριες, αλλά και τους εκπαιδευτικούς για την καθοδήγηση και τη βοήθεια που τους προσέφεραν. Ιδιαιτέρα συγχαίρω τα βραβευθέντα σχολεία που είχαν τη χαρά να δουν τους στόχους τους να υλοποιούνται και τους κόπους τους να ανταμείβονται. Θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» για την ιδιαίτερα σημαντική και πρωτοπόρα αυτή πρωτοβουλία που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός, καθώς επίσης και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το οποίο χορηγεί τα βραβεία.

Είμαι βέβαιος ότι ο θεσμός αυτός θα συνεχίσει να αναβαθμίζεται και να αγκαλιάζεται από τα σχολεία μας. Διότι η συμμετοχή και μόνον στον Διαγωνισμό αφήνει σημαντικό κέρδος στα παιδιά μας, αν αναλογιστούμε τη χαρά της δημιουργικής διαδρομής που βιώνουν από ένα θαυμάσιο ταξίδι, πλούσιο σε εμπειρίες, γνώσεις και όμορφα συναισθήματα.