3/6/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου για το Σχέδιο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας


Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
για το Σχέδιο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προέβη σήμερα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ για το Σχέδιο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ). Πρόκειται για πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία.

Συγκεκριμένα, κληθείς από δημοσιογράφους να διευκρινίσει σε τι ακριβώς συνίσταται αυτό το Σχέδιο, ο κ. Υπουργός είπε ότι στο Σχέδιο έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την κύρια (μόνιμη) κατοικία τους και μικρές επιχειρήσεις (με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €250.000 και προσωπικό μέχρι 4 άτομα), οι οποίες έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη επίσης την κύρια κατοικία. Πρόσθεσε ότι το Σχέδιο προνοεί την επιδότηση, από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), τόκων του ενυπόθηκου δανείου, με σκοπό την εξάλειψη του κινδύνου για εκποίηση της κύριας κατοικίας, στη βάση και σχετικού διακανονισμού με την Τράπεζα. Το μέγιστο ποσοστό επιδότησης των τόκων του ενυπόθηκου δανείου είναι 4%, ενώ η μέγιστη διάρκεια εφαρμογής του Σχεδίου είναι τέσσερα χρόνια (2+2). «Ευελπιστούμε», τόνισε ο κ. Χάσικος, «ότι μετά από αυτά τα 2 συν 2 χρόνια, η οικονομία μας θα έχει ανακάμψει και δεν θα είναι πλέον αναγκαία αυτή η επιδότηση».

Ακολούθως και απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση για τα κριτήρια/προϋποθέσεις για ένταξη στο Σχέδιο, ο κ. Χάσικος δήλωσε ότι βασική προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται από την Κεντρική Τράπεζα για την αναδιάρθρωση δανείων, με βάση την Οδηγία Διαχείρισης Καθυστερήσεων του 2015. Επίσης, η ολοκλήρωση διαμεσολάβησης από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, εκεί και όπου υφίσταται, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει, υποχρεωτικά, αποταθεί στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας και να έχει κριθεί δικαιούχος του Σχεδίου, από το Σύμβουλο Αφερεγγυότητας.
  Περαιτέρω, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η κατοικία θα πρέπει να έχει εκτιμημένη αγοραία αξία, η οποία δεν θα υπερβαίνει, κατ’ ανώτατο όριο, τις €250.000 (πλέον ΦΠΑ) και το ύψος του δανείου που παραμένει προς εξόφληση να μην υπερβαίνει, κατ’ ανώτατο όριο, τις €300.000. Επίσης, το σύνολο της εκτιμημένης αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας του αιτ ητή, αφαιρούμενης της κύριας κατοικίας, δεν πρέπει να υπερβαίνει, συνολικά, τις €100.000.  
                                                                                                         ___