26/5/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στο φιλανθρωπικό δείπνο
του Παγκύπριου Συνδέσμου για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας

Είναι χαρά μου να βρίσκομαι απόψε μαζί σας και, ως μια ελάχιστη συμβολή στο θεάρεστο έργο που επιτελείται, να χαιρετήσω το φιλανθρωπικό δείπνο του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, που φέτος συμπληρώνει 33 χρόνια αξιέπαινης ανθρωπιστικής δράσης.
Στις τρεις και πλέον δεκαετίες της ύπαρξής του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταπολέμησης της Μάστιγας της Πείνας, με εμπνευστή και ηγέτη τον Μητροπολίτη Κιτίου, έχει επιτελέσει έργο αξιόλογο και αξιοθαύμαστο. Παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια και συμπαράσταση προς τους συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν καθημερινά το φάσμα της πείνας.
Ο Μητροπολίτης Κιτίου πιστός στο χριστιανικό δόγμα, «ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι και ο έχων βρώματα ομοίως ποιήτω», πραγματοποιεί την ευαγγελική ρήση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο γράμμα της.
Από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος εργάζεται αθόρυβα και αποτελεσματικά για να απαλύνει τον πόνο, την πείνα και τη δυστυχία δυσπραγούντων συνανθρώπων μας στον πλανήτη, όπου και αν βρίσκονται, όποια θρησκεία και αν πιστεύουν, ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής. Μέχρι σήμερα και με την εθελοντική προσφορά των μελών του, την οικονομική αρωγή τακτικών και εκτάκτων συνδρομητών, επωνύμων και ανωνύμων και τη γενναιόδωρη εισφορά της Εκκλησίας και της Πολιτείας, κατάφερε να στείλει παντού μηνύματα αγάπης και υλικής συμπαράστασης άνω των 7 εκ. δολαρίων σε χρήματα και σε είδη ένδυσης, υπόδησης, σχολικών ειδών, φαρμάκων και τροφίμων. Απεριόριστο το γεωγραφικό εύρος της αγάπης και της αλληλεγγύης του. Από τα Βαλκάνια μέχρι την Κίνα, από τη Νέα Σιβηρία μέχρι τη Αιθιοπία και από την Μαδαγασκάρη μέχρι το Μεξικό. Σε 37 διαφορετικούς προορισμούς περιλαμβανομένης και της Τουρκίας.
Θέλω με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου, να ανακοινώσω μια συμβολική εισφορά 20.000 ευρώ, ως ελάχιστη στήριξη από την Κυβέρνηση, του υπεράνθρωπου αγώνα που ο Σύνδεσμός σας και ο Μητροπολίτης Κιτίου, προσωπικά, δίνουν για την απόκρουση αυτής της μάστιγας που βασανίζει εκατομμύρια συνανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Δυστυχώς, η μάστιγα της πείνας παραμένει ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, που απασχολούν την παγκόσμια κοινωνία. Αποτελεί και τη μεγαλύτερη αισχύνη για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό μας.
Παρά την τεχνολογική εξέλιξη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει εξαίρετες συνθήκες ζωής για όλους, η άνιση κατανομή του πλούτου και της ανάπτυξης δημιουργεί ακόμη συνθήκες λιμού σε αρκετές περιοχές του πλανήτη μας.
Η παγκόσμια ευαισθησία δεν έχει φτάσει σε εκείνο το επίπεδο προσφοράς που να εξασφαλίζονται τα στοιχειώδη σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Κι ούτε βέβαια η φιλανθρωπία μπορεί να λύσει ριζικά αυτό το πρόβλημα. Μπορεί απλώς να το απαλύνει.
Σύμφωνα με εκθέσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, καθημερινά 17.000 παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων αντικρίζουν τον θάνατο από τον υποσιτισμό ανέρχεται σε έξι εκατομμύρια το χρόνο. Πέραν του ενάμισι δισεκατομμυρίου άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και υποσιτισμού. Ένας άνθρωπος στους οκτώ και ένα παιδί στα έξι υποφέρει από πείνα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για τις Διατροφικές Πολιτικές.
Είναι θλιβερά τα στοιχεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, από το 2000, έθεσαν το έτος 2015, ως το χρονικό ορόσημο για τη μείωση στο ένα τρίτο της παιδικής θνησιμότητας από τη φτώχεια, την πείνα και την έλλειψη φαρμάκων. Πολύ νωρίς διαπιστώθηκε η αδυναμία επίτευξης του φιλόδοξου αυτού στόχου.
Η παιδική θνησιμότητα δεν άγγιξε τους στόχους που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη και οι ελπίδες μετακινήθηκαν για το 2025.
Η Κύπρος ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει την ύψιστη ευθύνη να πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της πείνας. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως ο Κύπριος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης έχει στα χέρια του το πολύ τιμητικό για την χώρα μας χαρτοφυλάκιο των ανθρωπιστικών θεμάτων και της διαχείρισης κρίσεων. Είναι δε καλά γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον κύριο χορηγό ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο.
Παρά το μικρό μέγεθος της Κύπρου μας και τις περιορισμένες οικονομικές και άλλες δυνατότητές της, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας συμβάλλει ευεργετικά στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το αποψινό φιλανθρωπικό δείπνο της αγάπης. Η καθιερωμένη αυτή σύναξη είναι μια εκδήλωση αλληλεγγύης προς όλους εκείνους τους άγνωστους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Η παρουσία μου αποτελεί συμβολική έκφραση του προσωπικού ενδιαφέροντός μου και της Κυβέρνησής μας, για το δράμα των όπου γης συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, πείνας και δυστυχίας. Η παρουσία μου συνιστά και μήνυμα στήριξης του αξιέπαινου έργου του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας και του Προέδρου του, Μητροπολίτη Κιτίου.
Η συμβολή της κοινωνίας και των εθελοντικών φορέων, που η σημερινή Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει με τη δημιουργία και λειτουργία Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είναι πολύτιμη. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγει εκστρατεία αγάπης και στοχεύει να εξασφαλίσει σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους και κυρίως σε παιδιά το δικαίωμα να ζήσουν μια ανθρώπινη ζωή.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη εκτίμηση και το σεβασμό μου προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου, κ. Χρυσόστομο. Οι ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου είναι δεδομένα. Ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια και στο Διοικητικό Συμβούλιο, και γενικότερα τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, για το θεάρεστο έργο της φιλανθρωπίας που με ζήλο και αγάπη επιτελούν.
Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να βοηθώ και να συμβάλλω με κάθε δυνατό τρόπο στις προσπάθειες και το έργο σας.
______________