27/5/15

Συνέδριο Ομάδας Συντονισμού Επιχειρήσεων Εκκένωσης Αμάχων



Συνέδριο Ομάδας Συντονισμού Επιχειρήσεων Εκκένωσης Αμάχων 
Non Combatant Evacuation Operations Coordination Group (NEO CG)

Πραγματοποιείται σήμερα, παράλληλα με τη διεξαγωγή της διεθνούς άσκησης «Αργοναύτης 2015», το 29ο Συνέδριο της Ομάδας Συντονισμού Επιχειρήσεων Εκκένωσης Αμάχων (NEO CG). Το Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται και συντονίζεται από κοινού από τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί από τις 27-29 Μαΐου 2015 στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία. Στο Συνέδριο συμμετέχουν 70 Αξιωματικοί και Διπλωμάτες από τις 19 χώρες κράτη μέλη της ομάδας ΝΕΟ.
Το NEO CG αποτελείται από 18 κράτη μέλη (Κύπρος, Αυστρία, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελβετία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Νέα Ζηλανδία και Σουηδία) και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός της ομάδας αυτής είναι η συνεργασία για τον σχεδιασμό και τη διενέργεια επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων πολιτών, από περιοχές φυσικών καταστροφών ή εμπόλεμων ζωνών, ανά το παγκόσμιο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τη 25η Διάσκεψη του ΝΕΟ Coordination Group, η οποία έλαβε χώρα στη Στουτγάρδη (έδρα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ για την Αφρικανική Ήπειρο) έγινε μέλος του ΝΕΟ CG προκειμένου να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική της θέση ως κόμβος συνεργασίας, συντονισμού και παροχής υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων επ’ ωφελεία της διεθνούς κοινότητας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει διευκολύνσεις για την ανάπτυξη Συντονιστικού Κέντρου Διοίκησης του ΝΕΟ CG για επιχειρήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το εν λόγω Κέντρο είναι το μοναδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο ΝΕΟ CG στον κόσμο.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα λάβει χώρα σήμερα και ώρα 2:30 μ.μ.
Γραφείο Τύπου, 27 Μαΐου 2015