30/5/15

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην τελετή εγκαινίων της ανάπλασης του χερσαίου χώρου του αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Νάπας

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να ευχαριστήσω τον Δήμο Αγίας Νάπας για την πρόσκληση που μου έγινε για παρουσία μου στα εγκαίνια του έργου για την Ανάπλαση του Χερσαίου Χώρου του Αλιευτικού καταφυγίου της Αγίας Νάπας.

Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα εντάσσεται σε μια σειρά έργων μέσω των οποίων επιδιώκεται η βελτίωση των υποδομών στα αλιευτικά καταφύγια και η τοπιοτέχνηση της περιοχής των αλιευτικών καταφυγίων, ώστε:
  • να αναβαθμιστεί το οικιστικό περιβάλλον,
  • να αναδειχθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά και
  • να γίνει πόλος έλξης, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Το έργο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 και του Τοπικού προγράμματος Αλιευτικών Περιοχών Επαρχίας Λάρνακας – Αμμοχώστου και με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε σε αυτή την προγραμματική περίοδο, αναμένεται ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 θα δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην τοπική ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών και αύξηση των πόρων που θα διατεθούν για την υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων.

Εξ υπαρχής είχα δηλώσει ότι το Υπουργείο οφείλει να αλλάξει και να μετατραπεί σε ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό Υπουργείο που θα είναι σε θέση να συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ως Υπουργείο εργαζόμαστε για μια γαλάζια και αποδοτική στη χρήση των πόρων οικονομία, καθώς και μια πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη αλιεία, που θα συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας μας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης στις παράκτιες περιοχές, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής και προστατεύοντας το περιβάλλον.


Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε στη βάση ενός σχεδιασμού και δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα εξασφάλισης ευρωπαϊκών πόρων. Προς αυτή τη κατεύθυνση έχουμε εξασφαλίσει 39,7 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας την περίοδο 2014-2020, ποσό διπλάσιο από αυτό που μας είχε δοθεί από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2007-2013. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση έργων σε μια δυσμενή οικονομική περίοδο.

Το Υπουργείο μας, προσπαθεί να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τον τομέα της αλιείας και τις παράκτιες περιοχές μας, με τη λήψη αναπτυξιακών, αλλά και ανακουφιστικών μέτρων μέσω των χρηματοδοτήσεων που δίνονται τα τελευταία χρόνια από το πρόγραμμα της αλιείας για την περίοδο 2007-2013, αλλά και αυτά που θα δοθούν από το νέο πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2020 που αναμένεται η έναρξη της υλοποίησης του κατά τους προσεχείς μήνες. Εάν επενδύσουμε στην αναδιάρθρωση του αλιευτικού τομέα, στην ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, και παράλληλα στη στήριξη των παράκτιων περιοχών με την προώθηση του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια.

Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η προώθηση μιας αειφόρου διαχείρισης της αλιείας συνδυάζουν τα οφέλη τόσο της διατήρησης του ιχθυοαποθέματος, της στήριξης των αλιέων, όσο και της δημιουργίας νέων προοπτικών βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι ο γαλάζιος οικοτουρισμός, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της οικονομίας των παράκτιων περιοχών.
Η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, αναμφισβήτητα, παρέχει κίνητρα για τη δημιουργία συμπληρωματικών εισοδημάτων για τους ψαράδες ενώ παράλληλα προωθεί την περιβαλλοντική και πολιτιστική καλλιέργεια. Το όφελος σημαντικό, αφού η προστιθέμενη αξία είναι η μείωση της αλιευτικής προσπάθειας και η συνεπακόλουθη αύξηση των ιχθυαποθεμάτων.

Φίλες και φίλοι

Η Αγία Νάπα, ανέκαθεν ήταν ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της Κύπρου, που με τις χαρακτηριστικές αμμώδης ακτές της και τα καταγάλανα νερά αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες ξένους επισκέπτες. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε και να προστατέψουμε αυτή τη φυσική ομορφιά που ελκύει τους επισκέπτες, αλλά και να αναβαθμίσουμε την ανταγωνιστικότητα του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού της Κύπρου.

Η Κύπρος έχει πολλά πλεονεκτήματα. Την ιστορική μας κληρονομιά, την όμορφη θάλασσα, το ήπιο κλίμα, την μοναδικότητα και ομορφιά των κυπριακών τοπίων και άλλα πολλά, τα οποία χρειάζεται να προβάλουμε δίνοντας εναλλακτικές επιλογές και λύσεις για τις ανάγκες των ξένων επισκεπτών, αλλά και των Κύπριων πολιτών, ώστε να καταστεί ο τόπος μας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.

Ενέργειες όπως αυτή σήμερα, σίγουρα αποτελούν βοηθητικά εργαλεία για την ανάδειξη και προβολή των πλεονεκτημάτων που έχω αναφέρει και εύχομαι να είναι η αρχή για μελλοντικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση που είμαι σίγουρος ότι αποτελεί κύριο στόχο και του Δήμου της Αγίας Νάπας.
-----